El Ple municipal aprova provisionalment les ordenances fiscals i preus públics per al 2025
La proposta de l’equip de govern incorpora la reducció de la taxa d’escombraries per les aportacions a la deixalleria mòbil, així com l’extensió de la tarifació social al preu públic de l’Espai Creixença
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat provisionalment la modificació de les ordenances fiscals i preus públics per a l’exercici 2025 amb els vots favorables de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP); les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP); i els vots en contra de VOX, el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR).
La proposta presentada per l’executiu local és continguda quant a la pressió fiscal: no s’incrementa cap impost i, en termes generals, també es mantenen les tarifes de les taxes i preus públics. Rubí seguirà, per tant, per sota de la mitjana comarcal en matèria d’impostos i continuarà sent una de les ciutats amb més bonificacions i exempcions fiscals.
Entre les novetats introduïdes, destaquen algunes bonificacions amb finalitat social i mediambiental. El 2025, s’estendrà la reducció de la quota de la taxa d’escombraries que ja s’aplica per les aportacions a la deixalleria de Cova Solera, de manera que també es rebaixarà en aquells casos que els residus es dipositin a les deixalleries mòbils. A més, s’ampliarà la reducció del 20% per autocompostatge als solars sense edificar, tancats perimetralment, que acompleixin les mateixes condicions establertes per als solars edificats.
Una altra de les novetats afecta el preu públic de l’Espai Creixença, que a partir d’ara serà objecte de tarifació social. D’aquesta manera, les famílies usuàries pagaran en funció del seu nivell de renda, com ja passa amb les quotes de les escoles bressol municipals. D’altra banda, es derogarà el preu públic per la prestació de serveis dels casals d’infants.
La proposta d’ordenances fiscals aprovada provisionalment introdueix una taxa específica per a la celebració de matrimonis civils i incorpora l’Ateneu com a espai disponible per a l’ofici d’aquestes cerimònies, tal com havia proposat el grup d’ERC. També a petició d’aquesta formació, es congelarà el preu públic de l’Escola d’Art i Disseny edRa.
Canvis a la tarifa de l’aigua
El Ple també ha aprovat inicialment una nova ordenança que regula les tarifes del cicle de l’aigua. Aquesta dona compliment a la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que estableix que les contraprestacions econòmiques per serveis públics com el d’abastament d’aigua i clavegueram, realitzades de forma directa mitjançant personificació privada o gestió indirecta, tenen la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari i s’han de regular mitjançant una ordenança no fiscal. En el cas de Rubí, tant el servei d’abastament domiciliari d’aigua potable com de clavegueram són de titularitat municipal però la prestació la realitza AGBAR mitjançant un contracte de concessió de la gestió dels serveis. Per adequar-se a la normativa, aquest dijous s’ha portat a aprovació un nou text que, un cop entri en vigor, deixarà sense efecte les dues ordenances fiscals que regulaven fins al moment els serveis del cicle de l’aigua. Ha prosperat amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC i ECP); les abstencions d’ERC, VR i l’AUP; i els vots en contra de VOX i PP.
La nova ordenança marca un increment de les tarifes després de deu anys sense revisió. La necessitat sorgeix com a conseqüència de la inflació general acumulada, que ha tingut efecte en l’increment de cost de les obres d’inversió, els salaris del personal del servei i totes les despeses generals, però especialment per la pujada del preu de l’aigua aplicat per Aigües Ter-Llobregat. El desequilibri produït per aquests increments havia estat assumible fins als últims exercicis, quan ha arribat a superar el milió d’euros anuals. L’actualització de la tarifa representarà un increment mitjà mensual de cinc euros, un cost que situa Rubí dins la mitjana de preu dels municipis propers i en la mateixa línia de revisió d’aquestes localitats.
Amb l’objectiu de prevenir un mal ús de l’aigua, la nova ordenança preveu un càrrec per frau a la tarifa d’abastament, que gravarà de manera específica els consums imputables a fraus. Les pujades més significatives s’aplicaran als trams 3 i 4 per reduir l’impacte sobre els trams bàsics. També entrarà en funcionament una tarifa per sequera, que gravarà els consums elevats (trams 3 i 4) en estats d’excepcionalitat i emergència per sequera, accentuant així el caràcter ambiental de l’ordenança.
El nou text regulador també portarà una reducció de tràmits per a aquelles famílies de més de tres membres que vulguin demanar l’ampliació de trams de consum, ja que aquest increment s’aplicarà per defecte segons les dades de padró.
Pel que fa a la bonificació que beneficiava les persones pensionistes majors de 65 anys, s’ampliarà a tota la ciutadania en funció de la seva situació socioeconòmica. L’índex de referència per obtenir els descomptes serà l’IRSC (lndicador de Renda de Suficiència de Catalunya), que representa un llindar superior l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), per tal que se’n pugui beneficiar més població. A més, es mantindrà el bo social per a les famílies especialment vulnerables, que representa tenir accés a l’aigua a cost zero.