El Ple s’ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple dona llum verda al Pla d’accions de l’Agenda Urbana de Rubí, que preveu prop d’una vuitantena d’actuacions

Tots els grups han validat per unanimitat el Pla local de joventut, que dibuixa les polítiques adreçades als i les joves fins al 2026

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha validat aquest dijous el Pla d’acció de l’Agenda Urbana de Rubí, el document que concreta els objectius de l’Agenda Urbana al municipi. La proposta, que ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern ─integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─ i les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), inclou 13 projectes que engloben fins a 77 actuacions, que s’han treballat a partir de la participació dels veïns i veïnes de Rubí.

Entre les múltiples accions que concreta el Pla, la ciutadania ha prioritzat aquelles que fan referència a la transformació de l’eix oest de la ciutat; la millora de la via pública, l’accessibilitat i la gestió del verd urbà; i l’impuls a la mobilitat activa i sostenible i la contenció de la contaminació atmosfèrica.

 

Pla local de joventut

El Pla local de joventut 2023-2026 ha comptat amb el suport unànime del Plenari per ser aprovat. Es tracta d’una eina de planificació estratègica que dibuixa el futur de la ciutat per a les persones més joves.

El document defineix cinc eixos estratègics (drets de les persones joves; Rubí diversa; participació, creativitat i cultura; usos del territori, i Rubí Jove) i s’ha elaborat a partir d’una diagnosi que ha comptat amb la participació de prop de 500 persones joves de la ciutat, que han enriquit el pla amb les seves aportacions.

 

Mobilitat

El Ple ha debatut dues mocions sobre mobilitat, totes dues consensuades per la Junta de portaveus previ debat al Ple.

D’una banda, el text presentat inicialment per VR per la supressió del peatge de Les Fonts planteja instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a realitzar tots els procediments necessaris amb l’objectiu de suprimir el peatge de les Fonts de l’Autopista C-16, fent una valoració en termes econòmics, de mobilitat, mediambientals i d’impacte en el teixit empresarial.

I, de l’altra, la moció de l’AUP per assolir una connexió verda, ciclable i passejable entre el nucli urbà, el tanatori, els polígons de La Bastida i Can Rosés, el barri del Pinar i el bosc de Sant Feliuet inclou acords com demanar al Servei de Mobilitat l’estudi de la millora de l’accessibilitat als equipaments de la zona, així com a la connexió entre la ciutat i Sant Feliuet; implementar les millores plantejades en el termini d’1 any des de l’aprovació de la moció; demanar al servei de Parcs i Jardins l’estudi de l’increment i millora del verd urbà en els trams de via competència de l’Ajuntament de Rubí; i introduir al Pla Director de la Bicicleta el desenvolupament progressiu d’una connexió ciclable entre Sant Feliuet, El Pinar, els equipaments i polígons de la zona, passant per la C1413 fins a la carretera de Terrassa, entre d’altres.  

En l’àmbit de la mobilitat, el Ple també ha autoritzat, d’una banda, la renovació de 9 autobusos adscrits al servei públic de transport urbà de viatgers a la ciutat per unanimitat, que es preveu que el contractista pugui posar en servei abans que acabi l’any; i de l’altra, la realització dels serveis especials que impliquen la prolongació horària de les línies de transport urbà de viatgers 1, 2, 3, 4, 5 i 7, des de l’hora de finalització habitual del servei i fins a la finalització de l’esdeveniment Primavera Pop, amb l’única abstenció de Cs. I s’ha aprovat per unanimitat l'ordenança de Modificació de les Bases reguladores de les subvencions per al transport escolar discrecional no obligatori dels alumnes matriculats a l’escola Joan Maragall i a l’institut J.V.Foix.

 

Tràmits econòmics

El Ple ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups a l’oposició, una modificació pressupostària per fer ús del romanent de Tresoreria del pressupost de l’any 2022, que ascendeix a 5.532.500,32 euros. El Govern ha plantejat al Plenari un finançament a càrrec de romanent per un import total de 4.987.452,98 euros.

Aquesta disposició del romanent permetrà, entre d’altres, fer el manteniment de dependències municipals i enllumenat públic; el tractament de residus; el finançament de les escoles bressol, de diversos projectes impulsats pel servei de Comerç, per fer actuacions en franges perimetrals, per a la promoció cultural i de suport als voluntaris de Protecció Civil.

Durant la sessió ordinària del mes de març s’ha donat compte al Ple d’altres tràmits econòmics, com ara la liquidació del pressupost general de la corporació de l'exercici 2022, l'Informe sobre l’execució pressupostària i la morositat i el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) corresponent al quart trimestre de l’exercici 2022 i el Pla pressupostari a mig termini 2024-2026.

També s’ha aprovat per unanimitat la modificació de les bases d'execució del pressupost general de l’Ajuntament de Rubí per a l'exercici de 2023; i, d’altra banda, diverses modificacions pressupostàries. I s’ha validat per unanimitat el dictamen de la Comissió Especial de Comptes sobre les justificacions de les aportacions realitzades al grup municipal En Comú Podem i Ciutadans durant l’any 2021.

D’altra banda, ha tirat endavant una nova modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups a l’oposició; i s’ha acordat un increment del 2,5% del personal directiu, amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions d’ERC, Cs i VR i el vot contrari de l’AUP.

 

Altres tràmits i mocions

Aquest dijous s’ha donat llum verda a l’adhesió a l’Agenda Digital Localret amb l’única abstenció de Cs; i s’ha fet l’aprovació inicial per unanimitat del projecte bàsic i d’execució d'adequació parcial de la masia de Can Sant Joan per a la implantació d'horts urbans, del d’ampliació del centre d’educació especial de Ca n’Oriol i del projecte de curta estada d’animals de companyia.

També s’ha aprovat per unanimitat la versió 8.0 del tom i del manual de normes per a la gestió del patrimoni, corresponents als criteris per a la gestió de béns; s’ha validat el text refós del reglament de la Llar Residència Ca n'Alzamora, també per unanimitat; i s’ha acordat recuperar d'ofici la possessió de la finca Torre Massana, de l'avinguda Massana 8, i els béns patrimonials – Local 2 en planta soterrani segona de l’av. Can Cavanyes, 4, bloc C-3, amb l’abstenció de l’AUP.

D’altra banda, s’ha donat compte al Ple del Decret de Declaració d'Emergència amb motiu de l'incendi a l'edifici ubicat al c. Saragossa ─l’alcaldessa ha avançat que properament s’organitzarà un acte de reconeixement a la tasca duta a terme pels diferents cossos de seguretat─.

La moció plantejada per l’AUP de suport a les persones encausades de l’operació Judes i a les represaliades no ha prosperat, ja que els vots favorables d’ERC i l’AUP no han estat suficients. PSC i Cs han votat en contra del text, mentre que ECP i VR s’han abstingut.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Elia, de 17 anys (El Rubio, Sevilla), M. del Carmen, de 39 anys (Villanueva del Gallego, Saragossa) i una dona de nom no conegut, de 63 anys (Orihuela, Comunitat Valenciana).