El Celler mostra la mirada fotogràfica de vuit autors i autores de Rubí
Blai Farran, Miquel Planchart, Ton Marcet, Jordi Gatell, Jordi Garcia, Mercè Ribera, Enric Monté i Alba Batalla exposen les seves fotografies fins al 15 de desembre a la sala Cèsar Martinell
La sala Cèsar Martinell del Celler acull fins al 15 de desembre l’exposició Vuit fotògrafs, vuit mirades, que reuneix una selecció d’imatges dels rubinencs Blai Farran, Miquel Planchart, Ton Marcet, Jordi Gatell, Jordi Garcia, Mercè Ribera, Enric Monté i Alba Batalla. La mostra posa l’accent en els diversos enfocaments personals i professionals que pot tenir el llenguatge fotogràfic, a través de trenta-dues obres representatives del món de l’art, el periodisme i la publicitat.
Vuit fotògrafs, vuit mirades s’ha inaugurat aquest dijous amb un acte molt concorregut, en el marc del qual els mateixos autors i autores han pogut presentar el seu treball i justificar-ne la tria. El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha celebrat la gran acollida de l’exposició, que ha vinculat amb la tradició fotogràfica de Rubí: “Estem a l’octubre, que ja molta gent coneix com el mes de la fotografia perquè hi ha el Festival La Nuu. A Rubí, a més, tenim mestres, com l’Ignasi Marroyo i el Josep Maria Roset, una entitat que ha estimat històricament la fotografia com és el Grup Fotogràfic El Gra, i artistes com tots aquests que hi han aportat una mirada diferent”.
Les vuit mirades
Blai Farrran va compaginar durant molts anys la seva afició per la fotografia i el vídeo amb el negoci familiar de restauració. Les obres que exposa al Celler capten diferents moments dels correfocs de les festes populars de Rubí, una de les temàtiques que més ha documentat, juntament amb espectacles, espais naturals i escenes nocturnes.
Miquel Planchart ha treballat tant en fotografia com en vídeo per a diverses empreses del sector audiovisual. Des que va descobrir accidentalment la fotografia estereoscòpica, s’ha especialitzat en aquesta tècnica, capaç de dotar de tridimensionalitat les imatges planes. En són representatives les obres incloses a l’exposició, pensades per ser observades amb ulleres 3D.
Ton Marcet és un periodista i fotògraf acostumat a documentar esports, espectacles i viatges, entre d’altres. També ha treballat en documentals i reportatges socials i culturals vinculats a Rubí. A l’exposició es poden veure mostres de les diferents temàtiques que ha abordat des de la seva visió periodística.
Jordi Gatell concep la fotografia com un mitjà per provocar sentiments i reflexió. És fundador de l’agència Cordegat i membre de l’equip del Festival Internacional de Fotografia La Nuu. Les imatges que exposa al Celler, amb un evident sentit artístic, són exemples d’alguns del temes que més atrauen l’autor, com ara les mans humanes, la vinya o la natura.
Jordi Garcia va aficionar-se ben d’hora a la fotografia, seguint les passes del seu pare. Ha estat reporter gràfic per a diversos mitjans, així com fotògraf de l’Ajuntament i altres institucions, àmbit on s’ha especialitzat. Com a bomber voluntari, és creador de l’Equip d’Enregistrament d’Imatges, encarregat de documentar les actuacions del cos. A l’exposició es poden veure imatges representatives de totes aquestes facetes.
Mercè Ribera és una artista dedicada durant més de vint anys a l’escultura i les instal·lacions. El 2018 va descobrir la fotografia i la va començar a fer servir com una síntesi de tot el seu bagatge creatiu i vital. Les obres que ha seleccionat per a l’exposició són muntatges visuals simbòlics, que expressen estats i emocions humanes.
Enric Monté va començar a treballar al laboratori fotogràfic d’una agència de publicitat amb només setze anys. Anys més tard fundaria el seu propi estudi, tenint com a clients moltes grans empreses. Per circumstàncies familiars, ha fotografiat molts dels espectacles de l’Esbart Dansaire de Rubí, temàtica que ha escollit per representar-lo a l’exposició. A les seves obres, els i les dansaires apareixen destacats sobre un fons editat, aïllats del seu context real.
Alba Batalla té una llarga trajectòria formativa en fotografia i arts visuals. La seva carrera s’ha centrat a capturar des de múltiples perspectives la natura, i també a retratar l’essència de les persones, posant molta cura en la composició, la llum i el color de l’escena. Les imatges que ha triat per a l’exposició plasmen paratges naturals i altres escenaris.
L’exposició Vuit fotògrafs, vuit mirades es podrà visitar fins al 15 de desembre en l’horari habitual del Celler: dijous i divendres de 17 a 20 h, dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h.