El Ple municipal declara el seu ferm compromís amb l’erradicació del racisme
A la sessió celebrada aquest dijous, s’han aprovat les mocions per comprometre l’Ajuntament amb l’impuls de la banca ètica i per establir a la ciutat una taxa turística que reverteixi en la millora dels serveis públics
El Ple municipal ha fet pública aquest dijous una declaració institucional contra el racisme, coincidint amb la recent commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial (21 de març). El text, subscrit per tots els grups polítics a excepció de VOX, fa especial èmfasi en el racisme estructural i en la discriminació racial, que aposta per abordar des d'una perspectiva interseccional. “És fonamental continuar avançant en la sensibilització de la ciutadania, promovent la cultura del respecte i la convivència, reconeixent el valor que ens aporta la diversitat i treballant per una societat més justa, en què totes les persones puguin exercir plenament els seus drets i deures i accedir a les mateixes oportunitats sense cap distinció”, manifesta el Ple amb aquesta declaració.
El darrer estudi sobre la percepció de la discriminació racial o ètnica promogut des del govern estatal assenyala que la proporció de persones que manifesten haver patit algun tipus de discriminació, en primera persona o per part d'algun familiar proper, ha augmentat dos punts respecte a l'anterior informe del 2020, passant del 31 al 33%. Entre els principals motius de discriminació, es redueixen les creences religioses i els costums culturals, però augmenten el color de la pell o els trets físics. Segons la declaració compartida pel Ple, el discurs d'odi racista i la desinformació a les plataformes digitals “constitueixen amenaces creixents per a les societats democràtiques. A través de les xarxes socials, es facilita la propagació i normalització de l'odi i la polarització de les nostres societats, contribuint a l'estigmatització de les persones racialitzades, especialment en contextos electorals, de crisi o d'emergència”.
Dues mocions aprovades
El Ple ha debatut tres mocions, dues de les quals s’han aprovat. L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha demanat que Rubí es comprometi amb la desinversió en la Banca Armada, corresponsable del genocidi contra el poble palestí. La proposta, que ha estat esmenada per l’equip de govern, inclou entre els seus acords fer els tràmits necessaris per impulsar la comissió de la banca ètica ─la seva creació es va aprovar el 2015─ i convocar-la durant aquest any, analitzar totes les relacions de l’Ajuntament amb entitats financeres per comprovar si aquestes formen part de la Banca Armada i fer-les públiques, estudiar la possibilitat de traspassar la gestió bancària quotidiana municipal a comptes vinculats a la banca ètica, i fer els passos necessaris per introduir a futurs concursos públics clàusules de contractació que vetllin pels valors socials i de pau. La moció ha sumat els vots a favor de l’equip de govern ─PSC i ECP─, ERC, VR i l’AUP; i ha rebut les abstencions de VOX i PP.
L’AUP ha vist rebutjada una segona moció per preservar l’ermita de Sant Genís i el seu entorn. La proposta reclamava la realització d’un estudi sobre l’estat de les restes arquitectòniques i les seves possibilitats de restauració, l'estabilització de l’estructura de l’ermita per evitar-ne el deteriorament, la reconstrucció d’algunes parts de l’antiga ermita, la recuperació de les restes del castell i el trasllat a l’equip redactor del POUM de la necessitat de preservar el connector ecològic del pla i del bosc de Sant Genís i de les antigues terres de Can Casanoves, entre d’altres acords. Els vots en contra de l’equip de govern ─PSC i ECP─ i del PP han estat suficients enfront dels vots favorables d’ERC, VOX, VR i l’AUP.
Aquest dijous també s’ha aprovat una moció a favor de la implantació d’una taxa d’estades turístiques a la ciutat. La proposta, presentada inicialment per ECP i a la qual s’ha acabat sumant el PSC, planteja el desenvolupament d’una ordenança regulada per establir aquest recàrrec i destinar-ne la part municipal a mesures de protecció social, habitatge, gestió de l’espais públics i la preservació de la biodiversitat; instar la Generalitat a introduir mecanismes de fiscalització que permetin garanir que els ingressos de l’impost turístic es destinen prioritàriament a aquestes qüestions; i tamé a continuar revisant el marc fiscal del turisme per garantir que les grans empreses del sector contribueixin proporcionalment als impactes que generen sobre el territori, amb mecanismes fiscals progressius i mesures de redistribució social. Hi han votat a favor tots els grups excepte el PP, que s’ha pronunciat en contra.
