Ajuntament i Agbar adopten nous sistemes per millorar la gestió de la xarxa d’abastament i clavegueram
Aquestes actuacions busquen l’optimització dels recursos hídrics i la minimització de l’impacte del cicle de l’aigua sobre el medi
L’Ajuntament de Rubí i Agbar han presentat aquest dimarts, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), dues iniciatives relacionades amb la sostenibilitat i la preservació del medi ambient. Es tracta de la instal·lació de columnes de càrrega d’aigua potable, que permeten una major eficiència i gestió sostenible de l’aigua; i millores a la xarxa de retenció de residus sòlids.
El Servei del Cicle de l’Aigua del Consistori i Agbar ─concessionària del servei d’abastament─ han considerat necessària la implantació de mesures per a un major control i seguiment del consum d’aigua de la xarxa de distribució d’aigua potable destinat a la neteja viària, al reg de parcs i jardins i a la neteja del clavegueram municipal.
Així, s’han instal·lat 3 columnes a diferents punts de Rubí per fer un monitoratge en remot del consum d’aigua per part dels serveis municipals ─que s’hauran d’identificar mitjançant una targeta─ i evitar les extraccions no autoritzades. Amb la digitalització de la xarxa d’aigua es contribueix a la millora del rendiment hidràulic de la ciutat.
“L’aigua és un recurs escàs i, per tant, el seu control és necessari”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. Els tres primers punts on s’han instal·lat són al carrer del Pont de Can Claverí, al carrer de la Collita i al carrer de Luxemburg. Segons ha avançat el regidor, “això és un primer pas. Properament instal·larem més columnes, fins a arribar a les 9 en total. La idea és controlar tota l’aigua que es consumeix, tota. Aquest sistema és un pas més per fer un control intel·ligent del consum d'un bé tan escàs com és l'aigua i per la digitalització de les dades de consum per part dels serveis i de la població”.
Aquestes columnes de càrrega d’aigua potable són un punt de servei d’aigua per a usos municipals i fan les funcions d’un hidrant i/o un punt de presa d’aigua. Tots dos elements habitualment són una font de pèrdues i un punt crític sanitari si no estan ben conservats. Amb aquestes columnes de recàrrega d’aigua s’eviten:
- Extraccions no autoritzades i, per tant, es redueix l’aigua no facturada. El rendiment de la xarxa és un indicador del grau de sostenibilitat de les xarxes.
- Depressionaments de la xarxa d’aigua que evitaran avaries. En ocasions, s’obren punts a la xarxa que la depressionen. La instal·lació d’aquestes columnes de recàrrega evitaria aquestes situacions.
Aquesta inversió té un import de 44.716,08 euros (IVA no inclòs).
Evitar l’arribada de sòlids al medi durant episodis de pluja
Una altra de les actuacions que s’han dut a terme ha estat la millora del sistema de retenció de sòlids al sobreeixidor del col·lector del torrent de l'Oriol, ubicat al carrer d’Antoni Sedó, a l’alçada del carrer del Doctor Ferran.
La xarxa de clavegueram de Rubí té 254,4 km de longitud. És una xarxa unitària, és a dir, transporta conjuntament les aigües residuals i les pluvials fins a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Rubí. Entre els elements que componen la xarxa de sanejament hi ha el sobreeixidor, que consisteix en un col·lector de sortida sobre un pou de registre. Quan es produeixen pluges intenses, el sobreeixidor permet evacuar l’excés d’aigua de la xarxa cap al medi.
A la sortida del sobreeixidor del torrent de l’Oriol s’hi han instal·lat 10 malles que retenen els sòlids que transporten les aigües pluvials i les aigües residuals diluïdes que no poden ser tractades a la depuradora en episodis de fortes pluges. Les malles eviten que les bosses de plàstic, tovalloletes i altres residus arrossegats pels aiguats acabin al riu. Aquesta actuació té un import de 13.596,18 euros (IVA no inclòs).
Cada malla pot arribar a retenir fins a 500 kg de sòlids a cada episodi de pluges intenses. Des de la seva instal·lació, al febrer d’aquest any, ja s’han retirat 5 vegades aquestes malles. “En total s’han recollit unes 2,5 tones de residus, que hem evitat que arribessin a la llera del torrent i de la riera. D’aquesta manera també estem preservant el medi natural d’aquest espai”, ha comentat el cap de distribució d’Agbar a Rubí, Isaac Sánchez Bragado.
Medrano Muñoz ha explicat que “aquest torrent necessitava aquesta actuació, perquè hi havia molta presència de tovalloletes. Pensem que recollim mitja tona cada vegada que retirem les xarxes. En aquest sentit, fem una crida a la gent perquè no llenci al clavegueram res que no sigui purament aigua bruta, perquè la imatge gràfica del camió recollint totes aquestes tones de residus és impressionant i terrible”.
De la seva banda, la directora territorial d'Agbar, Berta Mercadé Coral, ha assegurat que aquestes “són dues actuacions importants, emmarcades en l’objectiu de desenvolupament sostenible que tenim conjuntament tant l’Ajuntament com Agbar, i que al final són iniciatives que van sumant i que fan que tinguem un servei més resilient i sostenible”.