El pòdium dels Premis Vinari es decideix al Celler de Rubí i commemora el centenari de l’edifici
El tast final dels guardons s’ha adaptat a les mesures de seguretat per contenir la Covid-19 i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de projecció de la ciutat, Moisés Rodríguez Cantón i Salvador Puig Rodríguez, director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi
L’antic Celler Cooperatiu de Rubí ha estat, un any més, l’escenari del tast final dels Premis Vinari que decideixen els millors vins catalans de l’any. 20 professionals del món del vi -enòlegs, sommeliers, periodistes- han tastat a cegues les gairebé 200 referències que han arribat a la final del concurs. El Celler està vinculat als Premis Vinari des del seu naixement: El Celler es va rehabilitar i recuperar per a la ciutadania l’any 2013 i es va estrenar precisament per acollir el tast final de la primera edició dels guardons. Des de llavors, el tast a cegues que determina el veredicte dels millors vins de Catalunya té lloc a Rubí. Enguany, el tast final ha coincidit amb el centenari de l’edifici rubinenc que va construir l’arquitecte Cèsar Martinell el 1920.
L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez i el regidor de projecció de la ciutat, Moisés Rodríguez Cantón. “La vinculació d’aquest edifici amb els Premis Vinari i el fet que s’hagi convertit en la seu del tast final dels guardons ens ha servit per donar-li valor i projecció. També és una manera d’honorar el passat vitivinícola de la ciutat i de donar valor a les persones que van treballar i viure al voltant de l’antic Celler Cooperatiu de la ciutat”, ha dit l’alcaldessa. Un cop acabat el tast, els membres del jurat i l’organització faran una visita guiada a l’exposició sobre la història de El Celler que es pot veure fins al 20 de desembre a la sala Cèsar Martinell.
Durant el tast final, s’han valorat a cegues els gairebé 200 vins finalistes que havien obtingut les millors puntuacions durant la fase prèvia del certamen. Durant tot el procés, els i les membres del jurat avaluen els vins amb l’ampolla tapada, només coneixent l’anyada i la categoria. "En un any molt difícil, els cellers han mantingut la participació als Premis Vinari. Molts dels vins d'aquesta final vénen de cellers petits, els que més han patit l'estat d'alarma. I això dona més sentit que mai a la tasca de difusió i impuls dels vins catalans que fan els premis" ha dit, Salvador Puig Rodríguez, director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi.
Els Premis Vinari també s’han adaptat a la situació generada per la Covid-19. L'organització dels Premis ha reforçat les mesures de seguretat i adaptat el funcionament d'un tast de vins: els tastadors s’han assegut a dos metres de distància entre ells, han fet servir mascareta, han utilitzat constantment gel hidroalcohòlic i no s’han compartit espais d'oci entre els membres del jurat i organització. També amb motiu de la Covid-19, aquest any s’ha suspès el sopar relacional que s’oferia després del tast final. "Aquesta edició dels premis ha servit de prova d'estrès pels guardons: no teniem clar que en mig de l'estat d'alarma els cellers tinguessin la capacitat de participar com un any normal. I ho han fet. [...] Hem d'agrair a l'Ajuntament que sempre ha tingut la voluntat de mantenir el tast i els premis vinculats a Rubí", ha explicat Salvador Cot i Belmonte, editor de Vadevi.cat.
Els guanyadors dels Premis Vinari es donaran a conèixer el 9 d’octubre a Vilafranca del Penedès.