Diverses comunes marroquines fan un diagnòstic energètic gràcies a l’assessorament de Rubí
L’Ajuntament col·labora amb aquestes localitats nord-africanes en el marc de la Plataforma LOCAL MED
Diverses comunes urbanes de la regió de Tànger-Tetuan (Marroc) han completat un diagnòstic energètic gràcies a l’assessorament de l’equip del projecte Rubí Brilla de l’Ajuntament de Rubí. La col·laboració s’ha produït en el marc de la Plataforma LOCAL MED, una iniciativa impulsada pel Centre Marocain de Recherche et de Développement (CMRD) i la Diputació de Barcelona que estableix línies de cooperació entre els municipis de la província de Barcelona i del nord del Marroc.
La setmana passada, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, i tècnics del projecte Rubí Brilla van participar en unes jornades sobre estratègies per a l’eficiència energètica a la localitat de Ksar el Kebir. En una primera part de la trobada, es va presentar l’experiència de Rubí en aquesta matèria, així com els plans d’eficiència energètica i renovables del Marroc.
El debat posterior va posar de manifest la necessitat que el govern del país impliqui els agents locals en els seus projectes, seguint la línia defensada al 1r Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic del passat 10 d’octubre. En aquest punt de les jornades, el Ministeri d’Educació del Marroc també va expressar el seu interès per la iniciativa d’eficiència energètica 50/50, que s’està aplicant amb èxit als centres educatius de Rubí.
La segona part de la trobada a Ksar el Kebir va consistir en un taller pràctic amb les vuit comunes adherides a la Plataforma LOCAL MED. En el decurs del mateix, l’equip de Rubí Brilla va facilitar a aquestes localitats les eines necessàries per controlar les seves dades de consum i facturació municipals, amb l’objectiu que els sigui més fàcil prioritzar les accions d’eficiència i eficàcia energètica a implementar. També es van analitzar les mesures aplicades a Rubí que són traslladables a l’enllumenat públic i els edificis municipals de les comunes marroquines. Finalment, es va valorar el gran potencial d’implantació d’energies renovables al Marroc, i es van exposar les dades de viabilitat del vehicle elèctric i les instal·lacions d’energies renovables per autoconsum de Rubí.
Exportant el model de Rubí
L’alcaldessa, Carme García, ha destacat que les jornades celebrades a Ksar el Kebir representen l’exportació del model d’èxit de Rubí, basat en la idea que l’eficiència energètica es pot millorar de forma senzilla transformant estalvi en inversió, o el que és el mateix, sense necessitat d’abocar-hi grans recursos.
Les comunes integrades a la Plataforma LOCAL MED tenen com a prioritat l'eficiència energètica en l'àmbit municipal i, en algun cas, ja tenen els seus propis projectes en aquest sentit, amb la participació d'empreses i institucions. En una primera fase d’aquest assessorament, l’equip de Rubí Brilla ja va poder constatar que el Marroc és especialment susceptible d’implementar projectes d’eficiència energètica, tant per la seva alta dependència dels combustibles fòssils, que és de prop del 95%, com per la importància que té el consum en la facturació, fet que comporta que qualsevol acció d’estalvi tingui una gran repercussió en el preu final que ha de pagar el consumidor.