El Ple dona llum verda a un pressupost per a l’exercici 2021 adaptat a la situació de crisi sanitària i econòmica
Els comptes, que segueixen posant les persones al centre de la gestió municipal, ascendeixen a 80,3 milions d’euros
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous el pressupost per a l’exercici 2021 en el marc d’una sessió extraordinària. Els comptes ascendeixen a 80,3 milions d’euros ─un 2% menys que l’any en curs─ i es complementen amb un crèdit de 18,5 milions d’euros per a promoure projectes de ciutat, en previsió d’una possible davallada d’ingressos tenint en compte el context de crisi sanitària i econòmica actual. L’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), ha votat a favor dels pressupostos, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s’ha abstingut i la resta de formacions ─Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP)─ hi han votat en contra.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que fa uns dies va presentar la proposta de pressupost de l’equip de govern juntament amb la segona tinent d’Alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, ha explicat que aquests comptes es caracteritzen per una previsió de disminució dels ingressos i despeses i el manteniment d’aquells serveis i recursos fonamentals per a la ciutadania. “Els hem elaborat a partir de tres prioritats: la cohesió social i el servei a les persones per promoure la igualtat d’oportunitats, la qualitat de l’espai públic i la promoció econòmica i la creació d’ocupació”. Martínez ha contextualitzat aquestes xifres en la conjuntura de crisi sanitària i econòmica actual, assegurant que “el pressupost serà dinàmic i s’anirà adaptant a les necessitats de la ciutadania". La primera edil ha remarcat que els comptes per al 2021 segueixen la línia traçada en anys anteriors: “És un pressupost d’esquerres, que situa a les persones al centre de la nostra acció de govern”.
Els 80,3 milions d'euros permetran executar les accions que s'han dissenyat per a la ciutat durant el proper any i seran el reflex del Pla de Mandat i del Pla d'Acció Municipal, els fulls de ruta del Govern local. A aquests dos documents cal sumar-hi el Pla de Recuperació de la Ciutat, moltes de les polítiques del qual ja han vist la llum durant el 2020.
El pressupost incorporarà també dues grans línies d’inversions gràcies a la decisió del Govern central d’aixecar el sostre de despesa, amb la qual cosa les administracions locals ja no s’han d’ajustar als paràmetres d’un acord econòmic financer. En aquest sentit, l’Ajuntament podrà disposar d’un crèdit de 18,5 milions d’euros “per tirar endavant accions indispensables perquè la ciutat no s’aturi i que ens permetrà posar en marxa grans projectes de ciutat que donen resposta a demandes històriques”, ha assegurat l’alcaldessa. Entre d’altres, Martínez Martínez ha destacat l'eliminació de la línia d'alta tensió al seu pas per l'avinguda de Can Fatjó, el nou equipament esportiu i social del 25 de Setembre, la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, les millores al parc de Ca n’Oriol, el Pla d’arbrat o les inversions en habitatge.
D’altra banda, amb el finançament del Pla General d’Inversions de la Diputació de Barcelona, dotat amb uns 3,6 milions d’euros, es podran executar projectes com les obres de la sala d’exposició de l’Antiga Estació, l’ampliació del tanatori o la millora de l’enllumenat públic als polígons industrials.
L’alcaldessa ha destacat el fet que aquests pressupostos són els primers que s’han elaborat a partir de la perspectiva de gènere i que, a més, estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
De la seva banda, la segona tinent d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, ha comentat que la proposta de pressupost que s’ha aprovat aquest dijous té tres característiques fonamentals: “hem aconseguit que sigui equilibrat, social i exigent”. Equilibrat perquè, malgrat estar marcat pel refredament de l’economia i l’impacte de la pandèmia amb aquest decreixement d’ingressos i despeses, està compensat per aquest Pla d’inversions de 18,5 milions d’euros, “que ens permetrà fer front a qüestions històriques de la ciutat però també a d’altres projectes de futur”. Garcia Moreno també ha dit que són uns comptes socials, ja que a banda de recollir les competències pròpies de l’Ajuntament, s’han dotat partides importants destinades a drets socials, planificació urbana i igualtat i ciutadania, per valor de gairebé 40 milions d’euros. La regidora d’ECP també ha titllat el pressupost d’exigent, en referència a la predisposició per adaptar-se de forma ràpida i rigorosa a les noves necessitats de la ciutadania que es puguin produir arran de la crisi actual.
