Els grups municipals han debatut sis mocions (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple oficialitza la creació de la Comissió Municipal de Protecció Civil

Els grups municipals han aprovat aquest dijous les mocions per crear un sistema de beques que garanteixi l’accés universal a les activitats extraescolars, en denúncia de la vulneració de drets humans als territoris palestins, i en suport a les entitats i per a la millora dels equipaments que gestionen

Aquest dijous s’ha donat compte al Ple de l’Ajuntament de Rubí de la creació de la Comissió Municipal de Protecció Civil, encarregada de vetllar per la prevenció i la seguretat de la ciutat. Aquest òrgan ha de ser un marc de col·laboració, coordinació i presa d’acords entre els diversos serveis municipals i administracions que tenen incidència al municipi en matèria d’anàlisi de risc, prevenció, planificació, intervenció, informació a la població i rehabilitació.

La Comissió Municipal de Protecció Civil estarà presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i tindrà com a òrgans de seguiment un Ple i una Comissió Permanent. Hi estaran implicats integrants dels àmbits de Protecció Civil, Policia Local, Serveis Socials i Salut Pública, Urbanisme i Planejament, Serveis Municipals, Alcaldia i Comunicació, així com representants de tots els grups municipals i membres de diferents àmbits externs a l’Ajuntament que tenen competències en matèria de protecció civil, com són els Bombers, els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques o l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, entre d’altres.

Entre les seves múltiples funcions hi haurà l’impuls, supervisió i coordinació dels plans de protecció civil de Rubí; proposar ordenances i altres normatives relatives a aquest àmbit; emetre informes previs a l’homologació sobre els plans d’autoprotecció d’empreses, centres i entitats; i proposar, impulsar i supervisar projectes de millora de rehabilitació posteriors a simulacres i actuacions reals d’emergències.

   

Declaracions amb motiu del 8M i en suport del poble sahrauí

Tots els grups municipals a excepció de VOX, que hi ha votat en contra, i del Partit Popular (PP), que s’ha abstingut, han aprovat aquest dijous la declaració institucional de l’Ajuntament de Rubí amb motiu del Dia Internacional de les Dones (8 de març), que reivindica la necessitat de seguir treballant dia a dia per construir territoris més inclusius, més segurs, més feministes i més equitatius. El text advoca perquè els feminismes teixexin, des de la diversitat, xarxes internacionals i locals en defensa de la pau i la cooperació, construeixin resistència i sororitat, i que les agendes feministes es tradueixin en accions concretes en l’àmbit local. També recorda que la igualtat de gènere continua sent el major desafiament en matèria de drets humans.

També ha tirat endavant aquest dijous, en aquest cas amb el suport de tots els grups, una declaració de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí en commemoració del 48è aniversari de la República Sahrauí Democràtica. El passat dimarts, un dels balcons de la Casa Consistorial va mostrar la bandera sahrauí amb motiu d’aquesta efemèride i en solidaritat amb la població que viu sota l’ocupació del Marroc.

   

Tres mocions aprovades

La part de control del ple ha estat especialment intensa com a conseqüència de les sis mocions que s’hi han presentat.

En Comú Podem (ECP) ha vist aprovada per unanimitat la seva moció per a l’establiment d’un sistema de beques que garanteixi l’accés universal dels infants i joves a les activitats extraescolars. La proposta demana fer una diagnosi prèvia per tal que l’analitzi el Consell Escolar Municipal, i fixar una línia de subvencions per a les activitats que es fan a escoles, instituts i entitats amb la voluntat que ningú es quedi sense participar-hi per motius econòmics o de mobilitat.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i En Comú Podem (ECP) han signat conjuntament una moció sobre el conflicte entre Israel i Palestina. El text, acordat a partir d’una primera proposta de l’entitat Rubí Solidari, compromet l’Ajuntament a denunciar la situació de vulneració de drets humans als territoris palestins i demana, entre d’altres, estudiar l’atorgament de 10.000 € a UNRWA-Palestina mitjançant el Consell de Cooperació, i apel·lar als governs català i espanyol per tal que es posicionin i mediïn per tal d’aturar el conflicte. La moció ha tirat endavant amb els vots dels quatre grups que la presentaven i de Veïns per Rubí (VR), i les abstencions de VOX i del Partit Popular (PP).

