Durant el Ple d’aquest dijous s’han debatut aspectes com l’acollida de les persones refugiades o el projecte "Aparadors vius"

El Ple de l’Ajuntament de Rubí acorda crear i desenvolupar un Pla d’emprenedoria local

La Junta de Portaveus, d’altra banda, ha donat llum verda a una moció per promoure l’alimentació saludable als centres escolars de la ciutat

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha acordat crear i desenvolupar un Pla d’emprenedoria local amb l’objectiu d’afavorir l’autoocupació dels rubinencs i les rubinenques que ho desitgin. I és que, com s’assegura a la moció, l’emprenedoria com a forma d’autoocupació és una resposta al problema de l’atur ─a Rubí, la taxa de desocupació és del 16,38% a gener de 2016, superior a la mitjana de la comarca─.

Totes les formacions polítiques ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans–Partido de la Ciudadanía (C’s), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR)─, excepte Alternativa d’Unitat Popular (AUP), que s’ha abstingut, han votat a favor d’elaborar convenis amb empreses de la ciutat per a la creació de centres de coworking amb suport municipal, seguint els models existents a l’entorn. També s’ha decidit crear l’Oficina de l’Emprenedoria, que disposarà d’identificació pròpia i diferenciada de l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) per tal de donar-li una major rellevància i visió externa, així com per especialitzar els serveis que ofereixi en l’àmbit de l’emprenedoria. Aquesta nova oficina, que disposarà d’un punt d’atenció a l’edifici Rubí+D, tindrà com a objectiu estratègic el foment dels models d’emprenedoria que apostin pel treball cooperatiu en totes les seves vessants (cooperatives, societats laborals, etc.). La moció, entre d’altres, també contempla incentivar el crowfunding d’empreses locals amb suport logístic municipal, el que implicarà una major facilitat de recaptació de fons per als emprenedors, ja que comptarà amb el suport d’una administració i s’obtindrà una major difusió de la marca de la ciutat.

El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha destacat la bona feina que estan realitzant els serveis municipals en aquest camp: “Segons un recent estudi publicat per la Diputació de Barcelona, on s’analitzen 47 centres locals de serveis, les empreses creades amb l’assessorament dels serveis tècnics de l’Ajuntament de Rubí tenen, després de tres anys, una taxa de supervivència més elevada que la de la província, el que dóna per fet el rigor amb el qual es treballa”.

En l’àmbit econòmic, també s’ha acordat estudiar la viabilitat econòmica del projecte Aparadors vius i que el servei de Comerç elabori una proposta tècnica per posar en marxa aquesta iniciativa en un termini de dos mesos. El PSC, ERC, ICV, CDC, el PP i VR han votat favorablement la moció, mentre que l’AUP s’ha abstingut i C’s hi ha votat en contra. A Rubí hi ha un nombre important de locals tancats, sobretot com a conseqüència de la caiguda de l’activitat econòmica de la darrera dècada, que “apaguen la ciutat i transmeten una imatge poc dinàmica i atractiva per a nous projectes comercials”, s’assegura a la moció. Aparadors vius pretén ser un estímul visual, una oportunitat per a botigues i entitats de mostrar els seus productes. Així, es proposa un programa que tindrà per objectiu que el màxim nombre de locals tancats puguin tornar a obrir i servir d’aparadors per altres botigues, artistes i artesans locals. Els propietaris interessats podran oferir un aparador pel projecte a canvi d’una subvenció mensual de 50 euros durant un any per facilitar el lloguer i la conservació del local. D’altra banda, els comerços, artesans, artistes, PIMES i entitats locals que ho desitgin podran exposar els seus productes i guanyar visibilitat als espais disponibles.

Mocions socials
El Ple també ha donat llum verda a tot un seguit de mocions amb un marcat caràcter social i dirigides al benestar de les persones.

Una d’elles, aprovada per la Junta de Portaveus ─amb el consens previ de totes les formacions─, fa referència a la promoció de l’alimentació saludable als centres escolars de Rubí. Així, s’ha acordat que l’Ajuntament encapçali un projecte d’introducció d’aliments de proximitat i/o ecològics als menjadors escolars de la ciutat. Entre d’altres, s’iniciarà la modificació de les clàusules de contractació per, una vegada finalitzat el període contractat actualment, poder fer la nova concessió seguint criteris com la inclusió d’un mínim del 50% del producte procedent d’explotacions agràries de proximitat i, sempre que sigui possible, que aquest sigui d’origen ecològic; o la promoció per part de l’empresa concessionària dels valors de l’slowfood entre els alumnes i les seves famílies. També es vetllarà perquè a les jornades d'esmorzars saludables que l'Ajuntament realitza anualment als centres de primària i secundària es fomentin i serveixin productes de proximitat. A més, es revisarà la concessió administrativa de les màquines de vending ubicades en equipaments educatius municipals, com ara l’Escardívol, per tal d’incorporar clàusules que obliguin a les empreses concessionàries a servir-hi aliments saludables, de productors de proximitat i, sempre que sigui possible, d’origen ecològic.

En l’àmbit sanitari, finalment s’ha retirat la moció que proposava sol·licitar a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que incorporés Rubí al programa de detecció del càncer de colon ja que, segons fonts sanitàries, la previsió és que aquest programa es desplegui a la ciutat al setembre o octubre d’aquest any.

El Ple també ha aprovat la moció de suport a les entitats del tercer sector social de Catalunya i de rebuig a la gestió estatal del 0,7% amb els vots a favor del PSC, ERC, AUP, ICV, CDC i VR i els vots en contra de C’s i el PP, així com la de denúncia contra l’acord entre la Unió Europea i l’Estat de Turquia per l’acollida de persones refugiades, que ha estat aprovada per unanimitat. La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha assegurat que amb l’aprovació d’aquesta moció “no estem fent un brindis al sol. Estem fent moltes accions destacades, com la taula amb experts que vam celebrar dimecres”. La xerrada, batejada amb el nom Estat actual de la crisi de les persones refugiades a Europa, va comptar amb la participació de diversos experts que van analitzar la greu situació que viuen en aquests moments les persones que fugen dels conflictes armats de l’Orient Mitjà.

Altres mocions
El PSC, C’s i CDC han rebutjat la moció que proposava suprimir la partida econòmica destinada a la contractació de personal eventual de suport als grups municipals (assessors) dels pressupostos de l’Ajuntament. Els vots favorables d’ERC, AUP, ICV i VR i l’abstenció del PP no han estat suficients perquè la moció prosperés.

En canvi, sí que s’ha aprovat la moció de rebuig a la suspensió de la Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat, amb els vots a favor del PSC, ERC, AUP, ICV i CDC, l’abstenció de VR i els vots en contra de C’s i PP; així com la que reclama el pagament del deute que la Generalitat de Catalunya manté amb l’Ajuntament de Rubí. Aquest text ha comptat amb el vist-i-plau del PSC, C’s, PP i VR, l’abstenció d’ICV i els vots desfavorables d’ERC, AUP i CDC.

Tràmits
El Ple de l’Ajuntament de Rubí també ha acordat la modificació dels preus públics de Festa Major i del Teatre Municipal La Sala, ha aprovat de manera definitiva el reglament regulador del servei públic de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i ha consensuat la creació de la comissió d’estudi per a la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), entre d’altres.

Abans d’iniciar-se el Ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència de gènere a l’Estat: la Victòria, de 19 anys i veïna de Son Servera (Mallorca), i la Silvia, de 34 anys i resident a Gijón (Astúries).