Efinétika i CIAT presenten les seves experiències en eficiència energètica a la 9a Jornada Tècnica Rubí Brilla
El regidor de Desenvolupament Econòmic Local ha fet palès el compromís de l’equip de govern amb els projectes de millora de la competitivitat empresarial, entre ells el Rubí Brilla
Una trentena d’empresaris de la ciutat han participat aquest divendres en una nova edició de les jornades tècniques que organitza l’equip de Rubí Brilla de l’Ajuntament de Rubí. Amb aquestes sessions, que s’organitzen de manera periòdica des de l’any 2011, el consistori pretén compartir diversos casos d’èxit en matèria d’eficiència energètica i ús de renovables amb l’objectiu que aquests models es puguin replicar a les indústries del municipi. En aquesta 9a reunió tècnica han estat les empreses Efinétika i CIAT les que han explicat les seves experiències als empresaris rubinencs.
Durant la presentació de la 9a Jornada Tècnica del projecte Rubí Brilla, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha explicat que el govern municipal té entre les seves prioritats el suport al teixit empresarial: “El projecte Rubí Brilla treballa quatre àmbits i un d’ells, que és molt important, és l’industrial. Avui, al Fòrum de la Masia de Can Serra, tenim representades 30 empreses de la ciutat. Totes elles han vingut a escoltar experiències que poden millorar la seva competitivitat, cosa que, en definitiva, és l’objectiu final que pretenem amb aquestes jornades i un dels objectius primordials de Rubí Brilla”. En aquest sentit, Güeto ha expressat el compromís de l’equip de govern amb els projectes de millora de la competitivitat empresarial i, sobretot, amb el projecte Rubí Brilla.
Dos casos d’èxit
En aquesta 9a reunió tècnica s’han presentat dos casos d’èxit en matèria d’eficiència energètica. Un d’ells ha estat el d’Efinétika, una empresa de serveis energètics aragonesa dedicada a millorar la competitivitat i la sostenibilitat dels seus clients. Durant la seva ponència, el director de la companyia, Benito Grande, ha exposat un cas pràctic en relació als estalvis que s’aconsegueixen en el sistema d’aire comprimit d’una indústria a través de la reenginyeria. “Gràcies a la implantació d’un servei de gestió energètica analitzem com es consumeix l’energia en una empresa i, a partir d’aquí, plantegem propostes tècniques de millora basades en la reenginyeria, que permetin que les solucions siguin viables i sempre per sota dels 18 mesos de retorn de la inversió”, ha explicat Grande. Així, Efinétika quantifica una millora tant en el consum energètic del sistema d’aire comprimit com dels costos que se’n deriven, i tot amb una metodologia pròpia, la base de la qual és la ISO 50.001. Actualment, la companyia vol obrir mercat a Catalunya.
L’altra ponència ha anat a càrrec de Salvador Osorio, market manager d’indústria de CIAT, que ha parlat de les estratègies d’estalvi en els sistemes de climatització. L’empresa fabrica equips de climatització ─producció de fred, intercanvis tèrmics, etc.─ i, a la vegada, assessora els seus clients respecte quines tecnologies són les més idònies per optimitzar el consum. Durant la seva intervenció, Osorio ha parlat de diverses tècniques per aconseguir aquests estalvis, com la recuperació d’escalfor, el refredament gratuït, com gestionar el cabal d’aire a través de diversos tipus de ventiladors i com optimitzar les temperatures de treball, entre d’altres. “De vegades apliquem tècniques per millorar el rendiment dels equips que ni tan sols requereixen inversió, sinó que n’hi ha prou amb fer funcionar l’equip de manera correcta”, ha assegurat Osorio. CIAT, que entre la seva cartera de clients hi ha diverses empreses de Rubí, també va ser l’encarregat d’instal·lar el sistema de climatització de la Masia de Can Serra.
Jornades tècniques productives
Tenint en compte que, a Rubí, un 40% del consum energètic i de les emissions provenen de la indústria, l’equip de Rubí Brilla treballa intensament en aquest sector. Algunes accions dutes a terme en aquest sentit són la teledetecció de pèrdues d’energia de les cobertes industrials, així com el càlcul del potencial fotovoltaic i tèrmic ─en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya─; la transferència tecnològica de la universitat a l'empresa o les jornades tècniques de casos d'èxit i intercanvi empresarial, entre d’altres.
Tots dos ponents han agraït la invitació de l’Ajuntament de Rubí per a participar en aquesta 9a reunió tècnica, una acció que consideren que és de gran valor a nivell empresarial. “Jornades com aquestes són bàsiques. Un dels objectius d’Efinétika és generalitzar el bon ús de l’energia i fer-ho a través de dues eines poderoses: la divulgació i la conscienciació. Rubí fa molts anys que ho fa i es nota en tota la infraestructura industrial que té”, ha explicat el director d’Efinétika. Per la seva banda, el market manager d’indústria de CIAT ha comentat que “històricament, els fabricants estàvem en contacte amb empreses constructores, instal·ladores, d’enginyeria... però, en definitiva, el contacte directe amb l’usuari final és el que et fa veure quines són les seves necessitats. Fa anys que treballem d’aquesta manera amb molts bons resultats”.