Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dos projectes amb arrels rubinenques opten al VI Premi Europeu de Prevenció de Residus Es tracta de l’acció 'Pesa i Pensa', de l’empresa de càtering Campos Estela, i de la campanya 'Acaba’t el plat a casa, Recooperem', del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Dos projectes amb arrels rubinenques opten al VI Premi Europeu de Prevenció de Residus

Es tracta de l’acció 'Pesa i Pensa', de l’empresa de càtering Campos Estela, i de la campanya 'Acaba’t el plat a casa, Recooperem', del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès

A Rubí, l'acte estrella de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus va ser l'arrossada de recapte (foto: Localpres).
A Rubí, l'acte estrella de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus va ser l'arrossada de recapte (foto: Localpres)

L’Agència de Residus de Catalunya ha presentat cinc projectes catalans al VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus, entre els quals hi ha l’acció Pesa i Pensa - Weight and Think, impulsada per l’empresa rubinenca de càtering Campos Estela, i la campanya Acaba’t el plat a casa, Recooperem, organitzada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada el novembre passat ─en total es van organitzar prop de 12.000 activitats arreu d’Europa, algunes d’elles a Rubí─. L’Agència de Residus de Catalunya ha seleccionat els candidats tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

Pesa i Pensa, contra el malbaratament alimentari
L’acció Pesa i Pensa - Weight and Think opta al premi en la categoria d’Empresa. Aquesta iniciativa, que ja s’ha dut a terme, entre d’altres, a les escoles Torre de la Llebre, 25 de Setembre i Mossèn Cinto Verdaguer de Rubí, pretén reduir la generació de residus orgànics a l’escola i sensibilitzar sobre la petjada ecològica que comporta el malbaratament d’aliments. Al llarg d’aquest curs, Campos Estela introduirà el Pesa i Pensa de forma progressiva. La previsió és que 3.000 nens i nenes participin en aquesta activitat a escoles del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Anoia, el Penedès i el Barcelonès.

L’acció Pesa i Pensa es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els infants separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar. A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als àpats servits i ho fan sota la supervisió d’un monitor del menjador. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora, prenen consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.

Els alumnes, l’equip de cuina i educadors reflexionen sobre el residu generat, investiguen l’origen del que han menjat i, amb totes les dades recollides al llarg d’uns dies, proposen accions concretes per combatre el malbaratament d’aliments. 

Acaba’t el plat a casa
Per la seva banda, la campanya Acaba’t el plat a casa, Recooperem opta al VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria d’Administració. Aquesta proposta, impulsada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí, que la va incloure a la seva campanya Fem bon ús alimentari. Es tracta d’una iniciativa orientada a lluitar contra el malbaratament alimentari en l’àmbit de la restauració, en la qual hi han participat 122 restaurants, una vintena dels quals de la nostra ciutat.

Entre els mesos d’octubre i desembre, aquests restaurants van oferir als seus clients uns envasos per tal que aquests es poguessin endur a casa el menjar que no s’haguessin acabat al restaurant. Amb aquesta proposta, es pretenia sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari als restaurants. I és que es calcula que a Catalunya es llencen uns 35 kg de menjar per persona i any i que el 12% del malbaratament alimentari es produeix al sector de la restauració.

Altres candidats catalans
Els altres tres candidats al Premi que ha presentat l’Agència de Residus de Catalunya són el projecte Transformant productes imperfectes en oportunitats, de l’Associació Espigoladors (categoria Administracions), l’activitat Alerta! No llencis els retoladors gastats ni els plastidecors, de l’Escola Rocabruna de Picamoixions, a l’Alt Camp (categoria Institucions escolars) i el projecte BCN comparteix el menjar, de l’ONG Nutrició Sense Fronteres amb la col·laboració gratuïta de SEUR.

El veredicte del jurat del VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Budapest el dia 27 de maig.