El veredicte dels Premis Vinari es decideix al Celler de Rubí
El tast final dels guardons ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, i la regidora de Comunicació, Annabel Cuesta Fabré
La Sala de les Tines de l'antic Celler Cooperatiu de Rubí ha tornat a ser aquest dilluns l'escenari del tast final dels Premis Vinari. 25 professionals del món del vi ─enòlegs, sommeliers, periodistes─ han tastat a cegues les més de 200 referències que han arribat a la final del certamen que decideix els millors vins catalans de l'any. L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, i la regidora de Comunicació, Annabel Cuesta Fabré. "És un honor ser els amfitrions d'aquest tast final. Donem la benvinguda als tastadors i posem a la seva disposició aquest espai per l'any vinent. Aquest Celler forma part de la nostra història i és el millor testimoni per aquesta final", ha dit l'alcaldessa.
L'antic Celler Cooperatiu de la ciutat està estretament vinculat als Premis Vinari des del seu naixement: El Celler es va rehabilitar i recuperar per a la ciutadania l'any 2013 i es va estrenar precisament per acollir el tast final de la primera edició dels guardons. Des de llavors, el tast a cegues que determina el pòdium dels millors vins de Catalunya té lloc a Rubí. I cada any, els millors vins de Catalunya es tasten de nou a la Fira del Vi de Rubí, l'últim cap de setmana d'octubre, en una fira que ja és una festa de referència per a la ciutat i a la comarca. "Aquest espai és màgic. Té tot el sentit del món fer aquí aquest tast final, necessitem un lloc tranquil, neutre en olors ... És perfecte i a més, a l'octubre podem tornar aquí amb els elaboradors premiats en una fira per donar-los a conèixer i fer la festa del vi català perquè tothom pugui degustar els millors vins del país", explica Esther Bachs, directora tècnica dels Premis Vinari.
A la final de Rubí, s'han tastat a cegues els 200 vins finalistes que havien obtingut les millors puntuacions durant la fase prèvia del concurs d'entre els 948 vins participants d'aquesta edició. Durant tot el procés, els tastadors han avaluat amb l'ampolla tapada, només coneixent l'anyada i la categoria. Tots els vins concursen repartits en 12 categories: blancs joves, blancs de criança, negres joves, negres de criança, negres de guarda, vins dolços, vins rosats, escumosos rosats, escumosos joves, escumosos reserva, escumosos gran reserva i escumosos d'antigues reserves.
El tast s'ha tancat amb un sopar relacional a càrrec del restaurant rubinenc Baroa que ha comptat amb la presència de representants polítics locals, tastadors i periodistes, entre d'altres.
Els guanyadors dels Premis Vinari es donaran a conèixer l'11 d'octubre en una gala que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès. Durant aquesta festa, s'anunciaran els millors classificats a cadascuna de les categories, així com el millor vi de tots, el Gran Vinari d'Or, i el millor escumós, el Gran Vinari Escumós. A més, s'anunciaran el premi Nissan al millor projecte ecològic, el premi Vins i Licors Grau a la trajectòria professional en el món del vi, el premi a la millor etiqueta, imatge o embalatge, el premi Riedel Euroselecció al millor celler ─aquell que s'emporti més guardons a l'edició d'enguany─ i el nou Premi EnoAula, que reconeixerà el millor tastador o tastadora del jurat del 2019.