25 famílies rubinenques en risc de pobresa energètica reben assessorament per reduir la seva despesa
El projecte “La reserva de energia solidaria” de Leroy Merlin i la Fundación Ecodes arriba a Rubí sota la coordinació de l’equip Rubí Brilla i amb famílies usuàries d’ASAV com a beneficiàries
L’equip del projecte Rubí Brilla assessora i coordina a la nostra ciutat La reserva de energia solidaria, un projecte impulsat per Leroy Merlin i la Fundación Ecodes. A través d’aquesta proposta, l’empresa destina el 5% de les vendes de productes d’estalvi energètic realitzades entre el 24 i el 30 d’octubre de l’any passat a finançar el condicionament d’habitatges de persones en risc de pobresa energètica amb l’objectiu de reduir la seva despesa. La Fundación Ecodes s’encarrega de les auditories energètiques i la formació dels voluntaris a través del seu programa Ni un hogar sin energía.
La iniciativa es desenvolupa a cinc municipis de l’estat: Rubí, Alboraia, Granada, Gijón i Oviedo. En el cas de la nostra ciutat, el projecte aprofita l’experiència acumulada per Rubí Brilla des del 2012 amb el programa Energia per a Tothom, que comparteix mètode i objectius amb la proposta de l’empresa i la fundació. Els tècnics locals han posat en contacte Leroy Merlin i Ecodes amb l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) i han coordinat les diferents sessions formatives. Per a l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, aquest “és un exemple de treball en xarxa que implica ciutadania, empresa i administració pública”
De la seva banda, el director de la botiga Leroy Merlin de Can Sant Joan, Miguel Maike Rodríguez, ha dit que “és possible un comportament social i un consum més responsable, compromès amb el medi ambient i la societat en general. Volem ser motor d’un canvi que faci estalviar les famílies i protegir l’entorn i hem trobat en ECODES, ASAV i l’Ajuntament de Rubí els aliats perfectes”.
25 famílies beneficiàries
Durant el mes de setembre, s’ha format persones voluntàries d’ASAV i s’han realitzat d’auditories energètiques a les llars de les 25 famílies beneficiàries. Entre octubre i novembre, la Fundació ECODES ha analitzat els resultats de les auditories i s’ha encarregat de la formació dels voluntaris.
Segons aquesta anàlisi, al 63% de les famílies auditades a la nostra ciutat se’ls ha proposat un canvi de tarifa i a més de la meitat se’ls ha recomanat passar del mercat lliure al mercat regulat. En aquest procés, s’ha comprovat que només el 19% de les famílies auditades tenen aplicat el bonus social tot i que més del 63% compleix les característiques per rebre’l. “Nosaltres capacitem els veïns i veïnes en coneixement, per què puguin enfrontar-se a la factura elèctrica i a les companyies; i en hàbits energètics, per què des de les cases es poden fer moltes petites coses que ajuden a l’estalvi”, explica Leire Díez d’Ecodes.
A partir d’ara, començaran les visites als habitatges i la implantació de les millores que reduiran la despesa energètica i milloraran el confort de les llars. La substitució de bombetes incandescents i halògenes per d’altres tipus LED, la instal·lació de temporitzadors, sota portes i airejadors per minimitzar també el consum d'aigua són algunes de les mesures que s’aplicaran.
S’estima que un cop completat tot el procés, les 25 famílies pagaran de mitjana 300 euros menys l’any en energia i, a més, tindran un habitatge més eficient i sostenible. “Combatre la pobresa ha d’anar més enllà de parar el cop en situacions crítiques. A més de respondre a l’emergència, apostem per dotar d’eines i coneixements a les persones en risc d’exclusió per intentar que la pobresa es minimitzi. Així, el valor afegit del projecte recau en el fet que capacitarem les famílies en l’adopció d’hàbits d’eficiència energètica a les llars, comprensió i optimització de la factura elèctrica i un cop acabat el procés seran capaços de seguir ajudant i difondre la cultura energètica entre més rubinencs. Una filosofia 100% Rubí Brilla”, ha dit la màxima edil rubinenca.
El president d’ASAV, Eduardo Asensio, coincideix amb Martínez: “Quan Rubí Brilla ens proposa entrar al projecte ens va agradar de seguida, perquè d’una banda millora la vida de les famílies beneficiàries i, a més, genera nous voluntaris que continuaran treballant per l’eficiència energètica en el futur”.