Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament, entitats i ciutadania intercanvien informació i reflexions al voltant del dret a l’habitatge La plaça del Doctor Guardiet ha acollit aquest divendres la jornada ciutadana “Parlem d’habitatge!”, en commemoració del Dia Mundial de l’Hàbitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuntament, entitats i ciutadania intercanvien informació i reflexions al voltant del dret a l’habitatge

La plaça del Doctor Guardiet ha acollit aquest divendres la jornada ciutadana “Parlem d’habitatge!”, en commemoració del Dia Mundial de l’Hàbitat

El regidor d’Habitatge, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El regidor d’Habitatge, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha commemorat aquest divendres el Dia Mundial de l’Hàbitat (7 d’octubre) amb la jornada Parlem d’habitatge!, en el marc de la qual administració local, entitats i ciutadania han pogut compartir informació i debatre al voltant del dret a l’habitatge. La iniciativa organitzada per l’Ajuntament s’ha estructurat en diverses ponències i activitats divulgatives, com l’exposició fotogràfica Viuen al carrer perquè volen? de la Fundació Arrels i un taller del Rubí Brilla per tal d’estalviar en la factura elèctrica.

El regidor d’Habitatge, Jordi Arnaiz Moreno, ha obert la jornada repassant l’ampli catàleg de serveis que ofereix l’Ajuntament a través del Servei d’Habitatge i la societat Proursa, entre els quals ha destacat la Borsa de Mediació per al Lloguer Social, que facilita l’entrada al mercat de lloguer assequible dels habitatges buits de petits tenidors mitjançant incentius fiscals i altres beneficis. Arnaiz Moreno també ha exposat els avenços assolits en la inspecció de pisos desocupats, com s’ha afavorit el lloguer social d’habitatges en col·laboració amb Ofideute, i tot el treball realitzat en coordinació amb Serveis Socials per protegir els col·lectius en risc d’exclusió, elaborant informes de vulnerabilitat i aturant desnonaments.

Pel que fa a l’habitatge públic, el regidor ha recordat a la ciutadania la necessitat d’inscriure’s al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial per poder optar a qualsevol promoció, ha detallat com funcionen els processos d’adjudicació i ha desmuntat els mites al voltant de les persones beneficiàries d’aquests habitatges.

Arnaiz Moreno també ha explicat com s’està treballant per augmentar el parc públic d’habitatge per altres vies, com el dret de tanteig i retracte, emprat recentment per comprar un pis i destinar-lo a lloguer social; i ha remarcat la propera posada en marxa d’una assessoria juvenil sobre l’habitatge a l’Espai Jove Torre Bassas.

Des de les administracions locals no tenim totes les eines, ni les competències, per solucionar el problema de l’accés a l’habitatge però, amb els recursos al nostre abast, treballem per donar resposta a una necessitat que incideix de manera absoluta en la qualitat de vida de la ciutadania”, ha explicat el regidor d’Habitatge, Jordi Arnaiz Moreno.

 

Diverses mirades sobre l’habitatge

La jornada d’aquest divendres ha abordat el tema de l’habitatge des de diverses perspectives. Així, per exemple, el Servei d’Atenció a la Discapacitat de l’Ajuntament i l’entitat PRODIS hi han presentat el Servei d’Acompanyament a la Vida Independent, nascut per donar resposta al desig d’emancipació de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest recurs potencia l’autonomia i la integració social d’aquesta ciutadania oferint-los un suport intermitent a les seves vides, consistent en un acompanyament personalitzat, sessions formatives i de sensibilització en grup, i la posada a disposició d’un pis d’aprenentatge.

La programació de Parlem d’habitatge! també ha inclòs la presentació del projecte Cultura de benvinguda a càrrec de l'entitat Refugees Welcome, amb la participació d’una persona refugiada, una persona voluntària i una persona d’una llar d’acollida. Durant la conferència, s’ha argumentat com l’“hospitalitat horitzontal” pot ser la millor manera de facilitar la inclusió social de les persones desplaçades, creant espais segurs que afavoreixen l’expressió del seu potencial personal, la participació a la comunitat i un major benestar. Aquest projecte funciona gràcies a tres agents: la persona refugiada, la persona local que busca company o companya de pis, i la persona voluntària que vetlla perquè el nouvingut o nouvinguda creï vincles en l’àmbit local.

Les conferències de la jornada s’han tancat amb la presentació de dos projectes municipals relacionats amb l’eficiència energètica. D’una banda, el Servei Rubí Brilla ha donat a conèixer el portal Rubí Eficient, on es pot accedir al consum real anual d’electricitat i gas dels edificis de la ciutat mitjançant la consulta d’un mapa interactiu. Aquesta eina vol facilitar la rehabilitació energètica integral dels immobles residencials en un moment en què s’estima que el 80% dels habitatges són ineficients energèticament. D’altra banda, l’empresa municipal Proursa ha presentat l’Oficina de Rehabilitació Energètica, que ofereix assessorament gratuït a les persones propietàries per millorar l’eficiència energètica dels seus habitatges, fent incidència en les subvencions a les quals poden optar.

A banda d’assistir a les ponències, dinamitzades per Ràdio Rubí, la ciutadania també ha pogut visitar les parades informatives dels serveis i entitats participants, aprendre a estalviar a la factura elèctrica gràcies a un taller de Rubí Brilla, visitar una exposició sobre la realitat dels sensesostre de la Fundació Arrels, i gaudir d’una xocolatada en un ambient festiu i familiar.

Objectius de Desenvolupament sostenible