Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els municipis traslladen al govern català els seus neguits en relació a la Covid-19 Els alcaldes i alcaldesses demanen que es reforci l'atenció primària i que s'aclareixi la situació de les persones autònomes que no han pogut accedir a ajuts econòmics https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els municipis traslladen al govern català els seus neguits en relació a la Covid-19

Els alcaldes i alcaldesses demanen que es reforci l'atenció primària i que s'aclareixi la situació de les persones autònomes que no han pogut accedir a ajuts econòmics

L'alcaldessa, durant la reunió amb els representants del govern català (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig).
L'alcaldessa, durant la reunió amb els representants del govern català (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig)

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha participat aquest dimecres en una reunió convocada per la consellera de Salut, Alba Vergés Bosch, amb els màxims responsables dels municipis de les regions metropolitanes nord i sud. La trobada, que tenia com a objectiu fer seguiment de l'impacte de la Covid-19 al territori, ha comptat també amb l'assistència de representants dels Departaments d'Interior, Presidència i Educació.

Els alcaldes i alcaldesses han traslladat al govern català els seus dubtes i neguits en relació a la gestió de la pandèmia, i han insistit en la necessitat de rebre comunicacions clares que els ajudin a combatre l'actual situació d'incertesa. Entre les qüestions que més preocupen els edils hi ha la tensió que s'està patint en l'atenció primària. Segons la Generalitat, s'hi han aplicat mesures de reforç però el creixement exponencial de la Covid-19 des de l'estiu, amb quatre vegades més de casos, ha fet impossible absorbir la demanda.

Els batlles també han expressat els seus dubtes en relació a la proposta perquè les escoles prenguin mostres per a PCR de manera autònoma. Des del govern català s'ha explicat que ja s'han fet diverses proves pilot que han funcionat satisfactòriament i que aquest sistema es començarà a aplicar amb acompanyament sanitari.

Fora ja de l'àmbit de la salut, els municipis han demanat solucions per a aquelles persones autonòmes que no han pogut accedir als ajuts econòmics per fer front a la Covid-19, ja que es van exhaurir en poc més de 24 hores. La Generalitat s'ha compromès a revisar aquesta qüestió després de reconèixer que el mecanisme per sol·licitar les prestacions no havia funcionat prou bé.

D'altra banda, els alcaldes i alcaldesses han reclamat protocols d'actuació de cara a les festes nadalenques i, en especial, a les fires i les celebracions de Reis. Des del govern català, s'ha anunciat que en breu es faran públiques les recomanacions al respecte.

"El món local pateix l'impacte de la Covid-19 d'una manera directa. Veiem les dificultats que estan patint els nostres comerços, l'hostaleria, les empreses... Acompanyem el dia a dia de les escoles i rebem la preocupació de la ciutadania que necessita atenció sanitària. Per això necessitem i reclamem una bona informació i coordinació amb l'administració competent", ha declarat Ana María Martínez Martínez.

 

Evolució de la pandèmia

Durant la reunió d'aquest dimecres, el govern català ha compartit amb els municipis l'impacte que han tingut les darreres restriccions per contenir la Covid-19. Segons s'ha donat a conèixer, el creixement de positius es va frenant però les xifres encara són molt elevades i s'espera que els ingressos hospitalaris i a les UCI segueixin incrementant-se en els propers dies. Catalunya encara és lluny d'una Rt inferior a 1 –menys de 1.000 contagis per dia i un màxim de 300 pacients ocupant les UCI.

Des de Salut, s'ha posat èmfasi en la protecció de les residències per a la gent gran, amb un augment de la freqüència de cribatges als professionals que hi treballen i una limitació de les visites de familiars.

Respecte al compliment de les restriccions, el Departament d'Interior ha remarcat que el nivell està sent molt alt, amb una reducció de la mobilitat durant els caps de setmana en un 80-85%. Des del 13 d'octubre, a tot el territori català, els cossos policials han interposat unes 22.000 actes per infringir les mesures.

Pel que fa a la incidència de la pandèmia als centres educatius, el Departament d'Educació ha insistit que els grups bombolla funcionen i que els contagis venen de fora de les escoles. El pic més elevat de grups confinats va ser el 31 d'octubre, amb 3.800, i ara les xifres se situen entorn els 2.050.