El Ple municipal expressa el seu rebuig a la proposta de l’Ajuntament de Sant Cugat de construir habitatges als terrenys de l’antic camp de golf
Aquest dijous s’han aprovat mocions per millorar els serveis destinats a les persones sense llar, per estudiar la viabilitat de la municipalització del SAD, per garantir un espai adequat a la Coral Unió Rubinenca, i sobre la regulació i control dels vehicles de mobilitat personal
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha fet pública aquest dijous una declaració institucional en què expressa el seu “ferm rebuig” a la proposta de construir 3.000 habitatges als terrenys de l’antic camp de golf de Can Sant Joan, anunciada el passat 18 de febrer per l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Cugat. Tal com recorda el text, aquest projecte de reconversió d’usos és incompatible amb la voluntat expressada per unanimitat pel Ple de Rubí a l’octubre de 2020 de preservar i renaturalitzar tot aquest àmbit, amb l’objectiu de convertir-lo en un gran parc interurbà entre els dos municipis.
La declaració subratlla el valor que té aquest espai per a la ciutadania, a nivell de salut i benestar, i la seva importància com a part del connector biològic entre la Serra de Collserola i l'espai natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Segons el Ple, ubicar-hi un nou barri per a unes 10.000 persones faria la seva situació irreversible, a causa de les noves càrregues de mobilitat, i trencaria la continuïtat de la Via Verda del Vallès.
El Ple ha acordat també, sense el suport de VOX, la declaració institucional amb motiu del pròxim Dia Internacional de les Dones (8 de març). El text celebra els avenços assolits i les lluites guanyades pel moviment feminista, alhora que visibilitza les dificultats persistents en la cerca d’una igualtat real i el perill dels retrocessos que s’estan produint: “Han sorgit posicions extremistes i reaccionàries que, des de l’antifeminisme, volen desmantellar les conquestes que tant ens han costat. El neomasclisme, un masclisme que s’alia amb la dreta feixista i ultraconservadora i que es disfressa de noves estratègies que se serveixen de les xarxes socials per generar odi i divisió, constitueix una amenaça creixent per als drets de les dones i la nostra llibertat”.
La declaració subscrita pel Ple fa una crida a continuar treballant per l’equitat de gènere des de totes les administracions, i a teixir aliances entre els col·lectius feministes, de dones, ecologistes, antiracistes i altres organitzacions progressistes.
Quatre mocions aprovades
L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha vist com prosperava la seva moció per a la millora dels serveis destinats a les persones en situació de sensellarisme, amb els vots favorables de l’equip de govern ─format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem─, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Popular (PP), Veïns per Rubí (VR) i la pròpia AUP; i els vots contraris de VOX. El text proposa una desena d’actuacions, que inclouen l’elaboració d’un pla d’abordatge específic; estudiar la creació de nous recursos habitacionals; promoure campanyes de sensibilització; i revisar i modificar els casos d’arquitectura hostil.
La segona moció que presentava l’AUP sobre la remunicipalització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) també ha tirat endavant, en aquest cas per unanimitat. El text ha aconseguit ple suport després de retirar-ne dos punts i deixar com a únics acords l’elaboració d’una auditoria per determinar les condicions laborals de les treballadores de l’empresa adjudicatària durant l’últim període de gestió; i la realització d’un estudi per determinar la viabilitat d’assumir aquest servei amb recursos plenament municipals.
La moció presentada inicialment per ERC per garantir un espai adequat a la Coral Unió Rubinenca ha estat subscrita finalment per la Junta de Portaveus. El text aprovat proposa que s’habiliti un lloc d’assaig i un petit magatzem a l’Escola Municipal de Música Pere Burés per a l’entitat, i que s’estudiï dotar-la d’un espai propi al Casino o en algun altre equipament. La moció també insta a estudiar i establir criteris objectius per a l’assignació d’espais a les entitats culturals de la ciutat.
El PSC i el PP han impulsat conjuntament una moció sobre la regulació i control dels vehicles de mobilitat personal, que s’ha aprovat per unanimitat. El text proposa incrementar la presència i la vigilància per part de la Policia Local en els punts de major conflicte; impulsar operatius especials de control i sancions, posant èmfasi en les infraccions més greus; posar en marxa una campanya de comunicació i sensibilització ciutadana; millorar la senyalització viària als espais més problemàtics; i promoure accions educatives adreçades especialment a joves i nous usuaris, entre d’altres actuacions.
