Ajuntament i ciutadania celebren la decisió de l’Agència de Residus de prohibir l’entrada de més residus a l'abocador de Can Carreras
Aquest organisme ordena a l’empresa Grupo FSM Vertispania SL que cessi totalment l’entrada de residus en aquesta instal·lació
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, s’ha felicitat per la resolució de mesures cautelars dictada aquesta mateixa setmana per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en la qual s’ordena a l’empresa Grupo FSM Vertispania SL que cessi totalment l’entrada de residus al dipòsit de Can Carreras. La primera edil, acompanyada de membres de la Plataforma Rubí sense abocadors, ha comparegut aquest divendres davant dels mitjans de comunicació per anunciar a la població el cessament de l’abocament de residus en aquesta instal·lació.
Precisament aquest dilluns, el consistori va reunir la Mesa de seguiment dels abocadors per explicar als seus membres que s’estava a l’espera de la resolució definitiva de l'Agència de Residus per a l’aplicació d’aquesta mesura cautelar. Tres dies més tard, l’Agència ha notificat la resolució a l’Ajuntament, “favorable als interessos de la ciutat”, ha explicat Martínez. “Això vol dir que no poden entrar més residus a Can Carreras”.
L’alcaldessa ha volgut expressar el seu agraïment i el de tota la corporació “als veïns i veïnes de la nostra ciutat que fa anys que lluiten per aconseguir això; a la Plataforma Rubí sense abocadors, perquè sense aquesta entitat això no hagués estat possible; a la majoria de partits polítics ─segurament a uns més que a d’altres─ i, per ser justa, vull parlar d’Alternativa Ciutadana de Rubí, que va ser un dels partits que va iniciar amb més insistència aquesta lluita; i a l’equip de govern anterior ─també del PSC─, que va treballar molt amb la Plataforma per aconseguir que això fos possible [...]”. Ana Maria Martínez ha explicat que “el treball compartit ha fet possible aquesta decisió que afecta tota la ciutat. L’Ajuntament de Rubí, amb un nou equip de govern i amb una nova composició del Ple municipal, continuarem treballant plegats amb la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Residus perquè s’acompleixi la llei”.
Per la seva banda, Joaquim Gràcia, portaveu de la Plataforma Rubí sense abocadors, ha comentat que “avui és un dia que crec que l’hem de celebrar, perquè hem assolit que Can Carreras [...] es tanqui, després de lluitar molts anys per aquest tema”. Gràcia, però, ha assegurat que “seguirem en aquesta línia de treball, perquè per desgràcia hi ha més forats a Rubí, com ara Can Balasc. Rubí ja ha pagat prou peatge d’abocadors i crec que les coses, repartides, sempre són millors”. El portaveu de la Plataforma ha agraït el suport i la implicació dels propis membres de la Plataforma Rubí sense abocadors, de diverses AMPA, associacions de veïns, partits polítics, entitats, sindicats, mitjans de comunicació, l’actual i l’anterior equip de govern i, molt especialment, a la ciutadania rubinenca: “Quan hem convocat manifestacions o moviments populars per queixar-nos de l’aberració que ens estaven fent al poble, tothom ens ha mostrat el seu suport. L’última manifestació crec que va ser una de les més sonades de Rubí, amb més de 2.000 persones que van seguir la Plataforma”.
Per últim, Montse Rousse, integrant de la Plataforma Rubí sense abocadors, ha iniciat la seva intervenció amb la frase: “Can Carreras tanca. Ja no parlem d’una data aproximada, ni d’aquí a uns mesos. És qüestió d’hores. Quan l’empresa rebi aquesta notificació han de deixar d’entrar residus a l’abocador. Entenem que d’aquestes mesures cautelars se’n derivarà el tancament definitiu”. Rousse s’ha mostrat “molt contenta” i ha explicat que es tracta d’una “bona notícia, és un guany per tot Rubí”. La Plataforma també ha anunciat que sol·licitarà a l’Agència de Residus de Catalunya que obligui l’empresa a retirar l’excés de residus no permesos abocats a Can Carreras.
Mesures cautelars
A l’agost de 2015, l’Agència de Residus de Catalunya va iniciar un expedient contra Grupo FSM Vertispania SL per una infracció documental, fruit de la contradicció entre l’increment de residus del dipòsit detectat en un aixecament topogràfic encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el llibre de registre d’entrades de residus presentat per l’empresa.
Arran d’aquesta contradicció documental, es va sol·licitar un altre aixecament topogràfic, que va concloure que l’activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos desenvolupada per l’empresa a Can Carreras havia sobrepassat amb escreix la quantitat de residus màxima permesa. Concretament, s’havien superat en 77.927 tones el total de residus entrats respectes a les 91.568 tones de residus que es podien dipositar des del 27 de maig de 2013, segons l’autorització ambiental vigent. A més, l’activitat del dipòsit controlat continuava en funcionament i cada dia la quantitat de residus entrats comportava la superació de l’autorització ambiental.
Per aquest motiu, l’Agència de Residus va incoar un expedient per una infracció material de superació de la capacitat autoritzada, requeriment previ a l’adopció de mesures cautelars, a fi que l’empresa cessés totalment l’entrada de residus a les instal·lacions de Can Carreras.
Grupo FSM Vertispania SL va presentar al·legacions, una de les quals deia que no hi havia indicis sòlids i consistents de la superació de 77.000 tones entre el juny de 2013 i el març de 2015. L’Agència de Residus de Catalunya ha respost argumentant que en cap moment es va incoar l’expedient sancionador per haver superat la cota màxima de residus autoritzada, sinó per haver superat la capacitat. I que, a més, els informes tècnics de la pròpia Agència de Residus de Catalunya i documents que consten a l’expedient acrediten suficientment l’existència d’un incompliment de l’autorització per haver acceptat residus per sobre de la capacitat autoritzada.
Per tots aquests motius, l’Agència de Residus de Catalunya ha dictat una resolució de mesures cautelars ordenant a Grupo FSM Vertispania SL que cessi totalment l’entrada de residus al dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Carreras.