El Procés Participatiu del Projecte del Parc de Ca n´Oriol i el seu entorn recull 267 propostes ciutadanes
Després de la seva anàlisi, aquestes aportacions s’han agrupat en 21 propostes que donaran forma a les tres opcions que se sotmetran a votació ciutadana
La quarta fase del procés participatiu que ha de definir el futur del Parc de Ca n’Oriol ha finalitzat amb un total de 267 propostes presentades pels rubinencs i rubinenques. Les idees han arribat a través de la plataforma Participa Rubí i de la jornada participativa presencial celebrada al mateix parc el 10 de novembre.
A través del portal de participació, s’han registrat un total de 26 aportacions. Cada aportació pot contenir més d’una proposta i això fa que, en total, la web hagi rebut 124 propostes.
De la seva banda, la Jornada participativa presencial del 10 de novembre va sumar 143 idees. D’aquestes, 120 es van vehicular a través de les carpes instal·lades al parc, 19 mitjançant els tallers celebrats durant la jornada i 4 provenen del taller infantil.
El procés de recollida de propostes ha girat sobre cinc eixos temàtics
L’eix 1, Un parc amb projecció de ciutat, ha recollit 110 propostes. Aquestes es poden dividir en dos àmbits, el dels equipaments, que ha rebut 93 propostes, i l’àmbit d’activitats, que recollit 17 idees.
L’eix 2, Un parc accessible i connectat, ha acumulat un total de 37 propostes que es divideixen en dos àmbits. La comunicació i connectivitat externa del parc, que ha sumat 18 propostes, i la comunicació i connectivitat interna del parc, que n’ha obtingut 19.
L’eix 3, Els valors del parc, ha registrat 57 propostes. D’aquestes, 38 fan referència als valors paisatgístics i 19 als valors patrimonials.
L’eix 4, Un parc sostenible (pulmó verd), ha rebut 35 propostes. L’àmbit que té a veure amb eficiència energètica ha rebut 16 suggeriments i l’apartat relacionat amb materials ecològics n’ha rebut 19.
L’Eix 5, Cuidem el parc, ha registrat 26 propostes. Aquestes es reparteixen entre les que fan referència al civisme, que han estat 15, i les que tenen a veure amb la seguretat, que han estat 11.
Dues de les propostes registrades queden fora d’aquests conceptes però també s’han tingut en compte en l’anàlisi final.
Propostes agrupades
Per simplificar-ne la comprensió, la informació generada a través d’aquestes 267 aportacions s’ha analitzat i agrupat en 21 propostes.
Entre aquestes propostes n’hi ha dues de transversals: conservar l’espai natural i el manteniment del parc. De l’anàlisi de totes les aportacions es desprèn que qualsevol intervenció que es projecti ha de respectar la seva característica d’espai natural. A l’hora, això ha d’anar acompanyat d’un major esforç en manteniment dels diferents equipaments existents a la zona.
Altres aportacions van en la línia d’incrementar els equipaments del parc: més zones per practicar esport, ampliar la zona de pícnic, més papereres, una zona de barbacoes i habilitar lavabos públics. Entre les peticions de nous equipaments, també hi ha la demanada de novetats pensades per als infants. L’ampliació de la zona d’esbarjo de gossos també forma part d’aquesta demanda de nous equipaments, com la creació d’una zona de bar.
L’estudi de les propostes posa de relleu la voluntat de fomentar més activitats al parc i que aquest passi a acollir activitats ja fixades al calendari cultural, social i festiu.
L’accessibilitat és una altra de les preocupacions de la ciutadania. En aquest sentit, es reclamen millores ja siguin internes com externes per a garantir l’ús del parc a persones amb mobilitat reduïda. Les adequacions també han de comportar millores als carrers propers a l’espai, el carrer de Mallorca i de Flammarion. Pavimentar i comunicar els carrils bici és una altra petició repetida entre els participants.
Ampliar les zones verdes del parc i vetllar per la difusió i conservació del patrimoni, la flora i la fauna són també demandes recollides i agrupades.
Usar energies renovables i materials de construcció sostenibles en la il·luminació i en la millora de la zona són peticions que han apuntat diverses de les persones que han pres part del procés.
També es creu necessari un estudi que permeti millorar la canalització de l’aigua de les pluges que eviti desperfectes i en permeti la canalització i reutilització.
El civisme i la seguretat també preocupen. Per això, s’ha proposat més control sobre les actituds incíviques, més presència policial i s’ha suggerit la possibilitat d’instal·lar càmeres de seguretat.
Pel que a les propostes dels infants, aquestes es refereixen a la petició de nou mobiliari i jocs per a infants de diferents edats. Els més petits també es preocupen del caràcter d’espai natural del parc i la seva accessibilitat. Fomentar els valors del parc i la programació d’activitats és una petició en la qual també coincideixen els infants que van prendre part de la jornada participativa presencial del 10 de novembre.