Ajuntament i Agbar exposen a la Biblioteca "Operació aigua"
La mostra, que es podrà veure del 21 de gener al 10 de febrer, vol conscienciar les persones visitants sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, entre d’altres
El vestíbul de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler exposarà, a partir d’aquest dijous, la mostra itinerant Operació aigua. Es tracta d’una exposició creada per Agbar, l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua i clavegueram a la ciutat, que pretén conscienciar els i les visitants sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que aquests tenen en el medi natural.
La Terra és anomenada el planeta blau ja que està coberta d’aigua. Però no la podem utilitzar tota, perquè gran part és salada o inaccessible. Tot i que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'accés a l'aigua és un dret humà bàsic per a la vida, més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, la qual cosa provoca la contaminació de les aigües. Cada dia moren uns 1.000 nens i nenes per malalties relacionades amb el consum d’aigua no potable i la manca d’higiene, i més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d'aigua potable.
Es calcula que cada persona necessita un mínim de 50 litres d'aigua al dia. L’any 2018, a Catalunya es van consumir 116 litres per persona i dia. Són molts els petits gestos que podem fer dia a dia perquè el nostre consum d'aigua a casa sigui responsable: optar per dutxar-se en comptes de banyar-se pot comportar un estalvi de 140 litres d’aigua; tancar l’aixeta mentre ens ensabonem les mans redueix el consum de 16 a 2 litres; i escombrar i fregar la terrassa en comptes d’utilitzar una mànega suposa evitar el consum de 450 litres, entre d’altres.
Però cal tenir en compte que l'aigua que surt per l'aixeta és només una part de l'aigua que consumim. La major part de l'aigua que fem servir no la veiem mai. L'aigua virtual és aquella que es necessita per produir el que mengem, la roba que portem, el nostre telèfon mòbil...
L’exposició també fa referència a les conductes que embruten l’aigua. Les clavegueres transporten les aigües residuals a la depuradora per ser-hi tractades, però alguns productes que llencem pel desguàs causen molts problemes a la xarxa i cal tenir-ne cura. Així, cal utilitzar un desembossador quan s’embussin les canonades i evitar l’ús de productes químics; separar l’oli de cuina i reciclar-lo correctament; evitar llençar al wc tovalloletes, compreses, cotó fluix, bastonets de les orelles, tampons, burilles... i dipositar aquest material al contenidor del rebuig, entre d’altres.
La mostra està dirigida al públic general, posant un èmfasi especial en el públic familiar i escolar. Operació aigua es podrà veure al vestíbul de la Biblioteca fins al 10 de febrer, en l’horari en què l’equipament està obert: de dilluns a divendres de 15.30 a 20.30 h, i de dimecres a dissabte de 10 a 14 h. Al gener, coincidint amb l’obertura de les aules d’estudi de cap de setmana, la mostra també es podrà visitar els dissabtes de 16 a 20.30 h i diumenges de 10 a 14 h i de 16 a 20.30 h.