El Servei d’Informació i Atenció a les Dones atén 122 rubinenques des de l’inici de l’estat d’alarma
Coincidint amb la commemoració el 28 de maig del dia internacional d’acció per a la salut de les dones, el SIAD ha programat un taller sobre violències masclistes per a les dones del Grup d’Ajuda Mútua
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès 122 rubinenques des de l'inici de l'estat d'alarma, de les quals 93 ja eren usuàries del servei i 29 hi ha accedit per primer cop entre el 14 de març i el 30 d'abril. Les dones ateses tenen una mitjana d'edat de 34,4 anys, entre els 15 i els 80 anys, i majoritàriament eren víctimes de violència psicològica i psicofísica. En un 70% dels casos, l'agressor és la seva parella o exparella.
El confinament obligatori provocat pel coronavirus ha suposat un risc afegit per a les dones i infants víctimes de la violència domèstica, ja que estan obligats a conviure amb el seu agressor. Ho fan, a més, en un context excepcional que pot contribuir a agreujar els casos de violència latent i que, fins i tot, pot fer aflorar-ne de nous. En aquest context, la víctima té més difícil trobar el suport de familiars i professionals i menys oportunitats per verbalitzar, compartir o demanar informació o assessorament.
El SIAD de Rubí s'ha reorganitzat per oferir la màxima cobertura amb un sistema de torns que garanteix l'atenció presencial. Les professionals també disposen d'un dispositiu de telefonia mòbil per poder estar en contacte amb les dones sigui quina sigui la seva modalitat de treball, presencial o en teletreball. La jurista del SIAD ha acudit setmanalment a les dependències municipals per atendre telefònicament i assessorar sobre qüestions legals. La reorganització del funcionament del SIAD s'ha basat en els principis d'accessibilitat, immediatesa en cas d'urgència i acompanyament emocional.
Entre el 14 de març i 30 d'abril, s'han realitzat 194 visites psicològiques i jurídiques a través de vies telemàtiques (telèfon, correu electrònic, Whatsapp, videotrucada i Facebook). En aquestes visites, s'han detectat 24 episodis de violència, dels quals 8 eren urgències. 7 dones han realitzat denúncies per violència de gènere i a 4 se'ls ha atorgat una Ordre d'Allunyament. Durant aquest mateix període, s'han tramitat 4 ATENPRO, el dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència.
28 de maig, dia internacional d'acció per a la salut de les dones
Amb motiu del 28 de maig, el SIAD ha treballat una programació d'activitats amb el Grup d'Ajuda Mútua (GAM) a través de plataformes telemàtiques. El GAM és un espai de trobada i acompanyament psicològic per a apoderar les dones del municipi, reforçar les seves capacitats i afavorir el seu creixement personal. Les dones de GAM, que no necessàriament són víctimes de violència, tenen en comú estar a favor de la igualtat i l'apoderament femení i en contra de les violències masclistes de tota mena.
El 22 de maig es va oferir la xerrada virtual Pautes per a la salut mental i la gestió de les emocions durant el coronavirus i aquesta tarda a les 17 h tindrà lloc el taller Violència masclista en època de coronavirus. Les dues propostes, a càrrec de l'equip del SIAD, son exclusius per les dones del GAM.
Les dues xerrades aporten material escrit a través d'una presentació visual en format pdf, de manera que les dones participants poden fer un seguiment de la xerrada de manera àgil i productiva.