Primera sortida de camp realitzada a l’octubre (foto: Ajuntament de Rubí)

Arrenca la segona fase del projecte “Llegim el riu” amb la recollida de noves dades sobre l’estat de la riera

Les persones interessades a participar a la sortida de camp programada el proper 6 de maig s’han d’inscriure prèviament a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler

El projecte Llegim el riu, que compta amb la participació de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i el Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament, encara la seva segona fase amb la recollida de noves dades sobre l’estat de la riera de Rubí. Les persones interessades a prendre part en aquesta recerca es poden inscriure a través del correu electrònic (b.rubimmt@diba.cat) o el telèfon (93 699 84 53) de la Biblioteca.

Llegim el riu és una iniciativa impulsada i coordinada per les gerències dels serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’afavorir el coneixement de l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, l’Anoia i al Cardener, i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. El projecte, que complementa la proposta RiuNet, promou punts d’innovació social a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu, generant-ne nou coneixement.

A Rubí, el projecte va arrencar l’estiu de 2022 amb la formació del tàndem local ─una persona tècnica de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i una altra del Servei de Sostenibilitat i Medi─ i d’un grup local format per nou voluntaris i voluntàries. A l’octubre, es va fer el primer treball d’anàlisi de la qualitat de les aigües, coordinat pel Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB), al llarg d’un recorregut de 100 m de la riera de Rubí.

La diagnosi obtinguda mostra que l’estat hidrològic de la riera és acceptable. Pel que fa a l’estat ecològic, les dades posen de manifest la necessitat de noves actuacions que permetin assolir els paràmetres que marca la Directiva marc de l’aigua. Quant la qualitat biològica, el treball realitzat també recomana actuar-hi, malgrat que s’hi van localitzar espècies pròpies d’estats ecològics més favorables.

A la sessió de presentació de resultats i davant la informació obtinguda, el grup local va proposar diverses accions per incorporar-les a les polítiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial de la riera de Rubí.

      

Nova sessió el 6 de maig

El proper 6 de maig, està prevista una segona sessió per recollir mostres d’aigua de la riera de Rubí en període primaveral i contrastar-les amb les obtingudes a la tardor. Per formar part del grup que participarà a la sortida de camp, cal inscripció prèvia i el compromís d’assistència a totes les fases del projecte. L’aforament màxim del grup és de 15 persones i l’activitat està adreçada a totes les persones, en especial joves i adultes, interessades a conèixer l’estat de les aigües de la riera.

L’activitat consta de 3 sessions:

  • Dijous 4 de maig a les 18 h: sessió d’informació a la Biblioteca
  • Dissabte 6 de maig a les 10 h: sortida de camp a la riera de Rubí
  • Sessió de conclusions: pendent de data