41 establiments de Rubí reben els distintius que els acrediten com a comerços sostenibles
Tots ells han aconseguit la màxima puntuació a l’apartat de gestió de residus, un dels tres aspectes que s’han analitzat per tal que pugin ser més competitius
Un total de 41 establiments de la ciutat han rebut aquest dilluns els distintius que els acrediten com a comerços sostenibles. Tots ells han participat al projecte que porta precisament aquest nom, Comerç sostenible, emmarcat en la iniciativa municipal de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla.
L’objectiu del projecte és ajudar els establiments de la ciutat a apostar per la sostenibilitat com un factor de competitivitat propi i com a valor afegit de cara al consumidor. Per fer-ho possible, s’ha treballat conjuntament amb els comerciants locals en tres aspectes bàsics: energia ─reduint el consum energètic i augmentant l’eficiència i l’ús d’energies renovables─, residus ─seguint la màxima de reduir, reutilitzar i reciclar i gestionant-los correctament per minimitzar el seu impacte social i ambiental─ i producte ─fomentant la comercialització i l’ús de productes ecològics, de proximitat i de comerç just─.
A finals del 2013, l’equip de Rubí Brilla i estudiants d’Enginyeria de l’energia de la UPC van realitzar auditories als comerços participants, analitzant l’eficiència energètica i la gestió de residus i de producte de cadascun d’aquests establiments. Posteriorment, se’ls va lliurar un informe personalitzat amb els resultats obtinguts en l’auditoria i amb propostes de millora, on es prioritzaven les mesures sense inversió, com disminuir la potència contractada o apagar aparells com el termo elèctric, la climatització o l’ordinador quan no s’utilitzen.
Els comerços han participat en diversos cursos de formació i assessorament per a l’aplicació de les millores proposades, amb la col·laboració d’estudiants del Certificat professional d’eficiència energètica impartit al Servei d’Impuls a l’Ocupació (SIO) de l’Ajuntament de Rubí. També se’ls ha ajudat a implementar les mesures amb inversió (instal·lació de monitors pel control del consum elèctric i substitució de bombetes incandescents i al·lògenes per LED) i s’ha realitzat una segona auditoria per avaluar l’impacte de les millores implementades.
Aquest dilluns, en un acte celebrat al Celler, els comerços han rebut els distintius amb la categoria assolida en cadascun dels tres àmbits: bronze (la de menor puntuació), plata, or i Rubí (la de major puntuació). Els establiments podran lluir aquests distintius als seus aparadors per tal que la ciutadania conegui la tasca que han dut a terme per ser més eficients i, així, els clients tinguin més elements de valoració per poder decidir on realitzen les seves compres.
L’apartat en què els comerços han tingut una puntuació més elevada ha estat el de gestió de residus, en el qual tots els establiments han aconseguit el distintiu Rubí, el més alt. Pel que fa a l’eficiència energètica, el 90% dels comerços han aconseguit la categoria or, mentre que a l’apartat de gestió de producte, els resultats han estat més heterogenis: pràcticament la meitat dels comerços han estat qualificats amb el distintiu plata (47,5%), seguits dels mereixedors dels segells bronze (30%), or (20%) i Rubí (2,5%). Un dels 41 comerços participants ha aconseguit un triple Rubí, la màxima puntuació a totes tres categories.
Paral·lelament, s’ha editat una guia del Comerç sostenible amb la qual es vol difondre els resultats del projecte i ser útil per aquelles persones que volen fer un consum més sostenible i responsable. La guia es pot consultar en format digital al web municipal, a la pàgina del projecte Rubí Brilla i al portal de Rubí Comerç. També s’ha imprès una versió reduïda de la guia en format paper, que es podrà trobar als comerços participants, a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), a la Finestreta Única Empresarial (FUER), a l’Ateneu Municipal, a l’edifici Rubí+D, al Punt d’Informació i a la Federació de Comerciants de Rubí.
Projecte d’àmbit europeu
L’Ajuntament de Rubí ha impulsat el projecte Comerç sostenible en el marc del projecte europeu REMIDA, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu pel Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa MED, que finança accions de cooperació transnacional al Mediterrani.
El projecte REMIDA té com a objectiu desenvolupar noves solucions en eficiència energètica i foment de les energies renovables a les ciutats mediterrànies, a través de l'enfortiment de la política energètica local i de la promoció d'una gestió intel·ligent de l'oferta i la demanda d'energia. En particular, REMIDA té la intenció de provar i implementar nous esquemes de col·laboració entre els sectors privats i públics, incloent també la població.