Aquest dijous s’ha celebrat la sessió ordinària corresponent al mes de setembre (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Aprovat el pla que ha de guiar les polítiques culturals a Rubí durant els propers quatre anys

El Ple municipal ha donat llum verda al Pla d’acció i innovació cultural (PAIC) en una sessió en què també s’ha aprovat provisionalment una modificació urbanística necessària per ordenar i desenvolupar l’àmbit de l’Escardívol

El Ple municipal ha aprovat aquest dijous el Pla d’acció i innovació cultural (PAIC) per al període 2024-2027 amb els vots favorables de l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), així com d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP); l’abstenció del Partit Popular (PP) i el vot contrari de VOX. Rubí es dota per primer cop d’un document únic que planifica i ordena el conjunt de les polítiques específiques de l’Ajuntament per promoure i dinamitzar la cultura a la ciutat.

El PAIC proposa vuit àmbits d’actuació ─Rubí cultura, factoria cultural, participació, diversitat, cultura i educació, cultura i sostenibilitat, cultura i projecció de la ciutat, i cultura digital─, en els quals s’emmarquen 20 projectes estratègics i 166 accions. A més, estableix  un sistema de governança ciutadana que inclou la creació d’un Consell de la Cultura i de diverses taules sectorials. Tot plegat per guiar l’acció cultural en l’àmbit local, des d’una visió transformadora i transversal que estigui en sintonia amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El document que s’ha aprovat aquest dijous era un compromís adoptat dins del Pla de mandat i és fruit d’un exhaustiu treball que ha tingut en compte les aportacions de diversos serveis municipals, grups polítics, representants dels sectors implicats i ciutadania en general, que van poder participar-hi en el marc del 1r Fòrum per la Cultura de Rubí i de la plataforma Participa Rubí.

El Ple també ha aprovat aquest dijous de manera provisional dues modificacions puntuals del Pla General d’Ordenació (PGO) que ja van rebre el vistiplau inicial al desembre. La primera té com a objectiu resoldre els esculls actuals per poder ordenar i desenvolupar l’àmbit de l’Escardívol. Així, es delimita un polígon d’actuació urbanística entre la C-1413a, els carrers del Pont, Terrassa i Gimnàs i diversos equipaments, zones verdes i aparcament, que només inclou les grans parcel·les no edificades que s’han de transformar i que deixa fora les petites parcel·les ja edificades que tenen la condició de sòl urbà consolidat. La modificació també determina, entre d’altres, el manteniment de l’actual traçat del carrer de Joaquim Blume, establint noves rasants, de forma que no es puguin inundar la zones edificables; i respectant l’actual estructura viària, l'establiment de recorreguts aptes per a vianants que donin continuïtat als carrers de Vapor, Narcís Menard i Justícia i que permetin unir l’àrea d’aparcament de l’Escardívol amb el nucli urbà. Hi han votat a favor l’equip de govern ─PSC i ECP─, VOX, PP i VR; i s’han pronunciat en contra ERC i l’AUP.

La segona modificació aprovada permetrà donar una solució urbanística definitiva a una parcel·la situada a l’alçada del número 108 de la carretera de Terrassa, d’acord als actuals objectius de desenvolupament sostenible i la necessitat d’habitatge de protecció oficial, entre d’altres. Tots els grups han donat suport a la proposta excepte l’AUP, que s’ha abstingut.

D’altra banda, s’ha donat llum verda a una modificació pressupostària que possibilitarà transferir recursos a la societat municipal Proursa per a l’adquisició i adequació d’un pis, i així ampliar el parc públic d’habitatge. La compra es farà gràcies a l’exercici del dret de tanteig i retracte, que permet a les administracions adquirir de manera preferent habitatges, abans no es posin a disposició de tercers.

El Ple també ha validat aquest dijous les línies fonamentals del pressupost del 2025, entre d’altres tràmits.

 

Mocions

A la sessió del mes de setembre s’han presentat dues úniques mocions. El PP ha vist aprovada per unanimitat la seva proposta sobre la mobilitat per la ciutat de les persones amb discapacitat, després de les esmenes introduïdes pel PSC. El text demana incrementar l’esforç per eliminar les barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives que afecten les persones amb discapacitat, garantir l’acompliment del Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS) i el Pla d’accessibilitat, seguir treballant al costat de les entitats de l’àmbit de la discapacitat per actualitzar el PMUS, seguir donant compliment a tota la normativa sobre accessibilitat, i garantir l’acompliment de l’ordenança que regula l’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires.

VOX, en canvi, no ha reunit prou suports per a la seva proposta sobre el cablejat present als carrers de la ciutat, en què demanava que l’Ajuntament elaborés un informe tècnic sobre la situació dels cables en possible mal estat i en detallés la companyia o administració responsable, que restaurés tots aquells que fossin de titularitat o competència municipal, i que requerís una solució per als que no, ja fos la seva reparació o la retirada, en cas que no fos possible. La moció ha registrat els vots a favor de VOX, PP i VR, i els contraris de l’equip de govern ─PSC i ECP─, ERC i l’AUP.

La sessió ordinària del mes de setembre s’ha iniciat, com és habitual, amb el minut de silenci en record de les darreres víctimes de la violència masclista. Des de l’últim ple, celebrat el 10 de setembre, se n’ha registrat una més: Yanely González de 31 anys, assassinada per la seva parella a Bilbao.