Diversos equipaments municipals disposen de kits de regulació sensorial per a persones amb trastorn de l’espectre autista o hiperactivitat
Els kits inclouen cascos per a sensibilitat auditiva, ulleres de sol per a sensibilitat visual, i petits objectes sensorials que ajuden a reduir l’ansietat i a millorar la concentració
L’Ajuntament, amb la col·laboració de l’entitat RubíTEA, ha equipat diverses instal·lacions municipals amb kits de regulació sensorial destinats a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) o trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), entre d’altres condicions que també poden generar alts nivells d’estrès o ansietat. Amb aquesta mesura, es vol facilitar una resposta ràpida i momentània en episodis de crisi.
Els kits inclouen cascos per a sensibilitat auditiva, que ajuden a reduir l’impacte del soroll ambiental i a crear un entorn més tranquil; ulleres de sol per a sensibilitat visual, que minimitzen l’efecte de la llum intensa o fluorescent; i el que es coneix com a fidgets sensorials, petites joguines i eines per a la regulació tàctil, visual, de pressió, textura i moviment que ajuden a reduir l’ansietat i a millorar la concentració. A més, contenen objectes addicionals en funció de l’edat de la persona usuària.
Aquest material està disponible a setze espais on es fa atenció directa a la ciutadania: l’edifici central de l’Ajuntament, l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), l’Oficina d’Atenció la Diversitat Funcional (OADF), Serveis Socials, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, el Teatre Municipal La Sala, l’Ateneu Municipal, el Museu Municipal Castell (MMUC), Rubí Forma, l’Oficina Tècnica Laboral (OTL), el Servei d’Habitatge, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), l’Escola d’Art i Disseny edRa, l’Escola Municipal de Música Pere Burés i la comissaria de la Policia Local.
El darrer trimestre de 2024, el Servei d’Atenció a la Discapacitat de l’Ajuntament va impulsar una formació sobre atenció a l’autisme, impartida per la Federació Catalana de l’Autisme, que va comptar amb la participació d’una trentena de professionals de la corporació. Entre d’altres qüestions, es van donar a conèixer mesures i elements de suport com els fidgets, que poden ajudar les persones amb TEA a regular les seves emocions i ajustar el seu comportament en diferents contextos. “Disposar d’aquests kits als equipaments municipals és una manera més d’acompanyar la realitat de les persones que conviuen amb l’autisme o amb altres trastorns. Eliminar barreres també és proporcionar aquests petits suports, que poden alleujar situacions difícils i angoixants de manera ràpida”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme
Els kits de regulació sensorial s’han distribuït als diferents equipaments municipals coincidint amb la commemoració, aquest dimecres 2 d’abril, del Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme.
El TEA és un trastorn neurobiològic del desenvolupament que es manifesta durant els tres primers anys de vida ─tot i que no sempre es diagnostica tan d’hora─ i que perdura durant tot el cicle vital. No és una malaltia i, per tant, no té cura. Tot i que hi ha algunes característiques comunes a moltes persones amb aquesta condició, existeixen tants autismes com persones autistes, cadascuna amb unes necessitats pròpies.
Els símptomes fonamentals del TEA són les deficiències persistents en la comunicació, el llenguatge i la interacció social; i els patrons restrictius i repetitius de comportament, interessos o activitats.
L’autisme afecta una de cada cent persones a nivell mundial. Per tant, a Catalunya hi ha més de 75.000 persones amb TEA, en major o menor grau. En el 70% dels casos, hi ha una discapacitat intel·lectual associada, que pot ser de grau divers.
L’autisme afecta més els homes que les dones, en una proporció de quatre a un.