El nou programa municipal d’empoderament de dones amb diversitat funcional reuneix tretze participants
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, han assistit aquest dijous a una de les trobades del grup
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, han conegut aquest dijous les participants al nou programa municipal per empoderar les dones amb diversitat funcional. Tretze rubinenques amb diferents tipus de discapacitat ─física, intel·lectural, sensorial o amb una patologia de salut mental─ s’han sumat a aquesta iniciativa, que busca dotar-les d’un espai de trobada per compartir les seves necessitats, inquietuds i reptes.
El programa està impulsat pel Servei de Diversitat Funcional de l’Ajuntament i les persones referents en benestar comunitari dels centres d’atenció primària Anton de Borja, Sant Genís i Mútua de Rubí, amb la intenció de combatre l’exclusió i aïllament que poden patir les dones amb discapacitat en certs àmbits. Aquesta primera edició va arrencar a l’octubre i durarà fins al mes de juny, estructurada en sessions setmanals de dues hores en què les participants plantegen aquells temes que més els interessen sota la coordinació de les professionals dels CAP.
A la trobada d’aquest dijous, celebrada a l’Escola Municipal de Música Pere Burés, l’alcaldessa i la regidora han escoltat els dubtes i inquietuds d’aquest grup de dones amb discapacitat, i les motivacions que les han dut a implicar-se en aquest projecte. Per a Ana María Martínez Martínez, “és important donar veu a les ciutadanes amb diversitat funcional perquè sovint pateixen una doble discriminació: per ser dones i per tenir una discapacitat. Aquest programa ens permet acompanyar-les, recollir les seves necessitats i, alhora, detectar possibles situacions de risc i vulnerabilitat”.
El programa d’empoderament de dones amb diversitat funcional neix després de constatar que hi ha més de 2.616 rubinenques amb un grau de discapacitat certificat superior al 33% ─segons dades de 2020─ que sovint se senten excloses de certs àmbits i mancades de drets fonamentals. Les participants han estat derivades des de diferents serveis i entitats, com ara l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional, els Serveis Socials Bàsics, el Servei de Salut Pública, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona o els centres d’atenció primària, entre d’altres.