També ha prosperat la moció de VR en suport a les entitats rubinenques i per a la millora dels equipaments que gestionen gràcies als vots d’ERC, VOX, PP i la pròpia VR; les abstencions de l’AUP i ECP; i els vots contraris del PSC. El text demana un pla de manteniment dels equipaments en ús, un estudi de les necessitats d’espai de totes les entitats actives inscrites al REC, la possible revisió del Pla d’equipaments vigent, la fixació d’un procediment que agilitzi al màxim el cobrament de subvencions, estudiar la possibilitat d’ampliar els mitjans humans i tècnics dedicats a donar suport a les entitats, i coordinar des de l’Ajuntament, sempre que sigui possible, l’agenda de totes les activitats que es fan a la ciutat per evitar la coincidència d’actes rellevants.

La resta de mocions que es presentaven aquest dijous no han tingut la mateixa sort. VOX ha vist rebutjada una proposta que denunciava les “catastròfiques conseqüències” del Pacte Verd Europeu per als interessos nacionals, en especial el sector primari i les activitats econòmiques vinculades, i demanava a l’Ajuntament instar les autoritats competents a prendre mesures per garantir la sobirania alimentària i eliminar la competència deslleial. El text només ha reunit els suports dels tres regidors de VOX. PSC, ERC, VR, l’AUP i ECP hi han votat en contra, i el PP s’ha abstingut.

VOX ha retirat finalment una segona proposta que instava l’Ajuntament a aturar la implantació de la zona de baixes emissions a l’espera de veure la resolució de les demandes realitzades per l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità a la Generalitat de Catalunya.

El PP tampoc ha rebut prou suports per a les seves propostes. La primera sol·licitava al govern municipal la col·locació d’una efígie del rei Felip VI a la Sala de Plens, en compliment del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals. El text ha quedat rebutjat amb els vots en contra d’ERC, l’AUP i ECP, les abstencions del PSC i de VR, i els únics vots a favor de VOX i PP.

La segona moció que presentaven els populars demanava seguir negociant amb la Generalitat de Catalunya per tal d’aconseguir un veritable hospital de referència, entenent que el projecte del nou centre hospitalari d’alta resolució anunciat fa unes setmanes és un retrocés per a l’atenció sanitària de la ciutadania de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. En aquest cas, els vots contraris del PSC, ERC, l’AUP i ECP s’han imposat als suports de VOX, PP i VR.

L’AUP ha retirat finalment la seva moció per fomentar la informació i la participació en el procés d’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) després d’arribar a diversos acords amb el govern municipal per millorar el procés participatiu.

     

L’adéu d’Ànnia García Moreno

A banda de les mocions, la part de control de la sessió ha tingut un altre punt destacat: la renúncia a l’acta de regidora d’ECP Ànnia García Moreno després de deu anys de presència al Ple, tant a l’oposició com al govern municipal. L’edil ha dit que marxa satisfeta “amb la convicció que la política és útil, que és una eina al servei de la gent, dels acords i de la millora, i així és com he intentat exercir-la”. García també ha fet un prec: “Preservem entre tots i totes la democràcia dintre d’aquesta institució i als carrers”. L’alcaldessa i tots els grups municipals sense excepció han expressat a la regidora sortint el seu agraïment per la tasca que ha desenvolupat dins la Corporació.

Segons s’ha fet oficial, la següent persona a la llista de la formació, Elena Montesinos Pujante, ha renunciat a ocupar el lloc vacant i, per tant, qui es convertirà properament en nou regidor d’ECP serà Jordi Arnaiz Moreno.

     

Tràmits

Entre d’altres tràmits, aquest dijous s’ha aprovat per unanimitat la designació dels tres membres de l’assemblea general del Consell Comarcal de la Gent Gran del Vallès Occidental, provinents del Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí i de l’Associació de Gent Gran de Rubí i el seu Entorn.

A més, han tirat endavant dues modificacions pressupostàries. La primera, aprovada amb els vots favorables de tots els grups excepte ERC, que s’ha abstingut, es destinarà a subvencionar projectes d’activitats d’educació per a la salut i de suport sociosanitari a malalts i familiars. L’altra modificació, que ha rebut els vots a favor del PSC, PP, VR i ECP i les abstencions d’ERC, VOX i l’AUP, permetrà ampliar els recursos econòmics per a l’establiment de la zona de baixes emissions.

El ple s’ha iniciat amb l’habitual minut de silenci en record de les darreres víctimes de la violència masclista a Espanya. Des de l’última sessió, celebrada al gener, n’han estat quatre: la Fàtima, de 45 anys, de Torroella de Montgrí (Girona); la Rocío, de 44 anys, d’Alfàs del Pi (Alacant); la Laila, de 37 anys, d’Olot (Girona); i la Cándida, de 54 anys, d’Aldea del Rey (Ciudad Real).