El ball de Carnaval tindrà un Punt ‘No és no’ per prevenir i atendre violències masclistes
L’espai d’atenció a les persones que puguin ser víctimes d’agressions masclistes també s’habilitarà durant el concert de Los 40 Primavera Pop i la Festa Major
L’Ajuntament de Rubí instal·larà un punt d’atenció per prevenir i atendre possibles casos d’agressions masclistes durant el ball de Carnaval. El Servei d’Igualtat ha previst un dispositiu de quatre professionals que atendran presencialment a les persones que ho necessitin durant la festa que tindrà lloc al Celler des de les 22 h fins a les 03.30 h de l’endemà. L’atenció a les possibles víctimes s’emmarca en la campanya ‘No és no’, que es desenvolupa amb el suport del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
Les persones que puguin ser víctimes d’agressions masclistes en qualsevol altre horari poden sol·licitar el suport del personal de l’organització de les diferents activitats de Carnaval que anirà sempre amb una identificació visible, del personal dels bars i dels diferents cossos de seguretat (Policia Local 93 588 70 92 i Mossos d’Esquadra 93 581 79 00). El punt d’atenció i prevenció es tornarà a habilitar el 4 d’abril amb motiu del macro-concert Los40 Primavera Pop a L’Escardívol i durant els dies de Festa Major.
Durant el 2019, el punt d’atenció ‘No és no’ es va posar en marxa també en el marc de Carnaval, Los40 Primavera Pop i els dies de Festa Major. Durant el Carnaval, es va sensibilitzar a 42 persones, de les quals el 76% es van acostar ells mateixes a la carpa per sol·licitar informació. El 81% eren dones. El perfil de les persones més sensibilitzades correspon a dones d'entre 16 i 18 anys, seguides per dones menors de 16. Els menys sensibilitzats eren homes, de 16 a 35 anys. No es va rebre comunicació de cap agressió. En el marc del Festival Primavera Pop, es va realitzar sensibilització a 196 persones. El 90,7% de les persones amb qui es va actuar van ser dones i cap d’elles va comunicar una situació d’agressió. Per Festa Major, es va intervenir amb 960 persones, el 99% per donar informació. Dues dones van comunicar a través del punt ‘No és no’ que havien estat agredides. En tots dos casos, les persones implicades tenien entre 19 i 25 anys i van ser agressions que tenien a veure amb la invasió de l’espai personal de les dones, comentaris i empentes. Cap de les dues va requerir l'activació del protocol d'emergències.
Rubí disposa d'un Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista, un document que vol regular la resposta de l'administració local en situacions de violència envers les dones. El text és un document marc a partir del qual es poden desenvolupar altres protocols específics per a casos de violències concretes, com la mutilació genital femenina o l'assetjament en festes.