En canvi, el PP no ha trobat consens per tirar endavant la seva moció a favor d’una reducció del tipus impositiu de la plusvàlua municipal del 30% actual al 28%. La proposta també concretava una rebaixa del coeficient màxim anual i noves bonificacions en casos de transmissions d’habitatge habitual causades per la mort de la persona propietària. Ha sumat els vots favorables de VOX i el PP; l’abstenció de VR; i els vots contraris de l’equip de govern ─PSC i ECP─, ERC i l’AUP.
VOX tampoc ha trobat suports suficients per a la seva moció per garantir l’estacionament a la zona taronja a tots els veïns i veïnes. La formació demanava alternatives als telèfons establerts per a aquelles persones que no poden fer servir l’aplicació de mòbil i la instal·lació de parquímetres; la instal·lació de nous senyals informatius on es faci èmfasi als sistemes alternatius a l’app; i la possibilitat d’anul·lar i/o pagar les sancions d’estacionament mitjançant l’aplicació o els altres mecanismes disponibles. Hi han votat a favor VOX, PP i VR; i han rebutjat la proposta l’equip de govern ─PSC i ECP─, ERC i l’AUP.
Tràmits
Aquest dijous ha pres possessió com a regidor del grup d’ERC Robert Masalias Gómez en substitució de Joan Puntí Recasens, qui va fer oficial la seva renúncia al ple del gener. Aquest és el segon cop que Masalias forma part del Ple, després de la seva anterior experiència al mandat 2019-2013.
També s’ha donat compte dels canvis de delegacions als regidors i regidores com a conseqüència de la recent incorporació de l’edil socialista Sonia García Francés.
Tots els grups municipals han donat suport al nomenament d’Albert Solé Bonamusa com a director de Ràdio Rubí Serveis Audiovisuals.
També hi ha hagut unanimitat en l’acord per prorrogar sis mesos la reducció del 50% del preu del transport urbà ─un 30% a càrrec del govern central i l’altre 20% assumit per l’Ajuntament─. La bonificació s’aplicarà a la targeta multiviatge i a l’abonament d’estudiant fins al 30 de juny de 2025. Aquests títols seguiran costant, per tant, 4,5 € i 14,5 € respectivament.
Les tarifes màximes per al CEM 25 de Setembre s’han aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern ─PSC i ECP─, VOX i el PP; i les abstencions d’ERC, VR i l’AUP. Pel que fa als preus privats de la piscina municipal de Can Rosés, han tirat endavant amb els suports de l’equip de govern ─PSC i ECP─, PP i VR; i les abstencions d’ERC, VOX i l’AUP.
Atès que el pressupost municipal es troba prorrogat, el Ple ha acordat la disponibilitat de les subvencions nominatives a entitats per al 2025.
A la sessió, s’ha donat compte de la modificació del Pla anual normatiu 2025 amb l’objectiu d’incloure-hi el nou Pla d’emergència municipal per risc d’inundacions de Rubí, que complementarà i ampliarà l’actual Pla bàsic, ja contemplat al Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM).
A més, s’ha aprovat inicialment, per unanimitat, el projecte per a l’establiment del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de l’Ajuntament, així com el projecte de reglament del mateix.
El Ple també ha donat llum verda a ordenar a l’empresa FCC Medio Ambiente SA la continuïtat del contracte dels serveis de recollida de les diverses fraccions dels residus municipals i de la neteja viària i l’execució de les obres d’ampliació i millora del Parc Municipal de Neteja a Rubí fins al març de 2026. En aquest cas, el tràmit ha comptat amb el suport de l’equip de govern ─PSC i ECP─, PP i VR; l’abstenció d’ERC i VOX; i el vot contrari de l’AUP.
A l’inici del ple, els grups municipals han secundat l’habitual minut de silenci en record de les últimes víctimes de la violència masclista a Espanya. Des de la sessió anterior, han estat dues les dones assassinades per les seves parelles: Karilenia, de 40 anys, veïna de Langreo (Astúries); i Lina Guillén Balbuena, de 48 anys, resident a Benalmàdena (Màlaga).