El Xatbot funciona a través de les xarxes socials Telegram i WhatsApp (foto: Ajuntament de Rubí)

El nou Xatbot de l’OAC suma 1.953 interaccions durant els primers mesos de funcionament

Aquest servei de suport a les gestions telemàtiques permet resoldre dubtes i rebre informació sobre tramitacions electròniques a través de WhatsApp, Telegram o la Seu Electrònica

Rubí Suport, el nou servei de suport a les tramitacions en línia de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), ha registrat 1.953 interaccions entre els mesos de juny i setembre. Es tracta d’un Xatbot, és a dir, d’un sistema de conversa automàtica que permet a la ciutadania resoldre dubtes i rebre informació sobre gestions electròniques mitjançant WhatsApp, Telegram o la Seu Electrònica de l’Ajuntament. El servei està disponible en cinc idiomes ─català, castellà, anglès, àrab i rus─ per als tràmits i consultes més freqüents, i funciona les 24 hores del dia.

Les dades acumulades fins al moment mostren un ús creixent d’aquesta nova eina. Si al juny les interaccions van ser 473, aquest setembre han augmentat fins a les 586. La majoria de les converses (59%) han tingut lloc a través de la finestra de xat de la Seu Electrònica, seguides de WhatsApp (38,64%) i de Telegram (1,46%). L’idioma més emprat en aquestes interaccions ha estat el català (50,73%), seguit del castellà (47,08%) i l’anglès (2,19%).

Segons dades dels darrers quinze dies, el tema que motiva més consultes a través del Xatbot és l’obtenció del volant de padró, tant en català (18,88%) com en castellà (25,16%). Les altres qüestions més freqüents a les converses són, en el cas del català: les altes al padró (16,77%), els ajuts de menjador (14,91%), les instàncies genèriques (11,18%), la cita prèvia (10,56%), l’ocupació de l’espai públic (4,35%), els ajuts socials (3,73%), l’assabentat d’obres menors (3,73%), la tramitació de l’idCAT (2,48%) i la comunicació prèvia d’obres (2,48%). Pel que fa als xats en castellà, després del volant de padró, els temes amb més interaccions són la cita prèvia (21,29%), els ajuts de menjador (10,97%), les altes al padró (10,32%), l’idCAT (9,03%), els telèfons d’interès (5,81%), la instància genèrica (3,87%), els ajuts socials (2,58%), la comunicació prèvia d’obres (2,58%) i el canvi de domicili al padró (1,94%).

Aquest és un sistema que, gràcies a la intel·ligència artificial, millora a mesura que se’n fa ús, ja que detecta i incorpora les diferents paraules i expressions que les persones usuàries utilitzen per sol·licitar informació. D’aquesta manera, afina les respostes cada cop més i agilitza la cerca d’informació. Està previst, a més, que el servei vagi incorporant de manera progressiva més opcions i que permeti accedir a altre tipus d’informació municipal.

Les persones interessades a utilitzar el nou servei de Xatbot hi poden accedir per aquests canals:

El Xatbot de l’OAC compta amb el finançament dels fons Next Generation EU. L’actuació s’inclou dins el projecte Transformació digital i modernització de l’atenció a la ciutadania, pressupostat en 292.366,70 €, i concretament en la línia estratègica Administració orientada a la ciutadania.

         

Experiència recomanada per Localret

Aquesta setmana, l’entitat Localret ha convidat l’Ajuntament de Rubí a explicar la seva experiència en un webinar sobre xatbots que ha comptat amb l’assistència de més de 120 professionals d’administracions locals. Amb la presentació del consistori rubinenc, es volia exemplificar com les respostes programades ajuden a donar una informació més acurada i amb major eficiència, i millorar la satisfacció entre la ciutadania.

L’exposició ha anat a càrrec dels caps del Servei d’Atenció a la Ciutadania i del Servei d’Informàtica i Administració Electrònica, encarregats de desenvolupar aquest projecte.