B Braun i l’Institut Català d’Oncologia comparteixen les seves experiències d’innovació amb la Xarxa Rubí Empresa
Aquest dimarts ha tingut lloc la segona sessió d’aquest projecte de millora de la competitivitat impulsat per l’Oficina de Serveis a l’Empresa
Un total de 22 empreses de la ciutat han participat aquest dimarts a la segona sessió grupal de la Xarxa Rubí Empresa, impulsada per l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament de Rubí amb el suport de la Diputació de Barcelona i el CiT. La trobada, titulada Innovació col·laborativa i RSE: combinant experiència entre les empreses, ha comptat amb les intervencions de dos referents en l’àmbit de la coinnovació: B Braun Surgical i l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
A la primera part de la sessió, Imma Pérez, responsable tècnica de la Xarxa Rubí Empresa i directora de Nottopic, ha explicat als assistents que la innovació col·laborativa consisteix a “establir aliances per aconseguir un producte o servei que sigui diferenciador” i ha defensat el valor estratègic d’aquesta forma de treballar que, segons ha dit, ajuda a trencar barreres: “Les empreses ja no són mai les mateixes”.
Dos bons exemples dels beneficis de la coinnovació són l’empresa B Braun, amb seu a Rubí, i l’Institut Oncològic de Catalunya. B Braun Surgical és proveïdora de I’ICO i, gràcies a una fórmula de col·laboració basada en la innovació, totes dues societats han generat productes i serveis referents a Europa. Pau Turón, director d’R&D Closure Technologies de B Braun Surgical, ha assenyalat com a eixos principals per innovar el contacte amb els professionals, compartir xarxa, i una industrialització i una logística eficients. També ha advertit dels perills que comporta tancar-se en la pròpia empresa: “El nostre coneixement i la nostra experiència atrapen i bloquegen la capacitat d’innovació”.
De la seva banda, Ana Rodríguez, directora d’Estratègia i RSC de l’ICO, ha detallat l’experiència d’aquest institut en l’àmbit de la innovació i la responsabilitat social corporativa; conceptes que, segons ha dit, tenen molt interioritzats. Pel que fa al cas concret de l’RSC, Rodríguez ha subratllat que “és transversal a l’organització” i que no s’ha de limitar a un únic departament.
Xarxa Rubí Empresa
La Xarxa Rubí Empresa, impulsada en el marc dels projectes de millora de la competitivitat de l’OSE ─dins el Pla de mesures anticrisi 2015─, té com a objectiu fomentar la innovació de les empreses ubicades al territori, així com la creació d’una comunitat d’empreses complementàries entre si, de diferents sectors d’activitat, on es promoguin les relacions de confiança. A més de les sessions grupals, les firmes participants compten amb un acompanyament individualitzat i un pla estratègic adreçat a generar innovació en diferents aspectes i millorar la seva competitivitat.
En aquests moments s’està desenvolupant la segona edició de la Xarxa Rubí Empresa Innovem a Rubí, innovem a l’empresa, amb la participació d’Arditec, BJC-Siemens, Campos Estela, Complift, Dormity.com, DSV Road Spain, Ecofred Sistemas, Integral Maquinaria, Interactivos i Parcs i Jardins. A les sessions grupals, però, també hi assisteixen les empreses que van prendre part a l’edició del 2014: Grifoll Print Promotions, Bernui Exclusivas, Fervinter, Folegax, Cartonatges Rubí, Copymat, Dispensari Veterinari del Vallès, Alzamora Dental, Empenta Consulting, Mas Acoustics, Serca Injecció de Plàstics i Tubos Capilares.
A la presentació de la reunió d’aquest dimarts, la cap de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Olga González, ha recordat la tasca d’assessorament que desenvolupa l’OSE amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses: “Pretenem ser a prop vostre i fer-vos fàcil el camí com a empreses, que vingueu però també que pugueu créixer en aquest territori privilegiat”.