Els aliments sobrants són aprofitats per evitar el malbaratament alimentari (foto: Ajuntament de Rubí)

El projecte Recooperem permet repartir prop de 3.500 àpats durant el curs escolar 2023-2024

S’ha aconseguit aprofitar 1.220,45 kg d’aliments sobrants procedents dels menjadors de les vuit escoles participants, que s’han congelat en envasos compostables individuals

Rubí ha aconseguit, durant el curs 2023-2024, prevenir el malbaratament d’un total de 1.220,45 kg d’aliments en el marc del projecte Recooperem: cuina per compartir. Tots aquests quilos s’han congelat en 3.487 envasos compostables individuals de 350 grams aproximadament cadascun. Tenint en compte que cada envàs equival a una ració d’un àpat diari, s’han pogut repartir prop de 3.500 menjars saludables entre aquelles persones que es troben en alguna situació de vulnerabilitat social. En total, s’han beneficiat d’aquesta iniciativa més de 300 famílies de la cuitat.

Recooperem: cuina per compartir és un projecte d’aprofitament alimentari i de prevenció del malbaratament alimentari que, a través de circuits locals, promou l’accés a dietes equilibrades, saludables i sostenibles a persones en situacions de vulnerabilitat. La xarxa d’agents implicats està formada per l’Ajuntament, vuit escoles (Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Montserrat, Rivo Rubeo, El Bosc i Maristes), dues empreses de menjador (Campos Estela i Va De Lleure) i una entitat del tercer sector de distribució d’aliments (Frater Nadal). Rubí participa en aquest projecte des de l’any 2017, gestionat pels Serveis Socials del Consistori.

El Recooperem té com a objectiu aprofitar els aliments cuinats que contenen una gran varietat de nutrients i que no arriben a servir-se a taula. Són aliments elaborats en un espai de seguretat alimentària i formen part d’una dieta equilibrada. Aquests aliments es converteixen en un recurs alimentari que complementa altres programes d’aliments existents als municipis de la comarca.

En aquesta ocasió, s’han recuperat 207,48 kg (17%) de carn; 244,09 kg (20%) d’ous i peix; 292,91 kg (24%) de pasta i cereals; 268,50 kg de patates i llegums (22%) i 207,48 kg (17%) de verdures i hortalisses. Així, s’han pogut aprofitar aliments que contenen proteïnes, hidrats de carboni, calories, etc. El percentatge de cada grup d’aliments respecte del total de quilos és bastant similar, fet que garanteix un accés a una dieta variada de forma regular.

Cal destacar que la carn, el peix i els ous sumen la proporció més gran d’aliments recuperats, amb un percentatge del 37%. Tenint en compte el seu elevat cost, no sempre estan a l’abast de tota la ciutadania. Per tant, és especialment important la recollida d’aquests aliments ja que, segons un estudi publicat per l’EAPN (2020), 1 de cada 10 llars considerades en situació de pobresa (9,4%) no es pot permetre comprar carn, pollastre o peix cada dos dies.

 

Aprofitament alimentari

Aquest any, la Setmana Europea de Prevenció de Residus està dedicada a la prevenció del malbaratament alimentari. Coincidit amb aquesta activitat, l’Ajuntament ha editat un vídeo sobre el projecte Recooperem, que posa en valor la tasca que fan les comunitats educatives, els serveis de cuina i les entitats del tercer sector per aprofitar aquest excedent alimentari.

Gràcies a aquest audiovisual, es vol explicar a les famílies dels centres participants l’impacte social i ambiental d’aquesta iniciativa i reconèixer la tasca que fan els actors implicats. Juntament amb el vídeo, també es donarà a conèixer l’informe del darrer curs.