Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament de Rubí organitza diverses activitats per commemorar el seu 10è aniversari La Setmana de la Mediació a Rubí inclourà debats, xerrades i altres activitats divulgatives entre els dies 16 i el 23 de gener https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament de Rubí organitza diverses activitats per commemorar el seu 10è aniversari

La Setmana de la Mediació a Rubí inclourà debats, xerrades i altres activitats divulgatives entre els dies 16 i el 23 de gener

Seu del Servei de Mediació (foto: Localpres).
Seu del Servei de Mediació (foto: Localpres)

El Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament de Rubí ha programat entre el 16 i el 23 de gener tot un seguit d’activitats sota el nom de Setmana de la Mediació a Rubí. La proposta coincideix amb la celebració dels deu anys de funcionament d’aquest servei municipal i amb el Dia Europeu de la Mediació, que es commemora el 21 de gener.

Les activitats s’iniciaran el dia 16 a les 18 h amb la primera sessió del taller La convivència a la teva comunitat, que tindrà lloc a l’Associació de Veïns Districte 5 El Portal. Amb aquesta iniciativa, es vol oferir a les comunitats i entitats veïnals recursos per gestionar els conflictes i garantir una bona convivència. La primera sessió tindrà un caràcter introductori mentre que la segona, que es farà el 23 de gener a la mateixa hora, servirà per resoldre de manera pràctica dubtes o conflictes aportats pels assistents.

El dia 18 a les 17.30 h, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler acollirà una Hora del conte especial que endinsarà els més petits en el tema dels conflictes i la mediació. L’activitat anirà a càrrec de l’Escola Montserrat.

La gent gran també tindrà el seu espai a la Setmana de la Mediació amb la proposta de teatre i debat Escenes de conflictes, que tindrà lloc el mateix dia a les 16 h al Casal de la Gent Gran de Primer de Maig i que anirà a càrrec dels propis usuaris de l’equipament.

També el 18 de gener a les 17.30 h, l’Espai Jove Torre Bassas serà l’escenari del taller El carrer és nostre, dirigit a noies de 12 a 25 anys. En el marc d’aquesta activitat, que requereix d’inscripció prèvia, es mostrarà a les assistents com fer front a l’assetjament sexual en espais públics.

Les entitats locals estan convidades el 19 de gener a les 18.30 h a la presentació del projecte Diàlegs diversos, que té com a objectiu crear un espai de trobada per facilitar el diàleg sobre diferents aspectes: la diversitat cultural i de creences religioses, la diversitat sexual i de gènere, i les diferents realitats polítiques de Catalunya, entre d’altres. La trobada tindrà lloc a l’Ateneu Municipal.

La jornada més intensa de tota la commemoració serà, però, el 20 de gener, quan tindrà lloc a la Biblioteca Municipal la jornada Prevenció de conflictes i mediació. Entre les 10 i les 14 h, s’han programat una xerrada sobre la mediació a càrrec l’educador social Joan Sendra, una taula de debat amb la participació de diversos professionals de Rubí i l’escenificació d’un conflicte sota el títol El club de cànnabis. A les 18 h, al mateix equipament, es farà una sessió per a joves del Biòpolis, el joc de taula pensat per ajudar a créixer en els àmbits personal, familiar, educatiu i professional.

El dia 20 a les 17 h, es farà igualment un taller de cuina per a joves a l’Espai Jove Torre Bassas, que culminarà amb un berenar col·laboratiu amb la participació dels veïns i veïnes del barri.

10 anys apostant per la mediació
Rubí compta des del 2007 amb un Servei de Mediació Ciutadana, actualment ubicat al carrer Maria Aurèlia Capmany, 32-34, baixos. Aquest recurs promou la gestió alternativa de conflictes mitjançant l’ús prioritari de la mediació, tot creant un espai de seguretat, confidencial i no advers en què les parts afectades puguin comunicar-se d’una manera diferent a com ho havien fet fins al moment.

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, considera que la Setmana de la Mediació pot ser “una bona manera de donar a conèixer entre la ciutadania aquest servei, que aporta una via diferent de resolució de conflictes basada en el diàleg, el respecte, al confiança i responsabilitat. Amb l’organització d’aquestes activitats, reforcem el nostre compromís per fer de Rubí una ciutat que aposta per la mediació, que també vol dir un Rubí que combat els estereotips i els prejudicis”.

Els conflictes que poden ser objecte de mediació són aquells que afecten l’ús de l’espai públic i de la proximitat veïnal, els del barri o de la comunitat, aquells entre entitats o associacions i les relacions interpersonals. No ho són, en canvi, els conflictes de tipus familiar, aquells en què no es dóna la condició d’igualtat entre les parts ─com ara els casos de violència de gènere─, els conflictes que tenen l’Ajuntament com una de les parts implicades, aquells en què s’hagi iniciat un procés penal o els conflictes escolars.

En aquesta primera dècada de funcionament, el servei ha atès 3.390 persones, amb qui s’han mantingut entrevistes tant individuals com grupals. S’han gestionat 1.040 casos  amb una repercussió indirecta en més de 5.700 ciutadans. Han estat intervencions per a la mediació i resolució de conflictes entre particulars, entitats, associacions veïnals i administradors de finques.

Al llarg d’aquests anys, també s’han desenvolupat actuacions de prevenció i sensibilització a través de la formació. S’han fet tallers i formacions a escoles de primària, instituts i grups d’alumnes de PQPI en què s’han treballat els rumors, els estereotips i eines per la millora de la comunicació. El contingut de les formacions i la metodologia s’ha adaptat a les demandes i necessitats dels diferents col·lectius: gent gran, joves, entitats socials i culturals, associacions de veïns i altres entitats.