Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El “Rubiemprèn” confirma l’economia circular com una oportunitat de negoci Representants de diverses empreses que han implantat aquest model econòmic han explicat la seva experiència davant de més d’una seixantena de persones https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El “Rubiemprèn” confirma l’economia circular com una oportunitat de negoci

Representants de diverses empreses que han implantat aquest model econòmic han explicat la seva experiència davant de més d’una seixantena de persones

Nicola Cerantola, d’Ecologing, ha fet un recorregut per les característiques de l’economia circular.
Nicola Cerantola, d’Ecologing, ha fet un recorregut per les característiques de l’economia circular

La jornada Rubiemprèn, organitzada per l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament de Rubí, ha reunit aquest dijous a la Masia de Can Serra més d’una seixantena de persones interessades en les oportunitats de negoci a l’economia circular. La gran cita anual de l’emprenedoria, basada en l’exposició de casos d’èxit reals, ha servit per aprofundir en un nou model econòmic basat en la sostenibilitat, que tracta els residus com nous recursos i modifica els hàbits de consum.

Per a l’Oficina de Serveis a l’Empresa és molt important posar a disposició de les persones emprenedores i de les empreses aquest tipus de conceptes [...]. Des del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament, des de Rubí Brilla... s’està treballant molt per promoure una economia sostenible i, en aquest sentit, volem ser un municipi de referència [...]. Volem explorar tots els camins, inclosa l’economia circular, per poder posar en marxa nous negocis i per consolidar i millorar la competitivitat de les empreses que ja són al territori”, ha argumentat la coordinadora de l’Àmbit de Promoció Econòmica, Olga González, durant la presentació de la jornada.

L’economia circular, sorgida com una alternativa a l’actual model majoritari de caràcter lineal, fa compatible la rendibilitat de les empreses amb la protecció del medi ambient. Per exemplificar els beneficis d’aquest nou model, l’OSE ha convidat aquest dijous les firmes Zicla, Axioma Solucions i Wallapop.

Zicla és una empresa fabricant de mobiliari urbà i senyalització viària que ha optat per convertir els residus en nous materials. Alfredo Balmaceda, cofundador de la firma, ha explicat que l’economia circular és un concepte ampli que afecta el conjunt de la seva activitat, ja que també significa “ecodissenyar els productes perquè siguin reparables, modulars... i tancar el cicle al final de la seva vida, garantint que el reciclatge es pugui dur a terme”.

El cas d’Axioma Solucions té trets comuns amb el de Zicla. Aquesta empresa, que ofereix serveis de logística integral en material tèxtil i quirúrgic, va haver d’apostar per la reutilització de recursos arran d’un canvi de normativa. “Ens vam trobar al món de l’economia circular sense saber-ho. La vam implantar per sobreviure perquè estàvem perdent facturació. Vam intentar donar-li una volta al nostre producte, demostrant que era adequat a la normativa però alhora sostenible. [...] A partir d’una amenaça, vam fer una oportunitat”, ha explicat Ignasi Canal, director d’Axioma Solucions.

Per a Wallapop, l’economia circular és la base del seu negoci. Segons Leandro Milano, finance manager d’aquesta plataforma de compravenda d’articles de segona mà entre particulars, “no estem canviant només la idea del comerç, incentivant cada cop més l’economia circular, sinó que també estem millorant eines [...] La idea és promoure vendes de productes de qualitat perquè aquests es puguin reciclar, també incentivem el comerç just i l’artesania”.

La jornada Rubiemprèn també ha comptat amb la intervenció de Nicola Cerantola, director de l’empresa Ecologing, que ha estat l’encarregat de desgranar en què consisteix aquest model i quins beneficis comporta per a les persones emprenedores. “L’emprenedoria i l’economia circular van de la mà, les persones emprenedores estan veient-hi una nova forma de fer negoci. En la conjuntura actual ja és impossible ficar el cap sota terra, les empreses s’estan adonant que han de tenir més sobirania sobre la seva cadena de subministrament [...] L’economia circular brinda oportunitats de replantejar el model econòmic”.

Rubí aposta per l’economia circular
L’Ajuntament de Rubí ha fet una aposta per aquest nou model econòmic sostenible. Aquesta mateixa setmana, ha signat conjuntament amb altres municipis i agents de la comarca l’Acord Vallès Circular, que advoca per incorporar els principis de l’economia circular en les polítiques locals de desenvolupament econòmic, social i ambiental, establint d’aquesta manera un full de ruta cap a un futur més sostenible.

Paral·lelament, el consistori rubinenc treballa des de fa mesos en una diagnosi sobre l’aprofitament potencial de residus de les empreses ubicades als polígons de la ciutat. Aquest projecte s’està desenvolupant de forma transversal entre l’OSE, el Servei de Medi Ambient i Rubí Brilla. 

Imatges relacionades

Olga González, durant la presentació de la jornada
Olga González, durant la presentació de la jornada