Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova de forma inicial els pressupostos municipals per a l’exercici 2019 A la sessió plenària d’aquest dijous també s’ha acordat canviar el nom de la plaça Nova de Les Torres pel de Neus Català i Pallejà https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova de forma inicial els pressupostos municipals per a l’exercici 2019

A la sessió plenària d’aquest dijous també s’ha acordat canviar el nom de la plaça Nova de Les Torres pel de Neus Català i Pallejà

La sessió plenària corresponent al mes de juliol de 2019 s’ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament).
La sessió plenària corresponent al mes de juliol de 2019 s’ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera inicial el pressupost municipal de l’exercici 2019, que ascendeix a 84,2 milions d’euros. La proposta del govern local ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)─ ha comptat amb el suport d’En Comú Podem (ECP), fruit de l’acord de governabilitat signat fa uns dies per a l’aprovació del cartipàs municipal. En canvi, la resta de formacions ─Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i Alternativa d’Unitat Popular (AUP)─ hi han votat en contra.

Els comptes plantejats pel govern, que representen un increment de 5 milions respecte a l’anterior exercici (un 6,41%), situen les persones al centre de la gestió pública i, al mateix temps, incorporen un augment per a la dignificació de l’espai públic. Aquest pressupost segueix la línia dels tres anteriors, prioritzant polítiques públiques on la cohesió social i el servei a les persones promouran la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, on la promoció econòmica i la creació d’ocupació incrementaran l’activitat econòmica de la ciutat, i on la millora de l’espai públic permetrà als rubinencs i rubinenques gaudir d’una ciutat millor. Els compromisos adquirits amb ECP no s’han palesat en aquesta proposta de pressupost amb l’objectiu de no endarrerir-ne la seva aprovació. Un cop el tràmit superi l’aprovació definitiva, aquests es resoldran mitjançant capítol 1, capítol 2 i projectes d’inversió financerament sostenibles.

L’increment d’ingressos de 5 milions d'euros s’ha produït per un procediment de regulació cadastral, per un bon comportament dels impostos vinculats a activitats urbanístiques i per la millora en la participació dels impostos de l’Estat, així com la incorporació en el pressupost inicial d’aquelles subvencions en polítiques actives d’ocupació que es troben consolidades i que han de permetre dotar el consistori d’una major agilitat en la contractació de plans d’ocupació. Tot plegat, rebaixant l’IBI un 2% per segon any consecutiu.

Un cop liquidat el pressupost 2018, es constata que tot i complir l’objectiu d’estabilitat pressupostària, s’ha superat el límit de despesa executada i, per tant, s’ha incomplert l’objectiu de la Regla de la Despesa. Això obliga a elaborar i aprovar un Pla Econòmic i Financer, que ha de garantir el compliment de la Regla de la Despesa en la liquidació dels pressupostos 2019 i 2020. Una de les conseqüències serà la impossibilitat de concertar operacions de crèdit ─les inversions s’hauran de dur a terme amb fons propis i mitjançant modificacions de crèdit─, fet que no suposa cap inconvenient, tenint en compte que l’Ajuntament compta amb una solvència econòmica i financera sanejada.

Mocions de consens
A la sessió ordinària corresponent al mes de juliol s’han aprovat un total de sis mocions, totes elles presentades per Junta de Portaveus, és a dir, amb el consens previ de tots els grups.

A instància d’ECP, s’ha acordat donar compliment a la petició de canvi de nom de la plaça Nova de Les Torres per plaça de Neus Català i Pallejà, la penúltima supervivent catalana dels camps de concentració nazis. La seva vida es va centrar en la lluita per la recuperació de la memòria històrica, una tasca que la va portar a rebre la Creu de Sant Jordi, la medalla d’or al mèrit públic de l’Ajuntament de Barcelona i la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya. La moció contempla que es convoqui la comissió del Nomenclàtor al setembre i que s’informi al veïnat de la plaça, on va residir Català, del canvi de nom. A més, també preveu que es traslladi a la Taula per a la Memòria Històrica l’encàrrec d’organitzar un acte institucional públic en honor seu.

La Junta de Portaveus també s’ha fet seva la proposta d’ECP d’utilitzar els dos cognoms en totes les comunicacions institucionals, amb l’objectiu de visibilitzar, reconèixer i empoderar la dona.

