L’alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, a la presentació del document (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Pla d’acció i innovació cultural estableix 166 mesures per promocionar i dinamitzar la cultura a Rubí

El desplegament del PAIC comportarà la creació de nous òrgans de participació ciutadana: el Consell de Cultura i les noves taules sectorials de Lletres i Coneixement, Arts Visuals, Música i Arts Escèniques

Rubí ja disposa d’un Pla d’acció i innovació cultural (PAIC) que guiarà les polítiques municipals per promocionar i dinamitzar la cultura durant els propers quatre anys. El document, aprovat pel Ple el passat 26 de setembre, formava part dels compromisos adoptats dins el Pla de mandat 2023-2027.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat que “el PAIC dona a la cultura l’espai de centralitat que li correspon. Entendre aquesta cultura des d’una visió transformadora i transversal, que fa possible la interrelació amb altres àmbits tan importants com l’educació, la igualtat, els drets socials o la sostenibilitat, i recollir aquesta visió en un document de planificació és molt important”.

El PAIC reflecteix una ciutat amb una cultura rica, diversa i molt viva; amb un ampli teixit associatiu i activitats que gaudeixen d’una gran participació, especialment aquelles que se celebren al carrer. Alhora, el document assenyala reptes i mancances, que aborda des d’una visió ambiciosa i innovadora, en sintonia amb els objectius de desenvolupament sostenibles (ODS) i l’Agenda 2030. Les funcions del PAIC són múltiples: fomentar la identitat local; vetllar pel dret d’accés a la cultura; millorar la qualitat de vida de la ciutadania; fomentar el diàleg intercultural; promoure l’educació i l’aprenentatge continu; recuperar, conservar i difondre el nostre patrimoni cultural; impulsar el desenvolupament econòmic; promoure la innovació artística i cultural; i enfortir la imatge del municipi

 

Vint projectes estratègics i 166 accions

El PAIC parteix de l’anàlisi de vuit sectors culturals: arts escèniques; música; arts visuals; literatura, lectura i coneixement; audiovisual; memòria i patrimoni; expressions festives i populars; i nous sectors d’intervenció.

El document proposa vuit àmbits d’actuació: Rubí cultura, factoria cultural, participació, diversitat, cultura i educació, cultura i sostenibilitat, cultura i projecció de la ciutat, i cultura digital. Dins d’aquestes àrees, s’emmarquen una vintena de projectes estratègics, entre els quals destaquen la implementació del Consell de Cultura de Rubí, la incorporació del Casino com a nou espai escènic i musical, i el suport a l’emprenedoria cultural local. A més, el document formula 166 propostes d’actuació, que inclouen:

  • Promoure concerts inclusius per a persones amb discapacitat.
  • Organitzar uns premis a la creació artística que estimulin la gent a crear i mostrar el que fa.
  • Treballar més els vincles intergeneracionals com a factor formatiu de doble direcció.
  • Atraure especialment públic jove als serveis i activitats de foment de la lectura per incrementar-ne l’hàbit.
  • Destacar i promoure espais de visibilitat per a les dones creadores.
  • Potenciar el muralisme a l’espai públic com a marc creatiu, expressiu i comunitari.
  • Crear un programa de recerca de mecenatge empresarial de suport a la iniciativa cultural privada i associativa.
  • Simplificar els procediments per a la sol·licitud de suport tècnic, material, logístic... en particular per a l’ús de l’espai públic.

El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha fet valer un document que reconeix la cultura com a motor de la ciutat i ha destacat que “la mirada que ens aporta aquest PAIC és en un doble sentit perquè és una mirada transversal, perquè hi ha moltes persones i serveis que han intervingut en aquest pla, i a més és una mirada completa perquè és a curt i mitjà termini, i també amb un horitzó”.

 

La participació com a premissa

Els continguts del PAIC es nodreixen d’una exhaustiva anàlisi de dades i de l’expertesa dels serveis municipals, no només del Servei de Promoció i Dinamització Cultural sinó també de tots aquells que incideixen d’una o una altra manera a les polítiques culturals. Però, sobretot, el document és fruit de l’escolta dels agents culturals del territori, que van poder fer les seves aportacions al Fòrum per la Cultura de Rubí ─amb prop d’un centenar de participants─ i a la plataforma Participa Rubí.

La participació seguirà sent una condició bàsica en l’execució del PAIC, gràcies a la creació del Consell de Cultura i de diverses taules sectorials. El Consell de Cultura serà un òrgan de representació, interlocució i participació en què responsables municipals i de les entitats locals podran debatre i proposar acords que afectin les grans línies de la política cultural de la ciutat, però també abordar afers específics quan sigui necessari. Sota el paraigua d’aquest consell, es mantindran les taules sectorials que ja funcionen ─Cultura Popular i Tradicional Catalana, i Memòria Democràtica─ i se n’impulsaran de noves: Lletres i Coneixement, Arts Visuals, Música i Arts Escèniques.

L’alcaldessa ha conclòs que el PAIC planteja un camí apassionant i incidirà molt positivament en les polítiques culturals que es desenvolupen a Rubí, dotant-les d’una priorització i posant-les en valor. “La cultura és un element de cohesió social i de transformació: facilita la inclusió a la comunitat, alhora que ens proporciona un marc on expressar-nos com a individus. Hem de tenir-ne cura i garantir-ne l’accés, i per això ens hem dotat d’aquest pla”, ha afegit.

El document íntegre del PAIC estarà disponible properament perquè tothom el pugui consultar a la pàgina web municipal. Mentrestant, es pot accedir a una completa síntesi dels seus objectius i propostes a www.rubi.cat/paic.