La sessió plenària corresponent al mes de gener s’ha celebrat aquest dimecres (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí rebutja la supressió dels Jutjats de Violència contra la Dona de la ciutat

En la primera sessió ordinària de l’any, també s’ha aprovat de manera definitiva el pressupost de la corporació municipal corresponent a l’exercici 2020

El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha posicionat en contra de la voluntat de la Generalitat de Catalunya de suprimir els Jutjats de Violència contra la Dona que hi ha a Rubí i centralitzar aquest recurs en un únic punt al Vallès Occidental. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha estat l’encarregada de llegir, en nom de tot el plenari, la declaració institucional emesa en aquest sentit.

“Davant d’una situació greu com l’actual, on són assassinades desenes de dones cada any al nostre país, els Jutjats de Violència de Gènere no poden allunyar-se de les dones que més ho necessiten. Les dones rubinenques es mereixen poder rebre l’atenció davant les agressions masclistes, adequada i especialitzada, a Rubí”, s’assegura al text. El Plenari considera que “la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista i que cal que siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els que es desplacin pel territori”. Per això, el Ple de l’Ajuntament de Rubí demana a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya que no elevi al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol la supressió dels Jutjats de Violència contra la Dona que proposa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i que aquests jutjats es mantinguin a Rubí com un servei d’atenció de primera necessitat. Paral·lelament, sol·licita a la Generalitat que prioritzi la lluita contra la violència masclista i que impulsi l’aprovació d’un Pacte Català contra la Violència Masclista.

Com és habitual, a l’inici d’aquesta sessió s’ha tornat a fer un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Mónica Linde, de 28 anys, i la seva filla de tres anys (Esplugues de Llobregat); Olga Savenchuk, de  61 anys (Puertollano, Castella-La Manxa); Judith Sánchez, de 29 anys (Terrassa); Liliana Mateescu, de 43 anys (La Puebla de Almoradiel, Castella-La Manxa); María Concepción, de 73 anys (Caniles, Granada); Manuela Iglesias, de 79 anys (A Pastoriza, Lugo); i Rosa Navarro, de 40 anys (Sant Joan Despí).

Aprovació del pressupost
Un altre dels punts de l’ordre del dia de la sessió ordinària d’aquest mes de gener ha estat l’aprovació definitiva del pressupost del consistori per a l’exercici 2020. Un cop resoltes les al·legacions presentades, el tràmit ha estat superat amb els vots favorables de l’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─ i els vots contraris d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

Els comptes ascendeixen a 83.287.637,03 euros, una xifra que representa una rebaixa de gairebé un milió d’euros (1,17%) respecte a l’exercici actual, com a conseqüència de l’aplicació d’un Pla econòmic i financer que dona compliment a la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (Llei Montoro). 

El pressupost garanteix una prestació de serveis públics de qualitat per a tota la ciutadania i, com en els darrers exercicis, posa les persones al centre de l’acció de govern, prestant especial atenció a aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat. Els comptes prioritzen les polítiques d’esquerres, fent que la cohesió social i el servei a les persones promoguin igualtat d’oportunitats, on la promoció econòmica i la creació d’ocupació incrementin l’activitat econòmica de la ciutat, i treballant per la millora de l’espai públic.

Defensa de l’habitatge
L’habitatge ha protagonitzat dues de les mocions aprovades aquest dimecres.

D’una banda, la Junta de Portaveus ha avalat el text presentat inicialment per l’AUP i amb una esmena del PSC sobre les residències i l’habitatge de la gent gran. L’envelliment progressiu de la població als països enriquits ─es preveu que l’any 2030, a Catalunya, el col·lectiu de persones majors de 64 anys pugui arribar fins al 22,3%─ suposa un repte per al desenvolupament de polítiques públiques de suport i cura a la gent gran. Calen més places de residència, així com el desenvolupament de noves solucions, com ara els sociohabitatges o la promoció de cooperatives d’habitatge sènior. En aquest sentit, la Junta de Portaveus ha acordat reclamar a la Generalitat de Catalunya la construcció de noves places en residències públiques a la ciutat; l’increment de les places en Centres de Dia, planificar la construcció de sociohabitatges públics per a la gent gran, flexibilitzar els requisits d’accés als habitatges tutelats de la gent gran ja existents per incentivar el nombre de sol·licituds i la cobertura de places disponibles, i promoure la constitució de cooperatives d’habitatge sènior entre la gent gran i de mitjana edat del municipi.

