Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen als grups del Congrés el suport a la futura Llei de Justícia perquè es pugui desallotjar una ocupació en 48 hores Els alcaldes i alcaldesses reclamen la necessitat de modificar el Codi Penal per endurir les penes de presó per ocupacions conflictives https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen als grups del Congrés el suport a la futura Llei de Justícia perquè es pugui desallotjar una ocupació en 48 hores

Els alcaldes i alcaldesses reclamen la necessitat de modificar el Codi Penal per endurir les penes de presó per ocupacions conflictives

Congrés dels Diputats (foto: Ajuntament de Rubí).
Congrés dels Diputats (foto: Ajuntament de Rubí)

Alcaldes de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità s’han reunit aquest dimecres amb representants de grups parlamentaris del Congrés per demanar-los que donin suport a la proposta que es debatrà aquest mes i que permetria agilitar els tràmits perquè es puguin fer desallotjaments d’ocupacions conflictives en només 48 hores. Aquesta és una de les qüestions que es debatrà en el marc de la discussió de la futura Llei d’Eficiència Organitzativa de l’Administració de Justícia i d’Eficiència Processal del Servei Públic, que si tira endavant podria agilitar els tràmits processals en delictes d’ocupacions.

Justament abans de discutir-se la llei, els alcaldes i alcaldesses de l’Arc han volgut explicar personalment a representants dels grups parlamentaris els problemes que suposen les ocupacions conflictives i la necessitat que s’agilitzi el procediment dels desallotjaments. Per això han demanat a diputats i diputades de les diferents formacions el suport a la reforma normativa. A banda de contemplar el desallotjament en 48 hores, els alcaldes demanen que amb la modificació de la llei s’incrementin les penes de presó i s’introdueixi un agreujant en els casos que hi hagi afany de lucre. També que es doni cobertura a les actuacions policials i clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat.

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc consideren que les ocupacions conflictives són una problemàtica que cal abordar urgentment, ja que, segons una primera aproximació, el conjunt dels municipis que conformen l’Arc Metropolità sumarien més de 4.400 habitatges ocupats.

A les trobades d’aquest dimecres, la presidenta de l’Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés Falgueras; el vicepresident de l’entitat municipalista i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa Comas; i el secretari de l’Arc i alcalde de Mataró, David Bote Paz, s’han reunit amb representants del PSOE, Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común, Partit Popular, Grup parlamentari Partit Republicà, Junts per Catalunya, Ciutadans, PNV i el Grup Mixt.

La presidenta de l’Arc i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés Falgueras, ha explicat que aquestes reunions “s’emmarquen en el conjunt de contactes que estem mantenint amb diferents àmbits i nivells de l’administració per posar el tema de les ocupacions com a prioritat en totes les agendes. Tenim un problema, amb situacions que s’eternitzen i els temps són massa dilatats. Cal posar-hi solucions. Per això, vull agrair als representants del Congrés que ens hagin rebut per avançar en la col·laboració en un àmbit on els municipis fins ara ens hem trobat bastants sols”.

El vicepresident i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa Comas, ha posat l’accent en “la necessitat de modificar el Codi Penal per endurir les penes de presó per ocupacions conflictives, que ara és només d’entre 3 i 6 mesos, perquè en alguns casos parlem de grups delictius que s’estan aprofitant de la desesperació d’altres persones per lucrar-se. És un problema real que tenim a les nostres ciutats i demanem la implicació de totes les administracions per donar-hi resposta”.

De la mateixa manera s’ha expressat l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez: “Tot i que no hem pogut ser presents a la trobada, l’Arc, de la qual som membres fundadors, té tot el nostre suport pel que fa a aquesta reclamació. És una necessitat que tenim tots els municipis, que veiem com es produeixen ocupacions conflictives sobre les quals no es pot actuar. Necessitem que s’agilitzi el procediment dels desallotjaments”.

Catalunya és la Comunitat Autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior, el territori català suma el 42% del total d’ocupacions de l’Estat i, d’aquestes, un 74% es concentren a la província de Barcelona.

També durant les trobades d’aquest dimecres s’ha demanat als representants del Congrés suport perquè el Consell General del Poder Judicial creï jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos i la creació de la figura del Fiscal especialitzat, que pot dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics.

Objectius de Desenvolupament sostenible