Història
Com era Rubí abans de la rierada? Com es va viure aquella tràgica nit? Què va passar un cop l'aigua va tornar a calmar-se?
Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte
Quan va arribar a Rubí, el cabal de la riera va augmentar fins al punt de provocar-ne el desbordament i l’aiguat va arrasar les cases humils que s’havien aixecat a les zones de l’Escardívol i de la Font de la Via.
Els dies següents van transcórrer entre la desolació per la tragèdia, la recerca de persones desaparegudes i les mostres de solidaritat de tothom. La ràdio va endegar una intensa campanya per recollir aliments, material divers i diners per ajudar les víctimes. El règim franquista també va respondre amb tot l’aparell propagandístic i, fins i tot, Rubí va rebre la visita del “caudillo”, Francisco Franco.
Al pont de Pelleria, al carrer Cadmo, es va erigir un monument en memòria a les víctimes de la rierada: un monòlit de formigó amb una creu de bigues de ferro a l’extrem superior, obra de Josep Maria Subirachs.
Es calcula que, en aquell tràgic succés, hi van morir unes 600 persones aproximadament ─la xifra exacta es desconeix, ja que hi havia molta gent que no estava censada. A la inscripció que hi ha al peu del monument hi consta la xifra de 617 persones desaparegudes.
Com era Rubí abans de la rierada? Com es va viure aquella tràgica nit? Què va passar un cop l'aigua va tornar a calmar-se?
Recull de vídeos, articles de premsa, bibliografia, fotografies, etc. sobre la rierada.
Relats de persones que van viure la tragèdia recopilats des del 25 de setembre de 2011 fins al 29 de novembre de 2012.
Les mestres d'educació infantil del Grup de Treball Rierada 50 anys, amb la col·laboració de la il·lustradora Sònia González, van elaborar aquest conte per donar a conèixer aquells fets a l'alumnat de la ciutat.