Les dues peces exposades amb motiu del Dia Internacional dels Museus (foto: Ajuntament de Rubí)

El MMUC exposa peces d'Oriol Marco i de Pons Cirac amb motiu del Dia Internacional dels Museus

Coincidint amb la commemoració, aquest dimarts 18 de maig, l'equipament cultural obrirà en horari de matí i de tarda

El Museu Municipal Castell (MMUC) se suma al Dia Internacional dels Museus, que es commemora aquest dimarts 18 de maig, amb una jornada de portes obertes i l'exposició de dues peces especials. L'equipament obrirà les seves portes d'11 a 14 h i de 16 a 20 h amb l'objectiu d'acostar a la ciutadania la seva col·lecció permanent.

Les persones que visitin el museu aquest dimarts, a més, hi trobaran dues peces destacades. En homenatge al recentment desaparegut Oriol Marco Latres, s'hi exposarà l'escultura El cep, que l'artista rubinenc va cedir per a la mostra permanent Rubí. L'evolució d'un poble. Es tracta d'una obra de 2009 realitzada amb tècnica mixta i que remet al passat vinícola del municipi.

Al costat d'aquesta peça, es podrà admirar el gerro La dansa del vi, de l'artesà del vidre Antoni Pons Cirac. L'obra ha estat cedida pel Museu Etnogràfic Vallhonrat, dipositari de més d'un centenar de peces de l'autor, i representa tres figures ­–joventut, maduresa i vellesa– enllaçades simbolitzant una sardana, amb raïms i fulles de parra per cabells i envoltades per ceps. Les artesanies de vidre de Pons Cirac estan considerades obres úniques i són presents a museus i institucions de tot el món.

A banda de cedir aquesta peça al MMUC, el Museu Etnogràfic Vallhonrat també celebrarà el Dia Internacional dels Museus amb una visita guiada gratuïta a les 12 h. Per participar-hi, cal reservar plaça enviant un correu a info@museuvallhonrat.com.

 

Recuperar i reimaginar

El Consell Internacional dels Museus (ICOM) impulsa la present edició del Dia Internacional dels Museus sota el lema El futur dels museus: recuperar i reimaginar. El 2020 va ser un any excepcional com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, que va alterar tots els aspectes de la nostra vida i que va accentuar alguns problemes ja existents, tot qüestionant la pròpia estructura de la societat. Els museus no en van ser una excepció i, com la resta del sector cultural, van ser entre les institucions més afectades. Aquesta situació, però, també va servir de catalitzadora per a innovacions essencials que ja estaven en marxa, en particular una major atenció a la digitalització i a la creació de noves formes d'experiència i difusió cultural.

Des de l'ICOM, es fa una crida perquè els museus assumeixin i liderin aquest canvi, perquè repensin la seva relació amb les comunitats i experimentin models nous o híbrids de gaudi cultural, i també perquè es converteixin en agents actius per a la construcció d'un futur just i sostenible.

Durant els mesos més forts de pandèmia, el MMUC va centrar la seva tasca a fer difusió digital del patrimoni local, a través d'uns càpsules de vídeo que es van poder veure a la web municipal i a les xarxes socials de l'Ajuntament.