Des de l’AUP consideren que el pressupost ofereix “bones notícies. És bo que, per la suspensió de les regles fiscals, ens haguem pogut endeutar, que hi hagi una injecció econòmica i que projectes importats puguin dur-se a terme”, ha dit la portaveu de la formació, Betlem Cañizar Bel, que també ha destacat com a aspectes positius el fet que es puguin executar romanents d’exercicis anteriors i que s’hagi introduït per primera vegada l’anàlisi de la qüestió de gènere. Tot i així, qüestionen la planificació i priorització de les inversions del Govern local i lamenten que no hi hagi hagut més diàleg i negociació a l’hora d’elaborar els comptes.
Pel portaveu de VR, Antoni Garcia Berea, “el pressupost per a l’exercici 2021 hauria de ser d’emergència a causa de la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia, i creiem que no és així des del nostre punt de vista”. El grup lamenta que la partida d’acció social només s’incrementi un 2,5% o que s’hagi reduït la dotació per a comerç un 14%, entre d’altres. En el Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat davant la crisi sanitària per la Covid-19, VR va manifestar la necessitat de suprimir totes aquelles partides pressupostàries no essencials pel funcionament de la ciutat i prioritzar les despeses per lluitar contra la desigualtat i l’impuls econòmic a petites i mitjanes empreses i als autònoms. “I aquest pressupost no veu reflectida aquesta demanda”. VR, en canvi, ha valorat positivament l’increment en la partida destinada a habitatge i la dotació prevista per expropiar els terrenys i desviar la línia d’alta tensió al seu pas per l'avinguda de Can Fatjó.
Cs també ha reclamat més dotació econòmica per als autònoms i les petites i mitjanes empreses, així com una major ampliació del fons de garantia, “perquè moltes famílies que necessitaran ajuda la trobin els propers mesos”, ha dit el portaveu de la formació, Roberto Martín Martín. Segons Cs, “a Rubí li fan falta inversions des de fa temps [....] No sé si les moltes obres i projectes faraònics que han inclòs en aquest pressupost són el que els veïns marquen com a prioritari o necessari”. Tot i valorar positivament l’injecció en habitatge, Martín Martín considera que arriba tard.
De la seva banda, el portaveu d’ERC, Xavier Corbera Gaju, ha lamentat el que consideren manca de diàleg amb l’oposició a l’hora de treballar el pressupost, així com la falta d’informació pel que fa a les dotacions pressupostàries. Segons el republicà, l’elaboració dels comptes s’hauria d’haver abordat des de l’òptica de l’excepcionalitat del moment que estem vivint: “En aquest moment, els pressupostos necessiten una mirada ampla, generosa i oberta. Perquè tots patim aquesta situació, tots tenim l’empatia i la voluntat de tirar endavant i ajudar la gent de la nostra ciutat. Perquè sumar sempre és millor. I això no ha estat així”. Tot i així, ERC ha valorat positivament diversos aspectes del pressupost, com ara la dotació prevista per la Font del Ferro, entre d’altres.
Finalment, la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Mª Carmen Cebrián Ordóñez, ha assegurat que aquest pressupost “és d’esquerres i social des de fa anys, perquè forma part del nostre ADN”, ha recordat que la dotació a les entitats d’acció social ha augmentat un 14% i ha assegurat que la gestió del pressupost per part del Govern local aquest darrer any ha quedat demostrada, ja que “hem agafat partides que han deixat de ser prioritàries per destinar-les a altres qüestions més necessàries derivades de la pandèmia”. Pel que fa a la manca de diàleg que han esgrimit alguns grups, ha recordat que s’han fet diverses reunions, tant individuals com en grup, i que s’han escoltat totes les propostes. “Després d’estudiar-les, s’ha detectat que gairebé el 80% d’aquestes estaven incorporades en la nostra proposta de pressupost”, ha assegurat la regidora.