El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal es presenta al Consell Consultiu de la Gent Gran
Durant la trobada, els i les membres del Consell han adreçat a l’equip redactor els temes més rellevants per al col·lectiu de persones grans
El Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí ha celebrat una reunió extraordinària sobre l’Avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aquest dimecres. En el marc d’aquesta sessió, l’equip redactor del POUM ha explicat als i les assistents els objectius i criteris generals que es recullen en aquest instrument de planejament urbanístic i que defineixen el model de ciutat que es vol assolir el 2041.
Les persones que integren el Consell han agraït aquesta presentació específica i han plantejat alguns dels temes que els afecten com a col·lectiu: tot allò relacionat amb la soledat no volguda, les residències i altres models habitacionals per a la gent gran, la mobilitat, la seguretat i el dret a un acomiadament digne sense necessitat de sortir de Rubí, referint-se a equipaments com el tanatori i el cementiri. També han parlat de la necessitat de preservar el patrimoni històric i han proposat que es recuperi l’antic Museu de Rubí, per tal que tot aquest patrimoni es reculli en un únic espai.
Per últim, han explicat que molts d’ells han viscut en primera persona la rierada i les seves conseqüències, “que han donat llum al Rubí d'avui. I per recuperar la dignitat i l'orgull de ser de Rubí ens cal un espai que reculli la gran història de Rubí des de l'antiguitat, passant pel tèxtil, la rierada del 62 i el desenvolupament industrial d'avui”. Segons els i les integrants del Consell Consultiu de la Gent Gran, “es parla de cosir Rubí. Això és el que ens agradaria i, precisament, és al marge dret de la riera on tenim molts espais "degradats" i on poden néixer moltes noves oportunitats per capgirar la situació actual”.
De la seva banda, l’equip redactor ha explicat que l’any 1865 es va dur a terme el primer Pla d'eixample a Rubí i que actualment s'està revisant el Pla aprovat el 1987. De fet, cada 20-25 anys, a Espanya s'han de revisar els plans d'ordenació urbanística. Ara, el procés es troba a la primera fase: l’Avanç del POUM (aquest document està publicat i en informació publica, tal i com es va acordar al Ple ordinari del mes de juny).
L’equip redactor ha explicat que la proposta del POUM es recolzarà en un conjunt de bases programàtiques, directrius estratègiques i accions projectuals, que venen a ser el “què som, què volem ser i com ho farem”.
En l’explicació per part de l’equip redactor de les accions projectuals ─dimensionar de forma qualitativa i quantitativa el projecte urbà, assolir l’objectiu de Solidaritat urbana, adaptar la normativa dels sectors d’activitat econòmica, millorar la salut de les persones, obrir-connectar el municipi al territori de l’entorn, equipar el municipi de forma equilibrada i integral, etc.─, s’han tractat aspectes concrets com l’aposta per un model de ciutat 8/80 (les ciutats adequades per a menors de 8 anys i majors de 80 són ciutats adequades per a totes les persones) o la necessitat de garantir l’accés a un espai verd de proximitat a menys de 200 metres de l'habitatge.
Durant la sessió s’ha parlat de la realitat del municipi des de diferents punt de vista: mobilitat, equipaments, espais verds, salut...
En l'actualitat, la població no creix pel nombre de fills/es que es tenen, sinó en funció de les persones que arriben i/o marxen de la ciutat.
En relació als temes de salut, s’ha posat de manifest que el 15,3 % de la població de més de 16 anys no duu a terme cap activitat física. En aquest sentit, es proposa un model de ciutat que promogui sortir al carrer a fer activitat i que minimitzi el sedentarisme.