Tràmits
Aquest dijous han prosperat diversos tràmits urbanístics. S’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del planejament a l’àmbit de Can Ximelis amb els vots favorables de tots els grups a excepció de l’AUP, que s’ha abstingut.
Durant el període d’informació pública, l’Ajuntament ha rebut una trentena d’al·legacions per part d’una vintena de persones i entitats, la majoria de les quals s’han estimat. Així, s’ha eliminat la proposta inicial d’unir el cul-de-sac del carrer de la Mola amb el tram d’escales existents, ja que era una obra complexa que requeria una gran inversió; s’ha decidit no connectar el cul-de-sac del carrer de Sierra Nevada amb els carrers de Moncayo i Serra, ja que el veïnat ha considerat que seria una llàstima separar el camp de futbol i el bosquet de pins que hi ha a la zona; i s’ha desestimat unir el carrer del Puigmal amb el carrer del Montseny, ja que aquesta connexió també resultava molt costosa.
En relació a aquesta modificació provisional, el Consistori ha rebut els informes sectorials de Protecció Civil i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que es van sol·licitar, que són favorables.
D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat la verificació del text refós de la modificació del pla parcial del Sector V-Sant Muç-Pins i Oliveres, després de rebre les prescripcions de la Comissió Territorial de Catalunya.
I, per últim, s’ha donat llum verda a l’aprovació provisional de la modificació puntual de PGO de la unitat d’actuació 14.2 c. Francolí, després que no s’hagi presentat cap al·legació durant el període d’exposició públic, ni s’hagi hagut de sol·licitar cap informe sectorial als organismes competents. Aquest tràmit ha quedat validat amb els vots de l’equip de govern ─PSC i ECP─ , VOX, PP i VR, mentre que ERC i l’AUP hi han votat en contra.
La part resolutiva de la sessió també ha servit per aprovar per unanimitat la incorporació de l’empresa Moehs Ibérica, S. L. a la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR).
El Ple ha estat d’acord igualment a desestimar la sol·licitud d’Avanza Movilidad Integral SLU., empresa concessionària del servei de transport urbà de Rubí, per rebre una compensació extraordinària i reequilibrar econòmicament el seu contracte com a conseqüència de l’increment de l’IPC i dels preus de subministrament de combustible. L’únic grup que no hi ha votat a favor ha estat ERC, que ha optat per l’abstenció.
Una altra qüestió que ha quedat aprovada ha estat la recuperació d’ofici de la nau industrial de l’antiga Supersond, un cop ja s’ha notificat a les persones que l’ocupen l’acord de Ple del 30 de gener de 2025 que donava inici al procediment. Han votat a favor d’aquest punt l’equip de govern ─PSC i ECP─, VOX, PP i VR, i s’han abstingut ERC i l’AUP.
A la sessió d’aquest dijous també s’ha donat compte del Pla pressupostari a mig termini de l’Ajuntament de Rubí 2026-2028, entre d’altres tràmits econòmics.
A més, el Ple ha donat llum verda a un acord per a la modificació de l’exercici de la funció interventora. Aquest punt ha entrat a l’ordre del dia com a assumpte urgent, amb l’objectiu que tingui un impacte positiu en el procés d’estabilització de la plantilla municipal. Hi han votat a favor l’equip de govern ─PSC i ECP─, VOX, PP i VR, i s’han abstingut ERC i l’AUP.
A l’inici de la sessió, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres víctimes de la violència masclista a Espanya. Les quatre dones assassinades a mans de les seves parelles des de la celebració del ple anterior han estat: Doreen, de 78 anys, de Martos (Jaén); Eva, de 36 anys, de Blanes (Girona); Andrea Bejarano Echeverri, de 34 anys, de Burgos; i Joana B. J., de 79 anys, de Puigpunyent (Mallorca).