Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El fotoperiodista Lucas Vallecillos exposa a l'Aula Cultural la seva recerca sobre l’explotació de menors Aquest dijous també ha obert al públic l’exposició “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”, que es podrà visitar al MMUC fins al 26 de maig https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El fotoperiodista Lucas Vallecillos exposa a l'Aula Cultural la seva recerca sobre l’explotació de menors

Aquest dijous també ha obert al públic l’exposició “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”, que es podrà visitar al MMUC fins al 26 de maig

Lucas Vallecillos, fent un recorregut per l’exposició (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Lucas Vallecillos, fent un recorregut per l’exposició (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Espai Expositiu Aula Cultural acull fins al 20 d’abril Atrapats, una mostra del fotoperiodista Lucas Vallecillos que sintetitza quatre anys d’assaig fotogràfic en defensa dels drets humans, en especial els dels infants. Aquest treball investiga, denuncia i convida a reflexionar sobre els marcs socioculturals que creen les persones adultes per atrapar i explotar els i les menors, vulnerant impunement els seus drets fonamentals. “És un reportatge sobre el treball infantil però el que de veritat vol reflectir són els sistemes que els adults creen i recreen per explotar els menors d’una forma que es normalitza en la societat, de manera que tant els explotadors com la gent d’aquesta societat no hi veu res estrany”, ha explicat Vallecillos a la inauguració de la mostra, celebrada aquest dijous.

El fotoperiodista català tenia la voluntat de demostrar que aquestes dinàmiques es produeixen tant al sud com al nord, en aquells països que considerem més avançats. El seu treball aborda els contextos de Bolívia, l’únic estat del món on la constitució permet treballar als deu anys; Tailàndia, on milers de nens són explotats al muey thai (boxa tailandesa) per familiars i empresaris; el Senegal, on els infants talibés que estudien a les daaras, institucions religioses de caràcter ancestral, són forçats a mendigar; Colòmbia, amb grups armats il·legals que segueixen reclutant nens i nenes; el Líban, on els infants refugiats sirians es veun abocats al mercat laboral per salvar les seves famílies empobrides; i el Japó, amb multitud de negocis populars on, sota un motiu innocent, es mercadeja amb l’interès sexual que desperten les nenes en els adults.

Les impactants imatges presentades a Atrapats s’acompanyen de tres audiovisuals que es poden visualitzar a través del mòbil, gràcies als codis QR distribuïts per la mostra.

 

El MMUC ens convida a viatjar a l’època medieval

Aquest dijous també s’ha obert al públic l’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física, una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, i de la Diputació de Barcelona que es podrà visitar al Museu Municipal Castell (MMUC) fins al 26 de maig. La mostra explica les condicions de vida del món medieval a través de les restes humanes localitzades a les nombroses campanyes d’excavació desenvolupades des de fa més de quaranta anys al territori català. En concret, s’han estudiat parts d’esquelets trobats en jaciments arqueològics dels segles VIII al XV, bàsicament situats a la Catalunya Central, emprant tècniques de l’antropologia física i la paleopatologia.

La mostra comença introduint el públic a l’Edat Mitjana i als jaciments investigats, així com a la disciplina de l’antropologia física, per seguir desgranant diferents temàtiques: l’alimentació, els oficis i estils de vida, la malaltia i la salut, la justícia, la violència i la guerra, i l’experiència de la mort i els seus rituals.

Un dels grans reclams de l’exposició és una vitrina tomba que conté l’esquelet complet d’un guerrer trobat a la necròpolis del Monestir de Sant Benet del Bages. Aquesta peça, però, encara no està disponible sinó que s’incorporarà en els propers dies a la mostra.

Objectius de Desenvolupament sostenible