Ajuntament i entitats renoven la tradició de Sant Roc per fer-la més participativa
La gran festa de la cultura popular i tradicional catalana es trasllada als dies 16, 17 i 18 setembre sota la nova denominació de Tocs de Sant Roc
La festa de Sant Roc es renova i canvia de dates. L’Ajuntament i les entitats que integren la Taula de Cultura Popular i Tradicional han promogut un nou format per a aquesta celebració, que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de setembre i estrenarà denominació: Tocs de Sant Roc.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat que els canvis introduïts en aquesta festa busquen afavorir-la: “Es va arribar a la conclusió que una festa tan maca calia reactivar-la. Hi havia algunes variables que podíem millorar perquè aquesta fos més participada i lluïda. Les entitats hi posen esforç i il·lusió, i quan això passa vols que hi hagi com més persones millor”. Des de l’Ajuntament s’espera que el fet d’ajornar la festa fins al tercer cap de setmana de setembre, combinat amb l’avançament del curs escolar, farà que els Tocs de Sant Roc gaudeixin d’una major atenció, alhora que possibilitarà que hi participi la imatgeria dels centres educatius.
L’alcaldessa ha destacat alguns aspectes singulars de la celebració d’aquest any, com ara el protagonisme que hi tindrà el centenari del Casal Popular ─l’entitat serà l’encarregada d’organitzar el berenar de La retrobada després de l’estiu, així com un espectacle teatral a càrrec de l’humorista Peyu. També s’aprofitarà per commemorar el centenari del Celler, que es va complir el 2020 i, per tant, va quedar afectat per la pandèmia. Així, la 10a Trobada de Bèsties de Foc partirà d’aquest equipament emblemàtic i també s’hi ha previst una visita guiada.
La primera edil també ha posat l’accent en el fet que l’Associació de Pessebristes de Rubí s’ha reincorporat a la Taula de Cultura Popular i Tradicional després d’anys d’absència i que participarà en els tallers previstos mostrant com es realitzen els diorames de Nadal. Un altre punt d’atenció de la festa serà la presentació de la nova cuca de foc de la Colla de Diables de la Riera, batejada amb el nom d’IBUR.
Martínez ha tingut paraules d’agraïment per a “les entitats que fan possible aquests i altres propostes culturals durant tot l’any. Tenim la ciutat que tenim, viva, dinàmica i que se sent orgulla de les seves tradicions, gràcies a les entitats”.
Més d’una trentena d’activitats
Els Tocs de Sant Roc arrencaran divendres 16 d’octubre amb la tradicional Retrobada després de l’estiu al Celler (20 h), que estarà organitzada pel Casal Popular en reconeixement del seu centenari. Des del mateix equipament, sortirà la 10a Trobada de Bèsties de Foc (21 h), amb la participació de set colles de diables i de l’Associació d’Animació Les Anades d’Olla. Al final de seu recorregut, a la plaça del Doctor Guardiet, es batejarà la nova cuca de foc IBUR dels Diables de la Riera, apadrinada per la resta de colles de la ciutat (22 h). La nit es tancarà en aquest mateix espai amb un sopar popular (22 h) i el concert de La Coixinera (23 h).
La plaça del Doctor Guardiet serà l’escenari principal d’aquest Sant Roc renovat. Durant tot el cap de setmana, hi haurà mercat de productes artesans i de proximitat i la 4a edició de la Fira del Vermut, així com tallers a càrrec de les entitats de cultura popular i tradicional i jocs tradicionals (dissabte a partir de les 11 h).
La programació del dissabte 17 de setembre inclourà dues activitats divulgatives: una jornada de portes obertes del Museu Etnogràfic Vallhonrat (d’11 a 13 h) i les ja tradicionals visites guiades al campanar de l’església de Sant Pere (d’11 a 14 h). També hi haurà a la plaça del Doctor Guardiet una programació especial de Ràdio Rubí (12 h), un vermut musical (12.30 h) i l’activitat refrescant Remulla’t amb en Bòjum (13 h).
Després de la missa en honor a Sant Roc (19.30 h), es faran a la mateixa plaça alguns dels actes més tradicionals de Sant Roc: les exhibicions de les entitats sota el nou títol de Tocs de Sant Roc! (20.30 h), els versots satítics de les colles de diables (21 h) i el ja consolidat espectacle de foc i dansa Les Bruixes d’Arrel (21.30 h).
La nit de dissabte es tancarà amb un sopar popular (22 h) i la festa musical del Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac (22.30 h).
La jornada del diumenge 18 de setembre començarà a la plaça del Doctor Guardiet amb la Tronada de Sant Roc (9 h), a càrrec de les colles de diables rubinenques, i seguirà amb la 5a Trobada d’Imatgeria Local i de Gegants Històrics (11 h), que inclourà una passejada des de la plaça de l’Onze de Setembre fins a la plaça del Doctor Guardiet. El ball final (12 h) donarà pas a un nou vermut musical (12.30 h).
Mentre passi tot això a la plaça, les persones que ho vulguin podran participar d’una visita guiada al Celler (12 h).
Diumenge serà també el dia de l’espectacle Peyu, l’home orquestra al Casal Popular (17.30 h); de la tabalada de Sant Roc, que sortirà de la plaça de Catalunya (18.30 h) i acabarà a la plaça de l’Onze de Setembre; del correfoc infantil, que anirà de la plaça de l’Onze de Setembre fins a la plaça de Salvador Allende (19.30 h); i de les havaneres finals a la plaça del Doctor Guardiet (19.30 h).
El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha reivindicat la bona feina de la Taula de Cultura Popular i Tradicional i dels tècnics municipals en la renovació de la festa, amb l’objectiu que sigui més gran i es consolidi en aquestes dates. “Reiniciem l’activitat cultural en un any que per a nosaltres és molt il·lusionant, on ja no hi ha limitacions per gaudir de la cultura. Les entitats tenen moltes ganes de fer cultura i de tenir la millor festa de Sant Roc possible”, ha conclòs.