Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i entitats commemoraran aquest diumenge el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional L’acte central de la celebració tindrà lloc a la plaça del Doctor Guardiet i culminarà amb la lectura del tradicional manifest https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuntament i entitats commemoraran aquest diumenge el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

L’acte central de la celebració tindrà lloc a la plaça del Doctor Guardiet i culminarà amb la lectura del tradicional manifest

Lectura del manifest de 2018, amb la participació de l’alcaldessa, les entitats i els serveis de l’àmbit (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Lectura del manifest de 2018, amb la participació de l’alcaldessa, les entitats i els serveis de l’àmbit (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que té lloc el 3 de desembre, amb un complet programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament amb la col·laboració de diverses entitats i serveis de la ciutat. La celebració arriba aquest any sota el lema Així és com vull que em tractis!, proposat pels col·lectius participants.

La programació, oberta a tota la ciutadania, tindrà com a moment central aquest diumenge 1 de desembre. A partir de les 11 h, la plaça del Doctor Guardiet serà l’escenari d’una jornada matinal d’activitats amb tallers i parades informatives a càrrec de les pròpies entitats, així com de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional.

Entre les diferents propostes adreçades a infants i adults, destaca l’exposició La sabata de l’altr@, realitzada per l’Escola d’Art i Disseny edRa amb la col·laboració de membres dels col·lectius i serveis de l’àmbit. En el marc d’uns tallers previs, els participants van elaborar sabates de fang que simbolitzaven l’empatia necessària a l’hora de tractar les persones amb discapacitat. Entre aquestes obres, se’n va escollir una perquè edRa la reproduís en gran format. La sabata es podrà veure a la plaça del Doctor Guardiet al costat de la resta de peces originals i de tot un seguit de plafons on s’explicarà el seu procés d’elaboració. Les seves grans dimensions permetran que la gent s’hi pugui ficar dins per fer-se fotos i, d’aquesta manera, doni suport simbòlic a les persones amb diversitat funcional. A banda d’aquestes peces, també es podran admirar durant la jornada les escultures realitzades per persones usuàries dels Serveis d’Atenció Diürna de la Font del Ferro en el marc d’uns tallers dirigits per l’artista rubinenc Pep Borràs.

Les activitats programades aquest diumenge també inclouran un seguit de jocs de sensibilització envers la diversitat funcional dissenyats pel Consell dels Infants i Joves de Rubí, exhibicions a càrrec d’entitats de cultura locals (11-13 h) i l’actuació de l’Orquestra de la Diversitat Funcional de l’Escola Municipal de Música Pere Burés (13 h).

Lectura del manifest
El moment culminant de la commemoració arribarà a les 13.30 h amb la lectura del manifest reivindicatiu elaborat per les entitats i serveis participants a la jornada: APDIR, l’AMPA del Centre Especial d’Educació de Ca n’Oriol, AVAN, el Club Escola de Futbol Can Mir, Rubí TEA, l’ONCE, el Club Esportiu Horitzó 1994, el Servei de Rehabilitació Comunitària, Font del Ferro, DAPSI Rubí i la Llar Ca n’Alzamora. Aquests col·lectius estaran acompanyats a l’escenari per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La jornada es tancarà amb un tastet de fideuà (14 h), per al qual caldrà adquirir prèviament un tiquet a la mateixa plaça.

Dia de les Persones amb Diversitat Funcional
El proper dimarts 3 de desembre, coincidint amb el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional, el programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí emetrà a partir de les 10 h un seguit d’entrevistes de l’alumnat de l’Institut Torrent dels Alous a representats d’entitats i serveis de l’àmbit.

Els actes commemoratius finalitzaran a partir de les 19 h al Teatre Municipal La Sala amb la representació de l’obra Aquí no paga ni Déu!, a càrrec de l’entitat d’integració social i laboral Femarec. Es tracta d’una comèdia àcida original de Dario Fo però adaptada per primera vegada en format musical.

Femarec va ser pionera en apostar per una companyia de teatre íntegrament formada per persones amb discapacitat amb la voluntat de normalitzar l’accés d’aquest col·lectius a espais de cultura i creació que fins aleshores els eren totalment aliens. D’aquest projecte en va sorgir la companyia Pot Teatre, amb el repte d’afavorir la plena inclusió social, cultural i laboral dels col·lectius en risc d’exclusió però amb tota l’exigència de qualitat.

L’accés a l’obra serà gratuït.