Captura del portal de bones pràctiques

El Pla Estratègic de Govern Obert ha estat reconegut pel Banc de Bones Pràctiques dels governs locals

L’Aula de Salut, així com les formacions sobre inclusió i diversitat funcional, també han estat valorades per l’entitat impulsada per la Federació de Municipis i la Fundació Pi i Sunyer

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals ha destacat tres iniciatives municipals: el Pla estratègic de Govern Obert, l’Aula de Salut i les Formacions sobre Inclusió i Diversitat Funcional.

El banc és un observatori impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis Autonòmics i Locals que avalua serveis i iniciatives de les localitats catalanes de més de 5.000 habitants.

El banc qualifica el Pla estratègic de Govern Obert com bona pràctica i en destaca aspectes com la transversalitat, la coordinació entre serveis així com la qualitat de la informació que ofereix a la ciutadania.

De l’Aula de Salut, se’n destaca el baix cost, les sinergies que ha permès crear entre les entitats del sector i la capacitat d’adaptar-se a les necessitats de la ciutat.

Pel que fa a les formacions sobre inclusió i diversitat funcional, en destaca les accions de sensibilització que s’ha dut a terme entre el personal municipal així com les relacions que ha permès crear entre serveis municipals i teixit social local.

 Aquestes dues propostes han estat impulsades des fet del Servei de Diversitat funcional.
   

Pla Estratègic Govern Obert 2021-2030
Aquest document, aprovat pel Ple municipal el juny de 2021, és un compromís de compliment del que estableix la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern del 2014. 

El pla dona continuïtat a les accions ja desenvolupades en aquest àmbit i marca el camí a seguir. Al 2014, es va posar en marxa el primer Portal de dades obertes municipal i al 2015 entrava en funcionament el Portal de transparència. En aquesta mateixa línia, al 2020 es posava a disposició de la ciutadania el tràmit telemàtic de dret d’accés a la informació, una important millora per al servei. A més, el mateix any, es creava la Unitat de Govern Obert, que agrupa els serveis de Transparència i Participació.

Aula de Salut
L’Aula de Salut
és una experiència impulsada des del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Rubí. Es tracta d’un espai de divulgació de coneixement al voltant de la salut: nutrició, activitat física, benestar emocional, malalties cròniques, sexualitat i afectivitat, addiccions, etc. Parteix de la idea que tenir salut no es només no estar malalt,  i que millorar la salut física i mental és possible amb informació, bons hàbits i ganes de dur-los a la pràctica.

L’Aula de Salut va néixer al juny de 2021 en format virtual, amb una primera xerrada dedicada a la COVID-19. Durant tot aquest temps, s’han ofert sessions a càrrec de professionals sanitaris que han compartit la seva experiència clínica i expertesa per tal d'ajudar les persones a adquirir coneixements que puguin millorar la seva salut i el benestar.

Aquest 2022, s’ha iniciat la segona edició d’aquest programa, amb noves temàtiques d’interès per a la ciutadania.

 

Formacions sobre inclusió i diversitat funcional
L’Ajuntament de Rubí ha impulsat dues línies d’accions formatives relacionades amb la inclusió de les persones amb diversitat funcional, que s’integren en les 41 accions del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional 2019-2022. D’una banda, s’ha fet formació sobre atenció inclusiva al personal tècnic de l’administració pública, dins el Pla de formació del Servei de Recursos Humans, amb l’objectiu de proporcionar un servei adequat a la ciutadania amb discapacitat. De l’altra, s’han fet accions formatives adreçades a les entitats i serveis de l’àmbit de la discapacitat, així com a la ciutadania en general, sota la coordinació del Servei de Diversitat Funcional de l’Ajuntament. Aquestes sessions responien als objectius de sensibilització que marca el Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional.

La finalitat de la formació és donar eines als professionals de Rubí per millorar l’atenció de les persones amb discapacitat i diversitat funcional.