Les activitats de La Nuu tindran com a epicentre la plaça del Celler (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Festival de Fotografia de Rubí La Nuu consolida el seu creixement amb la participació d’una quinzena d’artistes

L’esdeveniment, organitzat per l’associació Ull X Ull amb el suport de l’Ajuntament de Rubí i de la Generalitat de Catalunya, tindrà lloc de l’1 al 30 d’octubre sota el lema “Mai hem estat moderns”

La Nuu celebrarà la seva novena edició de l'1 al 30 d'octubre. La fotografia d’autor, de gran format i a peu de carrer, és el segell distintiu del Festival Internacional de Fotografia de Rubí, que enguany creix en programació i exposarà l’obra de quinze fotògrafs i fotògrafes arribats d’Alemanya, el Marroc, el Líban, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica i el Japó, entre d’altres. En aquesta nova edició, La Nuu també tindrà com a novetat la concentració de les principals activitats en el seu primer cap de setmana i en un únic espai: la plaça del Celler.

El festival, organitzat per l’associació cultural Ull x Ull amb el suport de l’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya, s’articularà enguany sota el leitmotiv Mai hem estat moderns, un assaig d’antropologia, irònic i provocador, signat pel filòsof Bruno Latour, que evidencia que mai hem entrat del tot en la modernitat.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, i el director artístic de La Nuu, David Molina Gadea, han presentat aquest divendres la programació del festival. Martínez ha expressat l’orgull que representa per a Rubí acollir un esdeveniment amb aquesta repercussió: “La Nuu va néixer de l’atreviment del Carles Mercader, que és la seva ànima. És un festival que està ja molt arrelat, la gent ens pregunta per ell fins i tot fora de les nostres fronteres i això ens enorgulleix. Volem seguir tenint aquesta vocació internacional”. El regidor Moisés Rodríguez Cantón també ha parlat d’una “proposta agosarada que forma part d’una ciutat valenta”, que mostra “una voluntat de democràcia artística” posant la fotografia d’autor a l’abast de tothom. L’edil ha manifestat que “Rubí està contenta, il·lusionada i nerviosa” davant d’una nova edició de La Nuu que tornarà a dirigir les mirades cap a la ciutat.

El director artístic del festival, David Molina Gadea, s’ha referit també al vincle que té el festival amb el municipi: “Volem que Rubí sigui un centre de cultura contemporània a la perifèria, d’alguna manera treure aquest centre de la cultura que sempre ha estat la capital, portar-lo a la perifèria i oferir-lo a la gent de la ciutat i a qualsevol persona que l’interessi. D’alguna manera nosaltres captivem aquesta mirada de la ciutadania posant les fotos al carrer”.

Com sempre, les fotografies de La Nuu es podran veure a diferents espais públics de la ciutat: la plaça del Doctor Guardiet, l’Escardívol, la plaça de la Nova Estació, la plaça de Salvador Allende, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, Pich Aguilera, el Celler, el carrer de la Unió, la plaça d’Anselm Clavé i l’Espai Expositiu Antiga Estació. Els autors i autores que aportaran la seva obra al festival seran Paula Anta (Madrid), Manal Abu-Shaheen (Líban), M’Hammed Kilito (Marroc), Gianpaolo Arena (Itàlia), Calin Kruse (Alemanya), Antonio Luque (Còrdova), Maya Rochat (Suïssa), Bebe Blanco Agterberg (Països Baixos), Lara Gasparotto (Bèlgica), Federico Clavarino (Itàlia), Feng Li (Xina), Annemarie Schwarzenbach (Suïssa), Mercis Rossetti (Barcelona), Isaac Flores (Barcelona) i Teo Vázquez (Cadis).

L’acte inaugural de La Nuu tindrà lloc el divendres 6 d’octubre i l’endemà, el dissabte 7, se celebrarà el primer i més important dels quatre FOCUS programats: jornades en dissabte que inclouran visites i activitats al llarg de tot el dia als diferents espais del certamen. Aquest primer FOCUS proposarà, entre d’altres, visites guiades als treballs de Teo Vázquez i Mohammed Kilito, la presentació de Damavand, l’obra fotogràfica desconeguda d’Annemarie Schwarzenbachi, i una conferència sobre el Líban a càrrec del periodista Tomàs Alcoverro, en relació amb l’exposició Beirut de Manal Abu-Shaheen. També arrencarà la Fira europea del fotollibre Thousandfold Photobook Fair a la plaça del Celler, nova aposta d’aquesta edició, amb el suport d’editorials europees i nacionals, entre elles DieNacht i Ediciones Anómalas.

   

La Nuu als barris

Enguany, hi haurà dos autors que no exposaran en el format habitual. D’una banda, Isaac Flores mostrarà la seva obra en un espai interior, la sala d’exposicions de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. De l’altra, Teo Vázquez portarà a les façanes del barri de Les Torres les seves característiques gigantografies, imatges de gran format en paper que l’artista treballa a l’estudi i després fixa a l’urbanisme, convertint-les en obres efímeres de gran impacte. A Rubí desenvoluparà el projecte Els rostres de la ciutat que, en el marc d’un procés de creació comunitària i cohesió social, traslladarà als seus murals les cares dels veïns i veïnes de Les Torres.

Com és habitual, aquesta no serà l’única proposta de perfil social que formarà part del festival. Altres obres exposades interpel·laran el públic en relació a temes com el capitalisme salvatge, la dissidència sexual o la natura en perill d’extinció.

   

Activitats per a tothom

En la seva novena edició, la programació de La Nuu seguirà incloent aquelles activitats que s’han consolidat com a grans clàssics del festival. Entre aquestes, hi haurà les visites guiades setmanals a l’exposició a càrrec del director, Carles Mercader Fulquet, i del director artístic, David Molina Gadea. Any rere any, aquests recorreguts són un èxit de públic, amb nombrosos participants de la ciutat i també de fora.

La jornada d’activitats fotogràfiques per a tota la família del Grup Fotogràfic El Gra tornarà igualment a la programació. Es farà el 8 d’octubre a la plaça del Celler i comptarà també amb la participació del col·lectiu La Perversa.

L’habitual taller per a fotògrafs i fotògrafes se celebrarà els dies 20, 21 i 22 d’octubre i s’adreçarà específicament a dones. Sota el títol Ser llobes. Mirar-nos de nou, les artistes Lurdes Bassoli i Elisa Miralles convidaran les assistents a qüestionar-se el cànon de bellesa femení i a elaborar una obra in situ.

I el 28 d’octubre, el festival es clourà a la plaça del Doctor Guardiet amb la Nit Screen, en què es proclamarà el treball guanyador d’aquest concurs de fotografia en format audiovisual. Enguany, el jurat del certamen està format per la curadora Natasha Christia, la fotògrafa i editora Emilie Hallard, i el cantant de Vetusta Morla, Pucho.