Alumnat del J. V. Foix, La Serreta, L'Estatut i el Duc de Montblanc participa en dues sessions de diàlegs estructurats dins el Projecte ImPACTE Jove/Verd
Els i les joves han reflexionat sobre el Pacte Verd Europeu i les polítiques de medi ambient de la ciutat amb representants polítics municipals i de la Comissió Europea
Alumnat de secundària dels instituts La Serreta, J. V. Foix, L'Estatut i Duc de Montblanc han participat aquest dijous i divendres en dues sessions de diàlegs estructurats dins el Projecte ImPACTE Jove/Verd, una iniciativa de l'Ajuntament de Rubí emmarcada en el programa Erasmus + de la Comissió Europea i desenvolupada amb el suport de l'Institut Nacional de la Joventut (INJUVE). El Projecte ImPACTE Jove/Verd implica la joventut i l'administració per a l'aplicació a escala local del Pacte Verd Europeu. En aquesta ocasió, alumnat de secundària s’ha trobat amb representants polítics municipals i una representant de la Comissió Europea per seguir avançant en el camí cap a un Rubí i una Europa més sostenibles.
La sessió d'aquest dijous s’ha titulat ‘Cap a un pacte verd per a Rubí i per a Europa’ i ha aplegat alumnat de 2n d'ESO dels instituts La Serreta, J. V. Foix, L'Estatut i Duc de Montblanc. Aquest divendres, la sessió s’ha anomenat ‘Joves amb Rubí, per un municipi més sostenible’ i hi ha participat nois i noies de 3r i 4t d'ESO del J. V. Foix, L'Estatut i el Duc de Montblanc. “A Rubí aspirem a contribuir activament per tal que Europa compleixi l'objectiu que s'ha marcat en el Pacte Verd: convertir-se en el primer continent climàticament neutre impulsant l'economia, millorant la salut i la qualitat de vida de la ciutadania, protegint la natura i no deixant ningú enrere. I en aquesta tasca, vosaltres, els joves, sou una peça fonamental”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la benvinguda a l’alumnat.
Tots dos dies, les trobades han comptat amb la participació de Carlota Martí Niubó, cap de premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz; el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón i del regidor d'Infància i Educació, Víctor García Correas. Després d’una breu presentació del Pacte Verd Europeu i les polítiques de medi ambient de l’Ajuntament de Rubí, els representants polítics han donat resposta a les preguntes que formulaven els i les joves des dels centres educatius. “Si fem les coses com cal, encara som a temps de revertir la tendència contaminant. No queda massa temps més, però encara hi som a temps. El Pacte Verd Europeu és una estratègia general d’Europa per aconseguir-ho”, ha explicat Martí Niubó.
Durant les sessions, els i les joves s’han interessat per les instal·lacions de plaques solars als domicilis i edificis públics, han reclamat més carrils bici i mitjans de transport públics elèctrics o híbrids; han demanat informació sobre l’energia nuclear i els residus que genera i han preguntat pel foment del reciclatge en l’àmbit privat, educatiu, empresarial i comercial.
L'objectiu del Projecte ImPACTE Jove/Verd és millorar el coneixement que tenen els i les joves del Pacte Verd Europeu, obrir espais de debat amb els seus representants polítics sobre les accions i mesures que es poden adoptar, i enfortir les seves capacitats per a la participació cívica local i europea. Per assolir aquests objectius, Rubí ha organitzat durant aquest 2021 fins a cinc activitats, amb la implicació d'uns 700 joves d'entre 13 i 30 anys, a banda de representants de l'administració local, i polítics i experts europeus.