El Síndic de Greuges de Rubí participa en una jornada de treball sobre justícia restaurativa
S’està treballant en un conveni per formalitzar la col·laboració entre totes les institucions de defensa de drets
La Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals han organitzat recentment una nova jornada de treball amb les sindicatures locals de Catalunya, en la qual hi ha participat el Síndic de Rubí, Carles Aluju Ferrer. En aquesta ocasió, la sessió s’ha centrat en la justícia restaurativa, coincidint amb la Setmana de la Justícia Restaurativa, que se celebra cada any la tercera setmana de novembre.
Segons Carles Aluju Ferrer, “la jornada ha estat un punt de trobada entre la Síndica de Greuges de Catalunya i les sindicatures locals i ha posat de manifest la voluntat de col·laboració i mà estesa d’Esther Giménez-Salinas”.
La jornada s’ha iniciat amb la intervenció de Dolors Vallejo, presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya. Vallejo ha volgut agrair a la nova síndica la voluntat de col·laboració amb les institucions locals, perquè contribuirà a enfortir els drets de la ciutadania. També ha destacat la necessitat que els ciutadans i ciutadanes disposin d’una finestreta única per protegir i reivindicar els seus drets.
Posteriorment, Esther Giménez-Salinas ha impartit la ponència “Justícia restaurativa: la recuperació de la justícia social” i ha explicat que aquest model de justícia representa una alternativa al càstig, la resposta tradicional davant dels delictes. Per contra, en el model defensat per la síndica apareix la voluntat de reparar, en lloc de castigar. “En un procés restauratiu, la víctima veu restituït el seu dany i l’ofensor accepta la responsabilitat pel dany comès”, ha declarat Giménez-Salinas.
En aquest context, la síndica ha manifestat la seva voluntat que el concepte de justícia restaurativa s’incorpori en totes les actuacions de les institucions de defensa de drets, ja que les queixes que reben no deixen de ser un conflicte entre ciutadania i Administració. Així, la síndica defensa que la manera de concebre el procés de resolució d’aquests conflictes ha de ser a través de l’acord, buscant la conciliació i no pas la imposició: “Volem ser amables perquè l’amabilitat és un valor a recuperar, sense deixar de ser absolutament estrictes amb el compliment dels drets”, ha declarat. També ha explicat que aquesta nova manera d’entendre la justícia ja s’ha incorporat a la institució que dirigeix. Per exemple, ara es recomana a les administracions que demanin perdó als ciutadans quan reconeixen que s’ha vulnerat algun dret, o es dialoga molt més amb les administracions que es supervisen. També ha explicat algunes experiències pràctiques on s’ha aplicat el paradigma restauratiu amb èxit, com ara l’àmbit educatiu, amb casos d’assetjament escolar; l’àmbit comunitari; les comissions de memòria, veritat i reconciliació, o l’àmbit mediambiental.
El Síndic rubinenc ha assegurat que “des de la Sindicatura de Rubí treballarem per incorporar l’essència de la justícia restaurativa en la relació entre la ciutadania i l’Ajuntament. Cal remarcar que des del setembre del 2010 Rubí compta amb l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic. La meva voluntat és fer extensiva la justícia restaurativa més enllà les sancions econòmiques administratives i aplicar-la també, sempre que sigui possible, en altres tipus de sancions”.
En el torn obert de paraules s’ha debatut sobre si es pot reaccionar al delicte d’una manera més ètica, més eficaç i més transformadora.
En paral·lel, per la coincidència de la jornada amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, la síndica ha convocat tots els participants a fer un minut de silenci a la porta de la institució per condemnar l’assassinat de les víctimes de violència masclista.