Els municipis del Pacte per a la Reindustrialització aconsegueixen la complicitat del Ministeri d’Indústria
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i altres alcaldes i alcaldesses de la comarca han explicat al secretari general del ministeri quatre projectes de xoc per donar una resposta efectiva a les noves situacions i dificultats del sector industrial
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha presentat davant del Secretari General del Ministeri d'Indústria, Raül Blanco Díaz, el pla de xoc per a la revitalització dels espais productius del Pacte per a la Reindustrialització del Vallès Occidental en el marc d’una reunió de treball amb el representant del Ministeri en la qual s’ha donat a conèixer l’experiència del Pacte a la comarca i s’han explicat tres projectes més per donar una resposta efectiva a les noves situacions i dificultats del sector industrial. Els i les màximes representants polítiques de Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Terrassa i Sabadell han exposat els diferents projectes prioritzats des de la comarca per revitalitzar el sector industrial.
L’alcaldessa de Rubí ha presentat el projecte per a la revitalització dels espais productius que vol modernitzar els Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de la comarca. La proposta inclou la generalització de la fibra òptica, el foment de les associacions actives als polígons i també intervencions innovadores que poden anar des de la millora dels subministraments bàsics a plans integrals de mobilitat. Martínez ha explicat l’aposta de Rubí per la gestió circular dels PAE i el model de presa de decisions de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR), que treballa el desenvolupament econòmic local des de la concertació público-privada. L’alcaldessa també s’ha referit a les conseqüències socials i econòmiques dels processos de deslocalització o tancament d’empreses i ha volgut donar el seu suport a la plantilla de Continental que “es manifesta a la ciutat que represento també per mirar de frenar un ERO que pot afectar 760 persones al nostre municipi”, ha dit. Martínez ha recordat també que “els Polígons d'Activitat Econòmica formen part de les ciutats, i és per això que han d'estar dotats d'unes infraestructures i uns serveis de qualitat que garanteixin, no només les necessitats de l'activitat econòmica, sinó també la continuïtat del paisatge urbà”.
L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha presentat el projecte per a la Prevenció i reacció davant els EROs que vol establir mecanismes de detecció i anticipació de possibles casos de crisi empresarial i abordar-los de forma concertada, a més de consensuar una forma d’intervenció amb una cartera de serveis amb accions preventives i reactives, per les PIMEs afectades, les persones desocupades i la reindustrialització de les naus. El tinent d’alcalde de Terrassa, Isaac Albert, ha presentat el tercer projecte del pla de xoc, que fa referència a la Xarxa i serveis de fabricació digital i la tinenta d’alcaldessa de Sabadell, Montse González, ha estat l’encarregada de presentar el projecte El Vallès Arrelat a la Indústria, que vol sensibilitzar el conjunt de la societat de la importància del sector industrial al Vallès Occidental, cohesionar la comarca i els seus agents a través del relat de la transformació del model productiu i promocionar el valor industrial i innovador.
El Secretari General del Ministeri d'Indústria ha destacat la tradició de la comarca i “els deures ben fets” del pacte per a la Reindustrialització. Blanco ha felicitat el Vallès Occidental per la feina realitzada i ha fet explícit tot “el suport del ministeri en totes les mesures que s’han explicat durant la reunió i davant la situació actual que viuen algunes empreses” que han presentat EROs. “La millor recepta per la igualtat i pel creixement econòmic és la indústria. Sobre la transició ecològica, vivim un moment de canvi i s’hauran de fer molts projectes per acompanyar aquests sectors en el canvi que han de realitzar, especialment el sector de l’automoció”, ha conclòs.
A la trobada que ha tingut lloc al Sincrotró Alba a Cerdanyola del Vallès, hi han participat una vuitantena de persones de diferents entitats locals, sindicats, universitats, empreses i món de la recerca i investigació i ha estat presidida pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; la presidenta de l'Àrea Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç i diputada de la Diputació de Barcelona, Eva Menor i l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón. També hi han assistit representants de les alcaldies i entitats membres del Pacte per la Reindustrialització que visitat les instal·lacions del sincrotró.