Per la seva banda, VR també ha trobat el consens de tots els grups en les dues mocions proposades. D’una banda, s’ha donat llum verda l’adhesió de Rubí a la xarxa de municipis LGTBI, un text que, entre d’altres, planteja fomentar la igualtat i el dret de totes les persones a la lliure expressió de la diversitat identitària, afectiva i sexual; articular respostes preventives davant de possibles actes d’homofòbia, lesbofòbia, transfòbia, intersexofòbia i bifòbia que tinguin lloc a la ciutat; fomentar l’associacionisme LGTBI, i començar a treballar en la creació del Servei Local d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, sexual i de gènere mitjançant un acord signat amb el Departament de Treball, Afers socials i Famílies a través de la Direcció General d’Igualtat.

I, de l’altra, s’ha aprovat una moció per l’accés lliure a instal·lacions municipals davant episodis d’onades de calor. Així, s’ha acordat iniciar la planificació de la construcció d’una nova piscina municipal d’estiu adequada per un municipi com Rubí, de més de 75.000 habitants; estudiar les formes i condicions de l’accés a cadascuna de les piscines existents ─piscina d’estiu municipal, piscina coberta municipal de gestió externa (CNR) i concessió privada per a la gestió del Centre Esportiu Municipal 25 de Setembre (DUET Sports)─, atenent als actuals convenis amb cada entitat i valorant la possibilitat d’incorporar clàusules socials que permetin, en situacions extraordinàries i sota condicions determinades, l’accés a aquests equipaments; i senyalitzar i comunicar a la ciutadania les fonts públiques obertes durant els episodis d’onades de calor i instal·lar, si aquestes es consideren insuficients, fonts portàtils en aquells barris on sigui necessari, entre d’altres.

A proposta de l’AUP, la Junta de Portaveus ha validat la moció per a l’actualització del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el desplegament i acompliment del Reglament de Participació Ciutadana (RPC). L’actual ROM va ser aprovat l’any 1986 i al 2006, el Ple va donar llum verda definitivament al Reglament de Participació Ciutadana i la divisió territorial en districtes, fet que requereix d’una actualització del ROM. La moció insta a reprendre els treballs iniciats a la primera meitat del mandat anterior en aquest sentit.

I, per últim, la Junta de Portaveus també han fet suport a la moció plantejada inicialment per Cs per millorar la seguretat als Túnels de Vallvidrera. Així, s’ha acordat instar el Govern de la Generalitat a fer, conjuntament amb la societat concessionària dels Túnels de Vallvidrera, el seguiment de les mesures fins ara adoptades i estudiar-ne la possible implantació d’altres; i instar el Govern de la Generalitat a implementar i estudiar l’alternativa viable que millori la seguretat a l'interior dels túnels de Vallvidrera, incorporant, per exemple, mitjans físics de separació amb carrils reversibles de circulació.

Altres tràmits
Aquest dijous s’han aprovat les festes locals per a l’any 2020 ─amb les úniques abstencions d’ERC─, que queden fixades l’1 de juny (Pasqua Granada i Festa dels Xatos) i el 29 de juny (Festa Major de Sant Pere).

També ha rebut el vist-i-plau del plenari la modificació del contracte de servei de neteja de col·legis públics i dependències municipals ─abstencions d’ERC i VR─; l’ordre de continuïtat en la prestació del Servei Públic Municipal de Transport Urbà de viatgers de Rubí ─abstencions d’ERC, Cs, VR i AUP─, el recurs sobre el contracte de serveis de recollida de les diverses fraccions de dels residus municipals i els serveis de neteja viària ─abstencions d’ERC, Cs, VR i AUP─, i diverses modificacions pressupostàries.

PSC, ECP i VR han donat llum verda a l’aprovació de la liquidació definitiva de les contribucions especials per al finançament de l’execució de l’obra del Projecte constructiu del tram final del c. Guatlla. ERC, Cs i AUP s'han abstingut en aquest punt.

I s’ha donat compte al Ple del decret de l’Alcaldia per designar els membres de les comissions informatives, així com de la delegació de les presidències de les comissions informatives de Projecció de Ciutat i Desenvolupament Econòmic Local, de Serveis Centrals i Personal, de Drets Socials i Ciutadania, i de Territori. També s’ha pres coneixement de diferents decrets de l’Alcaldia i de les resolucions de les regidories delegades i s’ha aprovat, amb les abstencions d’ERC i AUP, la dedicació dels portaveus.

Com és habitual, el Ple s’ha iniciat fent un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Romina, de 29 anys (Lanzarote, Illes Canàries); María Asunción, de 47 anys (Elx, Alacant); Elena, de 47 anys (Cortes de la Frontera (Màlaga); María Carmen, de 47 anys (Vilalba, Lugo); i Eva, de 47 anys (Terrassa).

Etiquetes