Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler dona a conèixer la col·lecció de joguines antigues de Pep Borràs L’exposició “Tornem a jugar?”, inaugurada aquest dijous, reuneix jocs i joguets del període 1920-1970 que Borràs va començar a col·leccionar quan era jove https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Celler dona a conèixer la col·lecció de joguines antigues de Pep Borràs

L’exposició “Tornem a jugar?”, inaugurada aquest dijous, reuneix jocs i joguets del període 1920-1970 que Borràs va començar a col·leccionar quan era jove

Pep Borràs amb l’alcaldessa visitant l’exposició (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Pep Borràs amb l’alcaldessa visitant l’exposició (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Celler acull fins al 9 de juny una mostra de la col·lecció de joguines antigues de l’artista rubinenc Pep Borràs. Sota el títol Tornem a jugar?, l’exposició reuneix una gran diversitat de jocs i joguets datats entre el 1920 i el 1970: trens, nines, cotxes, jocs de carrer i retallables, entre d’altres, que Borràs va començar a reunir quan només tenia 18 anys sense cap ambició col·leccionista, atret per les sensacions de tendresa, familiaritat i bellesa que li transmetien.

Les peces incloses a la mostra han estat recopilades a través d’intercanvis amb amistats, fires de segona mà, el Mercat dels Encants i les donacions de famílies rubinenques. Entre aquestes, hi ha les joguines de metall i fusta fabricades a Dénia, i les de llauna produïdes a Ibi per Payá Hermanos i Santiago Rico; també les famoses nines Lenci i les Pepes de cartró, els projectors de cinema Cine Nic i Cine Rai-Payá, els autopatins i patinets de J. G. Tumilet, a més de joguines musicals, jocs de taula, cavalls de cartró, i entreniments de paper com ara cromos, titelles, màscares i trencaclosques. “Les col·leccions es fan amb els anys. Jo, que ja tinc una edat, de mica en mica, he anat comprant, intercanviant i reunint donacions de famílies, a qui des d’aquí agraeixo la seva generositat. No hi trobareu plàstic. Hi ha fusta, llauna, cartró ... Espero que la gaudiu molt!”, ha dit Borràs durant la inauguració.

A la inauguració de Tornem a jugar?, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha destacat “que el títol de l’exposició ens convida a jugar i el joc és un dret inclòs a la carta dels drets dels infants, un dels més importants de tots”. També ha posat de relleu l’interès que pot tenir l’exposició a l’hora de retratar la ciutat d’altres èpoques:  “Aquesta mostra, a més, ens permet als rubinencs i rubinenques recuperar la memòria dels comerços de la ciutat on es podien comprar totes aquestes joguines i, fins i tot, d’algunes fàbriques que tenien la seva seu a Rubí". L’exposició també documenta productes fabricats a la ciutat, com ara les joguines de cartró pedra de la fàbrica de Miquel Palau i Ribot i les bales de la Fábrica de Bolitas de Piedra d’Enric Vinyes, i recupera la memòria dels establiments comercials on es podien comprar joguines: la Llibreria Pallarols, Cal Cucurull, Cal Cotorra, Cal Botifarrer, La Ploma d’Or, Casa Rusiñol, Perfumeria Vilalta, Gràfiques Ventura i Bolsos Serra, entre d’altres. Borràs ha completat la mostra amb una instal·lació artística elaborada a partir del llibre Mundo de los juguetes, amb fotografies de Clovis Prevost que es van malmetre per culpa de l’aigua.

L’acte d’inauguració de l’exposició Tornem a jugar? ha comptat amb un petita actuació de Catplay, un grup format per quatre infants de vuit i nou anys, que han tocat instruments de joguina.