Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 50/50 s’ensenya a Madrid El projecte d’eficiència energètica s’exporta a la capital espanyola a través d’un curs de capacitació adreçat a responsables de polítiques energètiques i diumenge el Rubí Brilla serà una de les experiències d’èxit que s’exposaran en una jornada de la Universitat de Cadis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El 50/50 s’ensenya a Madrid

El projecte d’eficiència energètica s’exporta a la capital espanyola a través d’un curs de capacitació adreçat a responsables de polítiques energètiques i diumenge el Rubí Brilla serà una de les experiències d’èxit que s’exposaran en una jornada de la Universitat de Cadis

El Rubí Brilla és un projecte d’eficiència energètica a la indústria, el comerç i les llars.
El Rubí Brilla és un projecte d’eficiència energètica a la indústria, el comerç i les llars

Tècnics, administratius i responsables polítics d’ajuntaments de set comunitats autònomes es formen aquests dies a Madrid per posar en pràctica projectes 50/50 d’eficiència energètica. La formació permet entendre en profunditat la metodologia, la forma de treball, i els resultats potencials dels projectes 50/50, dotar els assistents dels coneixements teòrics i pràctics per a la posada en marxa d’iniciatives semblants, tant a nivell administratiu i de gestió, com a nivell de la planificació i la realització de les sessions participatives. El curs ha tingut lloc aquest dijous i divendres a Madrid a càrrec d’Ecooo. El passat mes de maig, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, tècnics del projecte Rubí Brilla i representants de dos dels centres educatius que participen al projecte 50/50 ja van ser Madrid per presentar la iniciativa, entre d’altres a l’alcaldessa Manuela Carmena.

El 50/50 és una proposta pionera del projecte Rubí Brilla que s’aplica a les 12 escoles públiques de la ciutat. Els centres han aconseguit importants reduccions de la seva despesa energètica gràcies a la implementació de diferents mesures. L’èxit del projecte es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació de tota la comunitat educativa. Els centres es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra part dels diners, l’Ajuntament els inverteix en projectes d’eficiència energètica amb l’objectiu de seguir augmentant l’estalvi als centres educatius. Durant el curs 2014-2015, les escoles de la ciutat van aconseguir un estalvi energètic de 77.425 euros (23,92%).

El Rubí Brilla és un projecte estratègic de ciutat i el 50/50 una de les seves propostes més engrescadores per la seva capacitat de generar estalvi, però de manera especial per la seva funció pedagògica a llarg termini. Compartir el nostre coneixement i veure com un projecte rubinenc creix a d’altres ciutats confirma un cop més que la nostra ciutat és un referent en polítiques d’eficiència energètica”, diu Rafael Güeto, regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local.

Jornades a la Universitat de Cadis

Aquest cap de setmana, la Universitat de Cadis ha organitzat unes jornades sobre la transició energètica que comptarà també amb la participació del projecte Rubí Brilla. La responsable tècnica local, Marta Morera, explicarà dissabte l’experiència rubinenca en el marc d’una ponència sobre polítiques energètiques municipals sota el títol La transició energètica que ha començat. Morera compartirà taula amb Manel Rivero, gerent i coordinador de l'empresa Intiam Ruai, que treballa, entre d’altres, per l’Ajuntament de Rubí.

La proposta del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Extensió Cultural i Serveis de la universitat andalusa ha arrencat aquest dijous amb una reflexió sobre la revolució energètica global a càrrec de Jorge Morales de Labra, vicepresident de la Fundación Renovables i director General de GeoAtlanter. Aquest divendres es parlarà d’energia i ocupació, s’analitzarà el cas concret de les energies renovables a Andalusia i es reflexionarà sobre l’autoproducció d’energia. Dissabte serà el torn de la presentació del Rubí Brilla com a experiència d’èxit. A més del cas de Rubí, també es presentaran els exemples de Rivas Vaciamadrid (Madrid), El Prat i Cadis.