I, de l’altra, tots els grups han donat llum verda a la moció d’ECP i el PSC en relació a les denegacions d’ajuts al pagament del lloguer (MIFO 2019). Segons l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), un 28% de les sol·licituds d’ajut al pagament de lloguer del Ministerio de Fomento valorades favorablement han estat denegades malgrat que complien els requisits. Segons comunica aquest òrgan, la motivació ha estat la manca de dotació pressupostària suficient per atendre la totalitat de sol·licituds favorables. Així, tots els grups han acordat instar el Govern espanyol a incrementar la dotació pressupostària del Plan de Vivienda; instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a tenir en compte aquesta problemàtica i, conseqüentment, reflectir-ho als pressupostos del 2020 per poder rectificar els canvis introduïts a les bases reguladores, així com incrementar la dotació pressupostària a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per fer front a la convocatòria d’ajuts al pagament del lloguer MIFO 2019; i demanar a l’AHC que apliqui criteris d’àmplia cobertura en totes les convocatòries d’ajuts al pagament al lloguer, atenent la vulnerabilitat de les persones i les famílies.

Altres mocions
La Junta de Portaveus també ha consensuat la moció plantejada pel PSC per garantir les llibertats fonamentals en el dret a l’educació. Al text s’explica que l'educació és la millor via de progrés social, i davant la deriva centralista, adoctrinadora i controladora, és de vital importància afermar el suport i la confiança en la professionalitat dels i les docents i de la inspecció educativa, confiar en el nostre sistema educatiu i garantir una formació integral per a tots els nens i nenes. Així, s’ha acordat instar el Govern espanyol a reforçar el compliment dels plans d'igualtat, protocols LGTBI i formació en igualtat als centres educatius; a garantir la pluralitat de pensament i l'ensenyament de principis de convivència, respecte i tolerància; a promoure una campanya de suport a la professionalitat i independència dels i les docents i de suport a la llibertat de càtedra; a reforçar l'autonomia dels òrgans directius dels centres educatius; i a vetllar pel bon funcionament dels mecanismes, ja existents, de participació de les famílies en els centres educatius.

En canvi, les dues propostes presentades per ERC han estat rebutjades. D’una banda, la moció pel compliment de la sentència de 19 de desembre de 2019 cas C-502/19 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que declarava que el republicà Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat. El text només ha comptat amb els vots afirmatius dels republicans, ECP i l’AUP. VR s’ha abstingut i PSC i Cs hi han votat en contra. Tampoc ha prosperat la moció perquè l’Ajuntament de Rubí s’afegeixi als municipis que utilitzen la xarxa de seguretat ciutadana i convivència “M7 CITIZEN SECURITY” ja que, com ha explicat l’equip de govern, el consistori disposa d’una app que cobreix aquestes funcions. PSC i l’AUP han votat desfavorablement la proposta; la resta de formacions hi han votat a favor.

Tràmits
A la sessió plenària d’aquest dimecres s’ha aprovat per unanimitat sol·licitar la renovació del Segell de Ciutat Amiga de la Infància a Unicef Comité Español; l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Regions Frontereres Europees (vots a favor de l’equip de govern i abstencions d’ERC, Cs, VR i AUP); denegar l'augment de tarifes dels serveis funeraris per a l’any 2020 proposada per Truyols Serveis Funeraris S.A. (abstenció d’ERC); la modificació de la periodicitat de les comissions informatives permanents (unanimitat); la modificació de la composició de la comissió d’estudi de PROURSA (vots favorables de l’equip de govern; abstencions d’ERC, Cs, VR i AUP); i s’ha donat compte de l’Oferta Pública d'Ocupació extraordinària de consolidació/estabilització, entre d’altres.