El Consell de la Infància i l’Adolescència es constitueix oficialment pel curs 2022-2023
La trobada ha servit per renovar els i les representants de cinquè de primària i primer d’ESO d’aquest òrgan consultiu que treballa per transmetre les inquietuds, dubtes i propostes de la infància i l’adolescència de la ciutat al govern municipal
El Consell de la Infància i l’Adolescència de Rubí corresponent al curs 2022 – 2023 s’ha constituït oficialment aquest dilluns en un acte a l’auditori del Castell. La trobada ha servit per renovar els i les representants de cinquè de primària i primer d’ESO d’aquest òrgan consultiu que treballa per transmetre les inquietuds, dubtes i propostes de la infància i l’adolescència de la ciutat al govern municipal. “Com cada inici de curs, en aquest acte de constitució donem la benvinguda als nous consellers i consellers i agraïm la feina de qui fins ara ha exercit aquestes funcions. Els consellers i consellers sortints heu estat grans representats de la comunitat educativa i estic convençuda que els i les conselleres entrants, també ho sereu. Us animo a gaudir de l’experiència, que també us representarà un molt bon aprenentatge vital”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que ha presidit la sessió acompanyada del regidor d’Educació, Víctor García Correas.
En el marc d’aquesta trobada, els consellers i conselleres han fet lectura pública del manifest amb motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància, que reivindica els drets dels nens i nenes. El Ple municipal d’aquest dijous, corresponen al mes de novembre, també votarà el text que proposa UNICEF amb motiu del 20 de novembre. El document compromet les administracions a garantir el benestar emocional de la infància i l’adolescència, el dret a l’educació i a un medi ambient saludable i a protegir la infància de tots els tipus de violència. Dilluns al matí, el text també s’ha llegit a l’Institut-Escola Teresa Altet.
“Segur que sovint us han dit que vosaltres, els nens i nenes, els i les adolescents, sou el futur de la societat. I és veritat. Però per nosaltres sou també present. Aquest consell consultiu és l’altaveu de la infància i la joventut de Rubí. A través de vosaltres, tots els nens i nenes, els i les joves, poden expressar les seves proposes pel Rubí dels propers anys, però també ens ajuden a millorar el Rubí d’avui”, ha conclòs l’alcaldessa. Activar la riera i connectar aquest espai com a zona verda de l'entorn amb el centre de Rubí va ser la proposta més votada pels i les membres del Consell en el marc dels pressupostos participatius 2022. Durant la sessió d’aquest dilluns s’ha explicat que la idea s’ha incorporat, un cop treballada tècnicament, a la remodelació del Torrent de les Abelles que inclou la creació de quatre espais: una zona d’espera de 20m2 amb bancs, taules i paviment de sauló; una zona de pictogrames de 250m2 que reproduirà hexàgons i ruscs d’abelles, amb la intenció d’organitzar una jornada participativa de pintura; una zona de pícnic amb taules i bancs i incorporació de nou arbrat; i un espai de calistènia de 85m2. Un cop rehabilitat, Rubí incorporarà el Torrent de les Abelles als espais a l’aire lliure pensats per a nens i nenes i persones joves.
L’acte de constitució del Consell ha omplert l’auditori del Castell d’infants i joves i les seves famílies.
Mural col·laboratiu
Els tres dies abans del 20 de novembre, nens i nenes han participat en l’elaboració de murals col·lectius per commemorar el Dia Internacional dels Drets de la Infància. La iniciativa s’ha treballat des de la perspectiva de l’educació comunitària i enllaça amb la proposta de lleure educatiu del Carnet Rubí 360. Els nens i nenes que han participat als tallers que s’han dut a terme als barris del Pinar, Les Torres, el 25 de Setembre i Ca n’Oriol han pogut completar el seu carnet amb la competència Comunitat i Participació.
Els murals han convidat a pintar, amb diferents tècniques artístiques, sota la temàtica dels drets de la infància. D’aquesta manera, Rubí també reivindica el protagonisme dels nens i nenes i la necessitat de protegir el seus drets. Diumenge, les xarxes socials municipals es van vestir amb la imatge que proposava UNICEF per commemorar l’efemèride.
El Dia Universal dels Drets de la Infància se celebra cada 20 de novembre amb motiu de l’aniversari del dia en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Convenció dels Drets dels Infants, el 20 de novembre de 1989. La commemoració del 20N se centra a recordar la necessitat d’escoltar la infància com a agent clau en el futur de qualsevol societat i d’ajudar-la a créixer lliure, respectant les seves diferències, garantint un entorn amable i protector, i assegurant la cobertura de totes les seves necessitats bàsiques.